Terdapat banyak orang yang biasa mengenali Hidrogen Peroksida kerana mereka selalu memilikinya di dalam rumah mereka. Anda mungkin mempunyai Hidrogen Peroksida juga. Sekiranya anda memilikinya kerana orang lain memilikinya, sekarang adalah masa yang anda perlu tahu banyak sebab mengapa ia adalah sesuatu yang anda harus mempunyai kerana banyak faedahnya.

Hidrogen Peroksida   secara saintifik dikenali sebagai H2O2. Pada dasarnya, ia dikenali sebagai penyahjangkit biasa yang digunakan oleh orang di rumah sepanjang masa. Sekiranya anda memilikinya, anda mungkin pernah menggunakannya sekurang-kurangnya sekali tetapi bagaimana jika anda tahu penggunaan berbeza Hidrogen Peroksida, adakah anda mahu menggunakannya lebih banyak? Tanpa sebarang masalah lagi, berikut adalah banyak manfaat yang boleh dibahagikan kepada Hydrogen Peroksida dalam pelbagai kategori.

Hidrogen Peroksida Menggunakan

Kebaikan dan Kegunaan Hydrogen Peroxide Di Rumah Anda

 1. Membersihkan jubin dan Permukaan lain

Adakah anda kadang-kadang merasakan bahawa jubin anda hanya kotor kerana udara yang tertinggal di antara jubin? Anda perlu tahu sekarang bahawa anda boleh memastikan bahawa ia adalah bersih dengan penggunaan Hidrogen Peroksida. Apa yang perlu anda lakukan ialah pastikan anda meletakkan Hidrogen Peroksida secara langsung pada jubin dan kemudian anda boleh lap dengan kain yang bersih. Ia juga akan mencairkan kesan degil.

 1. Keluarkan Stok Toilet Bowl

Salah satu peeves haiwan kesayangan mencari mangkuk tandas mereka yang kotor. Ada kalanya walaupun pembersihan dan penyental tidak mencukupi untuk mengeluarkan kotoran dari mangkuk tandas. Ingatlah bahawa ini boleh dibersihkan dengan penggunaan Hidrogen Peroksida. Apa yang perlu anda lakukan ialah pastikan anda menggunakan cawan cecair dan letakkan di mangkuk tandas. Jangan buang lagi kerana ia perlu duduk di atas mangkuk tandas selama kira-kira setengah jam. Selepas setengah jam, gosok mangkuk tandas anda dan noda-noda yang tidak mahu hilang akan dikeluarkan.

 1. Dapur bersih Cutting Board

Ada sesetengah orang yang merasa tidak mahu menggunakan papan pemotong mereka lagi setelah lama menggunakannya kerana papan pemotong sudah kelihatan kotor. Tidak kira berapa kali orang membersihkan dan memotong papan, mereka cenderung melihat lebih kotor daripada barang-barang lain yang juga boleh didapati di dapur. Penggunaan hidrogen peroksida bercampur dengan cuka boleh menjadi penyelesaian terbaik. Ini juga sangat organik supaya anda pasti tidak akan bercampur dengan bahan kimia dengan makanan anda.

 1. Bersihkan Kacau dan Sponges

Sekalipun hidangan dan pewarna digunakan untuk membersihkan, ia akan menjadi titik apabila mereka sudah menjadi kotor dan anda mahu menggunakan hidangan yang kotor untuk membersihkan hidangan anda? Betulkah anda membuang bakteria apabila anda hanya membuangnya? Untuk memastikan bahawa hidangan yang anda gunakan dan spons anda bersih, anda perlu menyerapnya dalam secawan Hidrogen Peroksida.

 1. Membuang Kotoran

Jika anda sudah makan atau minum sesuatu yang gelap, sayangnya tertumpah pada pakaian yang anda pakai atau bahagian dalam sofa baru anda, berfikir dua kali sebelum mendapatkan produk pembersihan yang anda akan gunakan yang mungkin penuh dengan bahan kimia yang tidak baik. Anda hanya boleh menggunakan hidrogen peroksida dan mencampurkannya dengan detergen cecair. Ini akan menghilangkan noda. Ingat bahawa lebih cepat anda menggunakannya pada item, lebih baik ia akan menghapuskan noda.

 1. Membersihkan Peti Sejuk

Ada kalanya orang perlu membersihkan peti sejuk terutamanya apabila mereka tahu bahawa mereka sudah memerlukannya. Menggunakan beberapa item pembersihan untuk peti sejuk boleh membantu tetapi bahan kimia yang tersisa mungkin tersebar di peti sejuk dan mungkin dicampur dengan makanan. Pastikan semuanya adalah organik dengan penggunaan Hidrogen Peroksida dan air.

 1. Hentikan Pertumbuhan Kulat

Jika anda sedang mengalami masalah dengan beberapa kawasan rumah anda kerana jumlah yang semakin meningkat acuan dan cendawan, anda perlu tahu sekarang bahawa menghentikan pertumbuhan kulat adalah mungkin dengan menggunakan hidrogen peroksida.Keperluan utama adalah untuk meletakkan peroksida hidrogen pada pengabut semburan supaya ia akan mudah untuk menyembur sekitar.Ia kemudian boleh digunakan untuk semburan pada kawasan yang mempunyai acuan dan cendawan untuk membunuh kulat untuk kebaikan.

 1. Kaca bersih

Kaca sepatutnya berkilau bersih dan telus untuk menjadikan rumah kelihatan selesa dan rapi. Terdapat juga contoh-contoh ketika kaca bersih dapat membuat rumah kelihatan elegan. Ia semua bergantung pada reka bentuk tetingkap. Untuk membersihkan kaca, penggunaan hidrogen peroksida adalah mungkin. Hidrogen peroksida akan disembur secara langsung di tingkap dan ini akan membantu melonggarkan kotoran dan kotoran yang mungkin terjebak di tingkap. Penggunaan kain percuma serat adalah perlu untuk menjaga tetingkap berkilau bersih.

Penggunaan Hidrogen Peroksida untuk Tubuh

Peroksida hidrogen untuk Badan

 1. Pelunturan rambut

Mahu menjadikan rambut anda lebih banyak warna tanpa perlu menggunakan banyak produk atau pergi ke ruang tamu untuk berbuat demikian? Ingatlah bahawa sebelum anda memutuskan untuk memecahkan rambut anda dengan hidrogen peroksida, pastikan anda membacanya dengan kebaikan dan keburukannya supaya anda dapat yakin tentang apa yang anda boleh harapkan.

Baca : Bagaimana untuk Dapatkan lebih panjang, lebih tebal, Sihat Rambut

 1. Gunakan sebagai Mouthwash

Mungkin ada kalanya anda mungkin menggunakan cecair mouthwash tetapi anda tidak mempunyai sebarang cuci mulut lagi. Apa yang boleh anda lakukan ialah menggunakan cawan penuh hidrogen peroksida. Gargle selama beberapa minit sebelum membuangnya dapat menjamin penyingkiran bakteria dan plak yang mungkin terjebak di antara gigi dan gusi anda.

 1. Kuku putih

Salah satu sebab mengapa kuku kadang-kadang kekuningan bukan putih adalah kerana tidak mengeluarkan cat kuku segera. Sekiranya anda telah melakukan ini, apa yang boleh anda lakukan ialah pastikan anda meletakkan hidrogen peroksida pada hidangan kecil. Anda perlu merendam kuku anda pada hidrogen peroksida selama 10 - 15 minit. Anda akan melihat bahawa kuku anda telah berubah menjadi putih lagi.

 1. Dapatkan sembuh jerawat

Salah satu masalah kulit yang selalu ada ialah jerawat. Mereka ingin membuangnya pada waktu yang paling cepat tetapi mereka tahu bahawa ini agak sukar untuk dilakukan. Untuk menghilangkan jerawat, hidrogen peroksida boleh digunakan sebagai pembersih muka. Ini adalah sebab mengapa sesetengah produk bertujuan untuk menghilangkan jerawat yang mempunyai hidrogen peroksida sebagai salah satu bahan.

Pemulihan Rumah Top 10 untuk Menghapuskan Jerawat Dada

10 Pemulihan Home Asli untuk menghilangkan Jerawat cystic Fast

15 Pemulihan Home Asli untuk menghilangkan Parut Jerawat Cepat

 1. Dapatkan sembuh jangkitan telinga

Walaupun sesetengah orang mungkin lebih terdedah kepada jangkitan telinga daripada yang lain, selalu ada peluang bahawa mereka yang mendapat jangkitan telinga sering mungkin perlu menggunakan remedi rumah untuk menyingkirkan bakteria. Penggunaan hidrogen peroksida boleh dilakukan. Ia perlu dijatuhkan ke telinga yang dijangkiti sebelum ia boleh dikeluarkan.

Hidrogen Peroksida mempunyai banyak kegunaan, anda boleh menggunakannya lebih kerap sekarang.