Terdapat pelbagai penyelesaian yang mudah dan semulajadi dalam sejarah kita yang telah dilupakan dalam zaman moden kita. Dari manfaat kulit minyak kastor ke tujuan perubatan kunyit, ubat-ubatan yang ditemui secara alamiah mempunyai peranan penting dalam mengekalkan kesihatan kita. Salah satu ubat semulajadi adalah Minyak Sawit Hitam.

Kerana kemajuan dalam bidang perubatan dan kebersihan, ubat-ubatan semulajadi telah diketepikan. Nasib baik, kajian dan penyelidikan kini membantu orang memahami dengan lebih baik faedah-faedah dari ubat-ubatan semulajadi yang bergantung kepada bertahun-tahun oleh generasi pertama.

Apakah Minyak Sawit Hitam?

Black Seed Oil (juga dikenali sebagai Black Cumin, Sesame Black, Minyak Hitam, ketumbar Rom, Benih Bawang dan banyak lagi) berasal dari kilang Nigella Sativa dari Asia Barat Daya. Ia pergi dengan banyak nama tetapi tidak kira bagaimana anda memanggilnya, benih ini dibungkus dengan manfaat kesihatan. Tumbuhan ini adalah sebahagian daripada keluarga buttercup. Ia telah digunakan walaupun sebelum Raja Tut memerintah di Mesir Kuno. Mengikut akaun sejarah mengenai biji hitam, Cleopatra menggunakannya untuk mencapai kulit dan rambut yang cantik.

Pakar-pakar kesihatan mendakwa bahawa benih hitam adalah ubat yang benar yang dapat membantu merawat segala-galanya daripada alahan kepada hipertensi. Banyak kajian mendapati minyak biji hitam membantu dalam menangani masalah kesihatan seperti kanser, MRSA (Staphylococcus Aureus tahan Methicillin) dan jangkitan H. Pylori.

Penyelidik terkejut mendapati tiga sebatian fitokimia semulajadi dalam minyak biji hitam yang menghasilkan manfaat yang sangat baik. Ketiga sebatian ini adalahthymoquinone (TQ), thymohydroquinone (THQ) dan thymol.Thymol adalah anti-kulat yang paling baik terhadap acuan dan TQ yang terbaik untuk anti-fungus berbanding ragi dan dermatophytes.

Manfaat Kesihatan Minyak Benih Hitam

Manfaat Kesihatan Minyak Benih Hitam

Permohonan perubatan awal benih hitam ditelusuri kembali ke Mesir Kuno. Asyur menelannya untuk merawat masalah perut. Mereka juga menggunakannya secara luaran untuk keradangan kulit seperti luka, ruam dan gigitan. Berikut adalah manfaat kesihatan yang terdapat dalam minyak biji hitam.

# 1 Membantu Melindungi Kanser

Aktiviti antitumor TQ dan THQ pada tikus telah dinilai oleh para saintis Kroasia. Mereka telah mendapati bahawa kedua-dua fitokimia yang terdapat dalam minyak biji hitam menyebabkan penurunan 52% dalam sel-sel tumor. Kerana benih hitam kaya dengan TQ dan THQ, ia dapat membantu mencegah dan merawat kanser melalui mekanisme yang berbeza:

  • Penangkapan kitaran sel
  • Anti-proliferasi
  • Anti-angiogenesis
  • Generasi spesies oksigen reaktif
  • Induksi apoptosis
  • Anti-metastasis

Sesetengah kanser yang boleh dirawat dengan minyak biji hitam ialah:

Sel Leukemia -Kajian telah menunjukkan bahawa minyak biji hitam mempunyai kesan anti-proliferatif dalam sel HL-60 leukemia manusia myeloblastik. Ini adalah disebabkan oleh thymoquinone yang menjadikannya ubat yang berkesan.

Kanser kolon   - Benih hitam didapati mempunyai sifat anti kanser yang menghalang perkembangan sel-sel kanser kolon. Dalam kajian binatang, benih itu dapat memerangi kanser kolon pada tikus tanpa kesan sampingan yang ketara.

Kanser serviks   - Biji hitam telah terbukti berkesan dalam rawatan kanser serviks disebabkan oleh thymoquinione (TQ) yang terkandung di dalamnya. Lebih banyak kajian menunjukkan bahawa biji hitam meningkatkan jumlah sel putih dan menghentikan sel-sel kanser daripada berkembang.

Kanser otak   - Satu kajian yang diterbitkan menunjukkan TQ dari minyak biji hitam boleh menggalakkan kematian sel dalam sel glioblastoma, yang merupakan salah satu daripada tumor otak yang paling agresif.

Kanser payudara   - Beberapa kajian telah mengaitkan ekstrak TQ dari nigella sativa untuk mengurangkan pertumbuhan tumor kanser payudara sambil meningkatkan apoptosis (sel kematian) dalam sel kanser payudara.

Kanser limfatik   - Kanser ini adalah penyakit yang menyakitkan yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Terdapat banyak kajian yang membuktikan ekstrak biji hitam adalah cekap dalam menghilangkan sel-sel kanser limfatik. Mengambil 1 hingga 2 sudu teh setiap hari disarankan oleh penyelidikan untuk hasil terbaik.

Kanser Mulut   - Banyak penyelidikan telah menunjukkan bahawa TQ dari nigella sativa dapat menyebabkan kematian sel dalam sel-sel kanser mulut.

Barah pankreas   - Ia juga telah terbukti berkesan dalam merawat kanser pankreas yang menjadikannya salah satu ubat semulajadi untuk memberi kesan positif ke atas pelbagai jenis kanser.

# 2 Kesihatan Hati

Hati adalah kelenjar terbesar badan dan salah satu organ penting dalam tubuh. Ia membantu kita menyahtoksik bahan kimia dan mengeluarkan hempedu. Tanpa hati yang sihat, seseorang tidak dapat hidup. Setiap toksin diproses di hati kita dan hempedu adalah kunci untuk mencerna lemak. Ia juga mengekalkan minda dan badan yang sihat dan bahagia. Sesetengah orang yang mengalami masalah dengan hati boleh disebabkan oleh penggunaan alkohol, kesan sampingan daripada ubat-ubatan atau penyakit lain.

Minyak biji hitam boleh meningkatkan proses penyembuhan hati. Menurut kajian baru-baru ini, minyak biji hitam membantu hati dengan mencegah kedua-dua penyakit dan kerosakan.

# 3 Menghalang Kedua-dua Jenis 1 dan Jenis 2 Diabetes

Diabetes

Minyak biji hitam menyebabkan pertumbuhan semula parsial beta sel pankreas. Ia boleh meningkatkan kepekatan insulin serum yang rendah dan mengurangkan glukosa serum yang tinggi. Menurut kajian, minyak biji hitam dapat meningkatkan toleransi glukosa seperti metformin.

Metformin, salah satu ubat yang ditetapkan untukjenis diabetes 2, boleh menyebabkan banyak kesan sampingan seperti sembelit, sakit perut, kembung, pembakaran jantung, sakit kepala, sakit otot, gangguan pencernaan dan banyak lagi. Minyak biji hitam tidak menunjukkan kesan buruk yang bermanfaat!

Menurut penyelidikan, dua gram benih hitam setiap hari dapat menyebabkan penurunan kadar gula darah puasa sambil menurunkan resistensi insulin dan meningkatkan fungsi sel beta dalam pankreas.

# 4 MRSA dan Helicobacter pylori (H. pylori)

Staphylococcus aureus MRSA atau Methicillin tahan adalah salah satu superbug yang paling penting yang boleh dibunuh oleh minyak biji hitam. MRSA adalah rumah dan hospital kejururawatan yang menyusahkan di seluruh dunia sebagai jangkitan biasa staph mula menjadi tahan kepada antibiotik generik.

Orang tua lebih berisiko kerana prosedur invasif seperti sendi buatan, tiub intravena dan pembedahan lain. Satu lagi perkara ialah golongan senior mempunyai sistem imun yang lebih rendah yang lebih berbahaya. Untungnya, minyak biji hitam ada di sini untuk menyelamatkan! Para saintis telah mendapati bahawa setiap jenis MRSA sensitif terhadap nigella sativa yang boleh membantu melambatkan atau menghalang MRSA daripada menyebar.

Satu kajian pada tahun 2010 juga mendapati bahawa minyak biji hitam berfungsi dengan berkesan untuk pesakit dengan H. pylori (pesakit tanpa ulser).

# 5 Psoriasis dan Ekzema

Hilangkan Ekzema

Psoriasis adalah keadaan kulit yang tidak menyenangkan dan berjuta-juta orang dipengaruhi olehnya di seluruh dunia. Minyak biji hitam mengandungi komponen anti-psoriasis yang bermanfaat untuk penyakit yang dihasilkan oleh keradangan. Ini menjadikan benih hitam rawatan semula jadi yang menakjubkan untuk psoriasis. Hanya gunakan minyak di kawasan yang terjejas setiap hari untuk hasil yang lebih baik. Anda juga boleh mengambil kapsul secara lisan setiap hari.

Ekzema, satu lagi keadaan kulit, juga merupakan pengalaman yang menyakitkan dan mencari bantuan mungkin sukar. Penyakit kulit seperti psoriasis, menyebabkan ruam yang tidak menyenangkan dan bengkak di seluruh badan. Orang yang menderita ekzema juga boleh menggunakan minyak biji hitam yang mempunyai sifat anti-radang. Ia adalah salah satu rawatan alternatif semula jadi yang paling disyorkan. Hanya gunakan 1 hingga 2 sudu teh setiap hari untuk pelepasan cepat.

# 6 Rawatan untuk HIV

Kajian terbaru membuktikan bahawa minyak biji hitam sangat berkesan dalam merawat HIV. Ubat semulajadi ini memberi kelegaan kepada mereka yang menderita gejala yang mengerikan. Ada kes yang hanya mengambil setengah tahun untuk menghapuskan penyakit HIV dari aliran darah. Apa yang lebih baik daripada itu ia masih hilang. Ia telah digunakan dalam protokol HIV alternatif selama bertahun-tahun dan juga mencadangkan pelbagai forum penyakit autoimun.

# 7 Alahan dan Asma

Ramai orang mengalami jangkitan sinus dan alahan kerana sistem imun yang lemah. Perkara yang baik adalah bahawa minyak biji hitam telah terbukti untuk membantu orang dengan alahan dan asma!

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan minyak biji hitam juga mempunyai kesan anti-asma. Bergantung kepada penyebab utama asma, ia boleh menjadi lebih berkesan daripada ubat-ubatan konvensional. Dengan harta yang sama ia mengandungi, ia juga memberi manfaat kepada orang-orang yang mengalami alergi yang mengganggu mereka.

# 8 Meningkatkan Sistem Imun

Minyak biji hitam adalah salah satu cara semula jadi untuk memperbaiki sistem imun, iaitu mekanisme pertahanan tubuh. Sekiranya seseorang mempunyai sistem imun yang lemah, kecenderungannya adalah untuk memperoleh jenis penyakit yang berbeza dengan mudah kerana tubuh tidak mampu melawan pencemar yang tidak diingini. Nigella Sativa mengandungi antioksidan, b-vitamin dan asid berfaedah yang boleh memperbaiki sistem imun tanpa menggalakkan tindak balas imun terhadap tisu yang sihat.

# 9 Penjagaan Rambut

Cara Memutarkan Rambut Anda Secara Semulajadi

Dari kekeringan hingga penipisan rambut, terdapat banyak hasil tidak menjaga rambut anda. Tetapi walaupun anda mengurusnya, masih terdapat banyak produk yang mungkin anda gunakan yang boleh merosakkan rambut seperti pengering rambut, besi rambut dan sebagainya. Salah satu kegunaan yang paling popular adalah biji hitam adalah pemulihan rambut dan penjagaan rambut! Ia mempunyai keupayaan untuk mempromosikan pemulihan untuk keguguran rambut kerana benih hitam dapat menguatkan folikel rambut yang pada gilirannya tumbuh rambut yang lebih sihat. Terdapat juga kajian bahawa benih hitam bertindak sebagai ubat semulajadi untuk rambut kelabu awal.

# 10 Penjagaan Kulit

Ramai daripada kita bermimpi untuk mempunyai kulit yang lebih muda dan licin selama-lamanya! Walau bagaimanapun, penuaan tidak boleh dihentikan tetapi anda sentiasa boleh memberi makan kulit anda dengan nutrien yang betul untuk memastikan ia muda dan licin. Minyak biji hitam mengandungi semua asid lemak penting, asid amino, vitamin dan antioksidan yang memerlukan kulit yang menjadikannya sempurna sebagai pelembap kulit harian.

Selain itu, benih hitam mengandungi sifat anti-penuaan yang boleh melambatkan penampilan awal garis-garis halus dan kedutan! Ia juga digunakan untuk melindungi kulit dari sinaran matahari.

# 11 Pergaduhan Pergaduhan

Sistem imun memerangi semua jenis jangkitan terutamanya sel putih. Seperti apa yang telah kami sebutkan tadi, minyak biji hitam boleh memperbaiki sistem imun yang dapat membantu tubuh memerangi jangkitan. Ini adalah salah satu ciri unik minyak biji hitam yang dikenali selama berabad-abad dan telah menjadi ujian masa sebagai salah satu ubat semulajadi yang kuat.

# 12 Mengurangkan Demam dan Flu

Dapatkan sembuh dari selesema

Demam dan selesema juga timbul daripada sistem imun yang lemah. Tanpa membantu sistem badan dan sistem imun, tubuh mungkin menghabiskan masa berminggu-minggu di atas katil. Minyak biji hitam mempunyai ciri anti-radang yang dapat melegakan demam dan selesema. Tubuh anda juga akan merasakan kuasa sifat-sifat anti-bakteria dan anti oksidan semasa ia berfungsi.

Cawan air suam dengan minyak biji hitam juga boleh dicampur dengan madu untuk rasa dan hasil yang lebih baik. Lakukan rawatan ini setiap hari untuk mengeluarkan anda   demam dan selesema   sambil meningkatkan kesihatan anda.

# 13 Rawatan untuk batuk

Keradangan tiub bronkus menjadikannya lebih sukar untuk menyedut udara. Sukar untuk bernafas dan walaupun anda bernafas secara mendalam, anda tidak mendapat cukup oksigen. Biji hitam mengandungi sifat anti-radang yang menjadikannya sesuai untuk merawat batuk secara semulajadi. Selain itu, ia melawan mana-mana virus dan bakteria dan hebat untuk masalah yang disebabkan oleh keradangan.

# 14 Membantu Berat Badan

Minyak Kelapa untuk Berat Badan

Minyak biji hitam mempunyai besarkesan penurunan berat badan   kerana sifatnya yang boleh menurunkan paras gula darah. Selain antioksidan semulajadi, ia juga boleh meningkatkan kadar metabolisme sambil menurunkan selera makan anda. Minyak biji hitam juga mengandungi sifat anti obesiti dan ia adalah salah satu yang paling berkesan.

# 15 Melegakan Gigitan Serangga

Sekiranya anda digigit nyamuk atau serangga lain, minyak biji hitam berkesan untuk meredakan gatal dan rasa sakit di kawasan yang terjejas.

Minyak biji hitam adalah makanan yang menakjubkan yang telah digunakan selama berabad-abad untuk kebijaksanaannya untuk menyokong kesihatan secara semula jadi. Terdapat banyak faedah yang boleh ditawarkan. Tidak ada sebab untuk tidak mempunyai biji hitam dalam kit perubatan kita! Ia selamat untuk digunakan tetapi tidak lebih daripada sedikit sudu teh sehari. Sudah tentu, ia juga merupakan makanan dan satu tidak akan minum sepuluh paun hati dalam satu hari!

Minum minyak hitam dengan sederhana dan dalam jumlah yang sihat. Wanita hamil atau orang yang mempunyai keadaan perubatan harus bertanya kepada doktor sebelum menggunakannya.

Sekiranya anda mempunyai manfaat minyak biji hitam yang lain untuk berkongsi, tuliskan komen di bawah!