Bengkak cukur, yang dikenal sebagai pseudofolliculitis barbae, dibawa melalui rambut yang tidak pernah keluar dari folikel ketika mereka regrow selepas bercukur, atau rambut yang memutar dan memasuki semula kulit ketika mereka berkembang. Kedua-dua masalah ini menyebabkan kulit menjadi terasa dengan jerawat yang berwarna merah dan nanah.

Pada ketika rambut kembali memasuki kulit, tubuh memikirkannya sebagai penceroboh jauh, kerana ia akan menjadi mikroorganisma, menghalang reaksi untuk menyerang rambut - dan reaksi ini yang menyebabkan kerengsaan. Kebenaran adalah orang yang tidak dikenali daripada fiksyen - rambut yang anda cuba untuk berpindah adalah bercampur dengan usaha harian anda dengan mencantikkan.

Terdapat pendekatan untuk merawat ketulan-ketulan itu, dari prosedur pencukuran anda ke penawar yang terlalu padat dan pengaturan pemindahan rambut yang lain. Artikel ini menunjukkan kepada anda 14 cara terbaik untuk menghilangkan benjolan cukur jahat atau bikini yang lebat dengan cepat.

Sembuh benjolan cukur

Punca Bengkak Razor Nasty atau Bikini Bikini

Benjolan pisau cukur  disebabkan oleh rambut yang dicukur dengan cepat yang dipotong pada satu titik, oleh itu menjadikannya lebih "tajam," yang memutar balik ke kulit, memasuki kulit dan menyebabkan badan bertindak balas dengan merawatnya seperti pencemaran yang mencetuskan bengkak yang sukar dan benjolan merah jelas. Apabila ia menjadi isu yang lebih serius, ia dikenali sebagai Rash Barber, yang benar-benar dicipta oleh mikroorganisma Staph yang kerap dijumpai di hidung.

Demonstrasi mencukur rambut hujung rambut, menjadikannya lebih rentan untuk menusuk kulit dan terbungkus ketika rambut berkembang lebih lama. Rambut berombak atau keriting lebih cenderung menyebabkan kekutangan cukur daripada rambut lurus, kerana ia berkembang dan kemudian memutar balik ke kulit berbanding dengan berkembang secara khusus keluar dari kulit.

Sekali rambut menembusi kulit dan mula berkembang, tubuh memerangi rambut seolah-olah ia adalah pencemaran. Segala-galanya, adakah anda ingin mengetahui bagaimana untuk membuang cukai knocks ataupencukur cukur atau lebam cukur? Mari kita mulakan.

14 Cara Terbaik untuk Menghilangkan Bengkak Razor Nasty atau Bengkok Bikini Cepat

Tompok merah, Bengkak dan kulit kering  akan menjadi keadaan kulit yang dikendalikan orang secara berterusan. Sama ada anda mengenali benjolan merah kecil berikutan mencukur atau anda mempunyai kulit yang benar-benar kering yang kelihatan memburukkan lagi bulan-bulan musim sejuk. Kami telah menemui pengumpulan barangan luar biasa dan penyembuh DIY yang akan membantu anda merawat kulit anda dan mengeluarkannya dengan lebih sihat.

Sekiranya anda biasa melihat benjolan merah di wajah anda, kaki selepas bercukur atau menggunakan kerangka epilasi atau anda hanya merasa benci bahawa kulit anda pecah di tengah-tengah iklim yang sejuk, anda boleh menemui pelbagai penawar yang ditunjukkan untuk menawarkan bantuan.

Sama ada anda mengetuk kulit anda kerana bercukur atau anda mempunyai keratosis pilaris, terdapat penawar yang akan berfungsi dan beberapa dari mereka boleh dibuat dengan pelekat yang ada di lemari dapur anda. Apa sahajaisu kulit yang anda hadapi, kami berpendapat bahawa ada penyelesaian yang luar biasa untuknya dalam pengumpulan ini.

 1. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh sangat luar biasa untuk apa-apa sebilangan besar perkara dan benar-benar boleh membantu mengosongkan kekok yang melekat atau mencukur.

Arah

Anda hanya perlu menggosok beberapa minyak di kawasan terpengaruh dan ia akan membantu untuk menenun kulit dan membersihkan mereka yang mengetuk. Sekiranya anda mempunyai salve yang paling disukai, anda boleh menambah beberapa tetes ke itu atau hanya menggosoknya secara bebas daripada orang lain selepas anda menyelesaikan kaedah pemindahan rambut anda.

Catatan:Sapukan ini selepas mencukur untuk hasil yang terbaik.

 1. Bedak bayi

Bedak bayi

Serbuk bayi mempunyai pelbagai kegunaan dan salah satu daripadanya adalah membersihkan ruam atau kulit kering. Pada mulanya, ia digunakan untukmengelakkan ruam lampin  pada kanak-kanak supaya ia memenuhi jangkaan yang luar biasa untuk menghindari pisau cukur atau waxing juga.

Arah

Hanya taburkan serbuk bayi pada kaki anda atau di mana sahaja anda bercadang untuk mencukur sekitar 10 minit sebelum bercukur.

Catatan: Ini adalah penyelesaian yang luar biasa untuk rambut yang dibengkokkan apabila anda menggunakannya sebelum bercukur.

 1. Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah luar biasa untuk pelbagai masalah kulit.

Arah

Anda boleh membuat losyen dari itu dan menggunakannya untuk membersihkan sebarang jenis pisau cukur dan banyak individu bersumpah demi membersihkan keratosis pilaris. Anda hanya perlu menggosoknya ke kulit dan biarkan ia menyerap.

Catatan:  Ia berbau sepenuhnya dan membuat persembahan luar biasa dengan berkhidmat untuk membersihkan keradangan kulit, kulit kering dan pelbagai keadaan kulit yang lain.

 1. Strawberry Paste

Sekiranya anda perasan gumpalan merah selepas mencukur, anda boleh menyiapkan tampalan hebat dari beberapa strawberi yang ditumbuk dengan krim akut yang cukup untuk menyatu dengan konsistensi yang sama sekali tebal.

Arah

Anda hanya membongkok ini di wilayah yang chafed, meninggalkannya selama sekitar 15 hingga 20 minit dan selepas itu basuh dengan air hangat.

Catatan:  Ini adalah penyelesaian DIY yang luar biasa untuk benjolan cukur dan kulit kering selepas pencukur, dan ia juga berbau yang luar biasa.

 1. Penyihir Hazel

Penyihir Hazel

Hazel penyihir  adalah penawar alternatif-semua yang luar biasa untuk masalah kulit. Ia mempunyai sifat penyejukan yang luar biasa untuk mengeringkan kulit kering atau rambut.

Arah

Anda hanya perlu meleleh pada kulit dan beberapa individu suka mengejar krim yang kaya dan tebal untuk benar-benar memfasilitasi sifat membaiki hazel penyihir.

Catatan:  Sapukan ini sekali seminggu.

 1. Gosok Gula

Formula yang luar biasa untuk menggunakan kelapa dan gula untuk mengamuk. Sekiranya anda mempunyai keratosis pilaris atau anda mempunyai kecenderungan untuk mendapatkan pisau cukur atau lebam selepas berpindah dari rambut, pengurasan yang luar biasa ini akan membantu mengurangkan kulit dan berbau yang luar biasa.

Arah

Anda hanya perlu campuran 2 sudu gula konsisten dengan 2 sudu gula, 4 sudu minyak kelapa dan 1 sudu madu mentah.

Catatan:  Meninggalkannya selama beberapa minit sebelum masuk ke bilik mandi dan selepas itu cuci sahaja.

 1. Serbuk penaik

Penyelesaian rumah usang untuk gumpalan cukur adalah baking soda.

Arah

Dabbing kulit dengan bola kapas diserap jawapan 1 air cawan dan 1 sudu besar. daripadaserbuk penaik  untuk menenangkan knalpot mengetuk. Permit campuran untuk tinggal di kulit sehingga kering, biasanya sekitar lima minit, dan basuh dengan air sejuk.

Catatan:Merengsa dan kemerahan harus lenyap. Rehash beberapa kali setiap hari seperti yang diperlukan sehingga benjolan mati.

 1. Minyak pati

Minyak ini dapat meringankan dan merawat gumpalan pisau cukur dan pisau cukur.

Arah

Cadangan memohon minyak lavender, chamomile atau calendula untuk membuang knalpot. Dikenali untuk menenangkan dan memperbaiki sifat-sifatnya, minyak utama ini mengurangkan kemerahan dan kemerosotan pada permukaan kulit. Sebelum memohon kepada kulit, cairkan lima hingga lapan tetes minyak dalam 1/4 bekas air super sejuk untuk mengatasi masalah selanjutnya.

Catatan:  Jangan sekali-kali mengaplikasikan minyak penting yang tidak dapat dielakkan terus ke kulit.

 1. Madu

Madu

Ia dikenali dengan ciri-ciri antibakteria, nektar juga dapat membantu merawat gumpalan cukur, seperti yang dikatakan Michael Dejon dalam bukunya "Clean Cures."

Arah

Untuk digunakan, dengan rapi meliputi rantau yang dipengaruhi dengan lapisan madu, dan siram dengan air berais selepas kira-kira lima minit. Ambil selepas dengan cuka sari buah cuka, yang juga mengurangkan kerengsaan dan menyejukkan kulit. Pat kulit kering di belakang mencuci tanpa henti nektar, taburkan cuka berkualiti tinggi ke wilayah, dan biarkan ia kering.

Catatan:Gumpalan pisau cukur harus mati dengan cepat selepas rawatan ini.

 1. A Cool Pack

Ia adalah pendekatan yang sangat menarik dan mudah untuk mendapatkan pengurangan masa dari sensasi yang dahsyat yang disebabkan oleh benjolan cukur. Ia melegakan julat dan boleh mengurangkan kerengsaan. Juga, ia akan membantu mengurangkan kemerahan dan kesemutan, dan di samping itu, benjolan pisau cukur akan dibentuk.

Arah

 • Bungkus beberapa bentuk ais dengan tuala yang sedikit. Hanya letakkan tuala pada julat yang dipengaruhi selama beberapa minit.
 • Kemudian sekali lagi, anda boleh menyerap air sejuk kain dan melihatnya di rantau yang dipengaruhi selama beberapa minit.
 • Rehash kedua-dua ubat ini beberapa kali setiap hari seperti yang diperlukan.

Catatan:  Untuk mengelakkan lebam pisau cukur, pergi ke percikan dengan air sejuk pada kulit anda dengan cepat selepas pencukuran.

 1. Epal sider cuka

Gumpalan cukur dapat ditangani dengan cepat dengan cuka sari apel. Ciri-ciri menenangkan berfungsi untuk mengurangkan gangguan dan sebagai tambahan sensasi kesemutan. Juga, asid yang menghakis di dalam cuka epal cuka membantu mencegah penyakit.

Arah

 • Sentuh bola kapas di cuka sari buah apel dan sapukan pada zon yang dipengaruhi.
 • Permit ke udara kering, dan selepas itu cuci dengan air.
 • Lakukan ini beberapa kali setiap hari sehingga sensasi yang dahsyat berhenti.

Catatan:  Mereka yang mempunyai kulit yang sensitif mesti melemahkanepal sider cuka  dengan air sebelum memohon.

 1. Aspirin

Aspirin

Ia adalah pendekatan ringkas dan mudah untuk membuang pisau cukur dengan cepat. Harta meredakan pembantu ubat sakit kepala mengurangkan kemerahan dan kemerosotan.

Arah

 • Letakkan dua aspirin dalam satu sudu teh air suam.
 • Beri peluang untuk duduk lama-lama, sehingga ia berubah menjadi gam.
 • Gosokkan gam pada kulit yang dipengaruhi.
 • Meninggalkannya selama 10 minit, dan selepas itu cuci dengan air hangat.
 • Gunakan rawatan asas ini dua kali sehari untuk melupuskan kesusahan. Ia juga akan membantu anda membuang labah cukur.

Catatan:  Mereka yang mempunyai kulit yang sangat sensitif tidak boleh memakai ubat ini.

 1. Lidah Buaya

Ia adalah keputusan yang luar biasa untuk melepaskan pisau cukur. Aloe Vera mengurangkan dan menyejukkan sifat tambahan akan memberi anda bantuan masa dari sensasi dan peniangan yang membara. Begitu juga, Aloe Vera akan menjaga kulit tepu, yang mempercepat metodologi mending.

Arah

 • Berkonsentrasi gel aloe Vera segar dari daun lidah buaya.
 • Gosok gel pada kulit yang dipengaruhi.
 • Permit itu kering seketika, dan selepas itu cuci dengan air sejuk.

Catatan:  Sapukan rawatan ini beberapa kali sehari demi hari selama dua hingga tiga hari.

 1. Timun

Timun

Ciri penghidrikan dan timun yang menenangkan dan menenangkan membantu menguruskan petunjuk smolder cukur dengan cepat. Selain itu, timun mengandungi vitamin C dan K, dua unsur kritikal untuk menyedarkan sengsara dan kerengsaan.

Arah

Potong timun baru dan letakkan potongan di dalam peti sejuk selama 30 minit. Gosokkan timun sejuk yang licin pada pisau cukur selama 10 minit pada akhir. Ulangi proses sehingga kulit anda sembuh.

Sebaliknya, tulen sebahagian besar timun dan adun dengan satu susu. Letakkan campuran di dalam peti sejuk supaya sejuk. Sapukan pada julat yang dipengaruhi. Buangkannya selama 10 minit, dan kemudian basuh dengan air suam.

Catatan:  Gunakan rawatan ini dua kali sehari.

Cara Mencegah Bengkok Razor

Mencegah Bengkok Razor

Selain berpantang daripada bercukur, benjolan cukur boleh dihalang dengan menggunakan pisau cukur yang bersih untuk setiap mencukur. Mencukur perlu dilakukan dalam satu kursus dengan pendek, walaupun sebatan untuk meminimumkan gangguan kulit. Penyembuhan rumah yang menonjol menjamin bahawa memohon antiperspirant kayu kepada kulit yang dicukur berkilat akan membantu mengurangkan penampilan dan kelemahan pisau cukur.

 1. Jangan Cukur Secara Konsisten

Sekiranya anda mengalami kesan buruk pada benjolan cukur, elakkan dari bercukur.

Arah

Berikan kulit anda sekitar 2-3 hari berehat di tengah-tengah pelarian sempit dengan kelebihan. Anda mungkin perlu mempertimbangkan pisau cukur elektrik atau pemikat kumis untuk hari ganti untuk mengesahkan rambut muka anda tidak luput dari kawalan.

Catatan: Sekiranya anda bercukur kepala atau kaki anda, rambut tidak boleh menjadi tidak teratur, mustahil memberikan kulit anda 2-3 hari berehat di antara ramuan untuk menghindar lebam cukur.

 1. Melembutkan Rambut Anda Dengan Air Hangat

Ia akan membantu anda memperlihatkan tanda-tanda penambahbaikan mencukur dan membuang cukai. Oleh kerana benjolan cukur jarang ditimbulkan oleh trim yang tepat dari pisau cukur, ia adalah pemikiran pintar untuk mengurangkan rambut untuk menjamin semua yang lebih baik merosakkan melalui rambut.

Arah

Ini boleh dilakukan dalam pelbagai kursus, namun di sini adalah dua: sama ada tahan untuk mencukur sehingga anda telah menggosok ke bawah, atau anda boleh mendapatkan bahan pencuci dan rendam dalam air suam dan selepas itu letakkan di atas muka anda selama 5 minit sebelum bercukur.

Catatan:  Kedua-dua kaedah cukur ini semakin berkurangan, bagaimanapun, anda perlu mengetepikan beberapa minit dalam hari yang sibuk untuk mereka.

 1. Cuba Teknik Cukur Proper

Ia boleh membantu anda untuk menghilangkan benjolan cukur. Berikut adalah beberapa prinsip untuk diambil selepas itu.

Arah

Terus menerapkan krim cukur ke kulit sebelum bercukur dan izinkan krim pencukur duduk selama beberapa minit sebelum bercukur untuk membantu menghulurkan kulit dan rambut.

Catatan:  Jangan sekali-kali mencukur yang bertentangan dengan apa yang diharapkan dari rambut anda, dan, apa sahaja yang anda lakukan, jangan mencukur wilayah yang sama lebih daripada dua kali untuk mencukur lebih dekat.

 1. Basuh cukur cukur dengan Alkohol

Basuh pisau cukur sebelum dan selepas bercukur anda dan tukar canggih dalam apa jua keadaan sekali seminggu untuk membuang cukai.

Arah

Basuh selama sekurang-kurangnya 1 minit. Oleh kerana lebam pisau cukur mempunyai kecenderungan untuk struktur sejurus selepas mencukur, anda perlu mengesahkan terdapat beberapa organisma mikroskopik di seluruh yang boleh dijangkakan di bawah keadaan. Mikroba mempunyai kecenderungan untuk mengembangkan pisau cukur dan mengasah kelantangan baja semata-mata apabila mereka mengembangkan berus gigi.

Catatan:  Menjaga tepi pemotongan anda steril dengan menyapu menyapu ke bawah dengan menggosok minuman keras akan menjamin cukuran yang lebih selamat tidak dapat dielakkan, mengelakkan lebam pisau cukur dan pisau cukur.

Pokoknya:  Jika anda masih mendapat benjolan cukur, maka jangan pilih atau tekan benjolan, dan berhenti menggosok wajah anda pada peluang yang anda perlukan untuk membuang benjolan pisau cukur. Sekiranya kulit anda sangat menyentuh, anda mungkin perlu berfikir tentang percubaan sebagai rawatan disinfektan atau rawatan antimikrobik tempatan untuk membantu merosakkan zon dan mencegah penyakit lanjut.

Ini sepatutnya dilakukan apabila anda mendapat calar, luka, dan calar dari bercukur dengan canggih. Iodin, Minyak Pokok Teh, atau mana-mana astringen selepas mencukur berasaskan minuman keras akan membantu mengelakkan kekusutan cukur daripada tercemar.