Kunyit atau Curcuma adalah rempah yang berasal dari kilang kunyit. Anda mungkin tahu bahawa kunyit adalah rempah utama dalam kari kegemaran kami. Kunyit lazimnya digunakan dalam masakan India dan Asia. Ia mempunyai rasa yang unik, rasa pahit dan lazat dan biasanya digunakan untuk serbuk kari warna, keju, mustard, butters dan perasa tambahan.

Adakah anda tahu bahawa akar tumbuhan kunyit digunakan untuk tujuan perubatan? Ini kerana akar mengandungi bahan kimia berwarna kuning yang dipanggil curcumin dan sering digunakan untuk pewarna makanan serta dalam kosmetik.

Relatif halia, kunyit bukan hanya rempah tipikal. Menambah kunyit di dalam buatan rumah anda adalah salah satu cara yang paling sihat untuk menambah rasa serta warna! Bukan hanya itu, kunyit juga digunakan untuk melegakan masalah hati, kurap dan kemurungan.

Manfaat Kesihatan Kunyit

14 Manfaat Kesihatan Kunyit Turmerik

Kunyit kaya dengan antioksidan yang dapat menyokong kesihatan sel. Apa sebenarnya yang boleh dilakukan oleh antioksidan ini kepada anda? Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan paling diteliti kunyit.

# 1 Senyawa Bioaktif dalam Turmerik mempunyai Hartanah Ubat yang Berkuasa

Kunyit bukan sahaja membuat kari kuning yang lazat, tetapi ia juga telah digunakan di India selama berabad-abad sebagai ramuan ubat. Sains baru-baru ini telah menyokong pengetahuan kaum India mengenai sifat ubat kunyit. Sesungguhnya ia mempunyai sebatian kuat yang dipanggil curcuminoids. Curcumin adalah bahan aktif dalam kunyit yang mempunyai manfaat anti-radang yang kuat dan antioksidan yang sangat kuat.

Walau bagaimanapun, kandungan kurkumin hanya tiga peratus yang tidak terlalu tinggi. Menurut kajian, anda boleh mengalami keseluruhan kesan kunyit dengan mengambil ekstrak yang mengandungi sejumlah besar kurkumin. Lada hitam juga boleh membantu curcumin diserap oleh aliran darah sehingga 2,000%! Satu lagi perkara hebat tentang curcumin adalah bahawa ia adalah larut lemak jadi mengambilnya dengan hidangan berlemak adalah idea yang hebat.

# 2 Curcumin Dapat Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Serangan jantung

Salah satu pembunuh utama di dunia adalah penyakit jantung. Terdapat banyak perkara yang boleh menyumbang kepada penyakit jantung dan curcumin dapat membalikkan beberapa langkah dalam proses penyakit jantung. Disfungsi endothelial adalah salah satu penyebab utama penyakit jantung kerana endothelium tidak dapat mengatur pembekuan darah, tekanan darah dan banyak lagi.

Keuntungan besar curcumin di dalam hati adalah dapat meningkatkan fungsi endothelium atau lapisan arteri. Satu lagi kajian telah menunjukkan bahawa mengambil kurkumin adalah sebagai berkesan sebagai latihan. Pengoksidaan serta keradangan juga dapat dikurangkan dengan kurkumin yang penting ketika datang ke penyakit jantung.

# 3 Kunyit Boleh Mencegah dan Boleh Merawat Kanser

Terdapat banyak jenis kanser tetapi mereka mempunyai beberapa persamaan ketika datang ke suplemen kunyit. Menurut banyak penyelidikan, curcumin mempunyai kesan kuat dalam pencegahan dan rawatan kanser. Ia juga boleh menjejaskan penyebaran atau perkembangan kanser.

Banyak kajian telah membuktikan bahawacurcumin boleh mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser dan mengekang pertumbuhan tumor pada haiwan yang digunakan untuk ujian. Ia masih belum diketahui jika dos tinggi kurkumin boleh membantu mengubati kanser pada manusia. Walau bagaimanapun, terdapat bukti bahawa ia dapat membantu mencegah kanser terutama kanser yang boleh berkembang dalam sistem pencernaan seperti kanser kolorektal.

# 4 Curcumin Combats Depression

Kemurungan

Kemurungan mengurangkan tahap faktor neurotropik di otak dan dapat mengecutkan hippocampus yang merupakan kawasan otak yang bertanggungjawab untuk ingatan dan pembelajaran.Curcumin telah diuji dan ia menunjukkan bahawa ia boleh memberi kesan kepada kemurungan.

Banyak kajian juga telah membuktikan bahawa curcumin boleh menjadi antidepresan yang berkesan. Curcumin boleh meningkatkan tahap BNDF yang boleh membalikkan proses kemurungan. Ia juga boleh meningkatkan neurotransmitter otak seperti dopamin dan serotonin. Untuk mengekalkan rumah tangga dengan lebih baik, mempunyai kari untuk makan malam sangat membantu! Bau dan rasa kari lazat sudah dapat meningkatkan tahap tenaga anda.

# 5 Curcumin Boleh Melambatkan Tanda-tanda Penuaan dan Memperjuangkan Penyakit Berkaitan Umur

Curcumin telah menjadi terkenal sebagaisuplemen anti-penuaan. Keradangan dan pengoksidaan mempunyai peranan yang besar apabila ia datang kepada penuaan. Kunci untuk melambatkan proses penuaan dan memperluas jangka hayat manusia melibatkan pemulihan dan pemeliharaan panjang telomere kepada DNA. Selain kunyit, inilah langkah-langkah lain untuk mencapai matlamat ini:

 • Latihan harian boleh membantu memelihara panjang telomere.
 • Seperti senaman, meditasi juga merupakan cara yang baik untuk memelihara telomere dengan mengurangkan kesan-kesan berbahaya kepada tekanan.
 • Tahap keradangan boleh menyumbang dalam pemendekan telomere. Strategi biasa yang dapat mengurangkan keradangan adalah penting dalam mengurangkan pemendekan telomere.
 • Tahap Vitamin D yang lebih tinggi dapat menahan telomer lebih lama.

# 6 Curcumin Boleh Mencegah dan Mengobati Penyakit Alzheimer

Alzheimer's Disease

Penyebab nombor demensia dan penyakit neurodegenerative yang paling biasa adalah Alzheimer. Walaupun tidak ada rawatan hebat untuk penyakit ini, menghalangnya daripada berlaku adalah sangat penting. Kajian telah menunjukkan bahawa curcumin dapat menyeberangi halangan otak darah.

Kerosakan dan keradangan oksidatif mempunyai peranan dalam penyakit Alzheimer dan kurkumin mempunyai kesan yang berguna pada kedua-dua. Kajian juga menunjukkan bahawa curcumin dapat membersihkan plak Amyloid yang merupakan penumpukan tulang belakang protein yang menyumbang kepada penyakit Alzheimer.

# 7 Ciri-ciri Anti-Radang Curcumin Boleh Membantu dengan Artritis

Arthritis adalah salah satu masalah umum di dunia. Terdapat banyak jenis arthritis dan semuanya melibatkan keradangan sendi. Kerana curcumin mempunyai sifat anti-radang yang kuat, ia dapat membantu orang yang menderita arthritis. Banyak kajian telah membuktikan kesimpulan ini adalah benar.

Terdapat kajian pesakit yang mempunyai arthritis rheumatoid dan curcumin lebih berkesan daripada menggunakan ubat anti-radang. Kajian-kajian lain juga menunjukkan bahawa curcumin mempunyai kesan besar terhadap penambahbaikan beberapa gejala. Lebih penting lagi, merawat dengan kurkumin didapati selamat.

# 8 Curcumin Boleh Menyembuhkan Luka

Luka

Potong kulit anda? Terdapat kajian di Life Sciences di mana kunyit didapati memiliki ciri-ciri bermanfaat dalam proses penyembuhan luka. Kajian-kajian baru telah menemui keupayaan kunyit untuk memancarkan proses penyembuhan semulajadi tubuh.

Terdapat juga kajian hebat yang menunjukkan keberkesanan aplikasi kunyit topikal untuk luka. Ia digunakan dalam luka tikus dan hasil menunjukkan jumlah peningkatan kolagen dan peningkatan penguncupan luka. Terdapat juga peningkatan kekuatan tisu dan penyebaran sel. Komponen antioksidan kunyit dapat membantu proses penyembuhan luka.

Kali seterusnya anda secara tidak sengaja memotong jari atau kulit anda, anda sudah tahu bagaimana untuk meningkatkan proses penyembuhan luka anda. Cari kunyit di dapur anda dan anda boleh menjadi jururawat sendiri!

# 9 Kompaun dalam Kunyit Boleh Melindungi Otak

Ar-turmeron, sebatian kunyit, mempunyai keupayaan untuk membaiki sel stem di dalam otak. Satu penyelidikan dijalankan dan diperhatikan kesan-kesan sebatian pada sel-sel batang tikus yang juga terdapat di otak manusia. Sel stem adalah sebahagian daripada pemulihan daripada masalah neurodegenerative seperti Alzheimer dan strok. Mudah-mudahan, sebatian ini boleh digunakan dalam rawatan penyakit-penyakit ini pada masa akan datang.

# 10 Kunyit Boleh Digunakan Untuk Rawatan Gastrointestinal

Cara Menghilangkan Sakit Gas di Dada

Sesetengah orang dengan aduan perut menjadi tidak bertoleransi terhadap ubat-ubatan kerana flora perut telah dikompromi dan ubat-ubatan juga boleh merapatkan lapisan mukosa. Curcumin mempunyai keupayaan untuk menguruskan penyakit radang usus dan keadaan pesakit meningkat selepas mengambil kurkumin.

Pesakit dengan Penyakit Usus Bengkak juga mengurangkan kesakitan mereka apabila mengambil kurkumin tanpa merosakkan lapisan usus. Curcumin juga boleh menyokong perkembangan probiotik atau bakteria yang baik.

# 11 Kunyit Boleh Membantu Mengendalikan Diabetes

Kebanyakan orang suka makan gula-gula dan terdapat banyak makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi. Sekiranya tidak dikawal, masalah ini boleh menyebabkan kencing manis. Untuk menurunkan gula darah dan membalikkan rintangan insulin, menambah kunyit dalam makanan yang dimasak di rumah anda adalah rawatan semula jadi yang hebat. Satu kajian dari tahun 2009 mendapati bahawa curcumin adalah 400 kali lebih kuat daripada metformin dadah diabetes biasa. Ini boleh membantu orang untuk mengembalikan jenis diabetes 2. Curcumin juga terbukti dapat membalikkan pelbagai isu yang dikaitkan dengan rintangan insulin dan hiperglikemia.

Termasuk kurkumin dalam makanan anda boleh menangguhkan komplikasi diabetes yang mengerikan kerana sifat antioksida dan anti-radang curcumin.

# 12 Turmeric melegakan Tisu yang terancam

Iritasi

Kunyit terbukti dapat membantu tubuh mengurangkan dan menghentikan kerengsaan yang berlebihan. Kerana ia adalah perkara biasa untuk semua orang mengalami stres yang berasal dari pelbagai penyakit, adalah penting untuk mengambil sebatian yang menenangkan untuk mencegah semua penyakit yang mungkin berlaku.

Satu lagi sebab mengapa kunyit telah digunakan dalam masakan kari adalah kerana sifatnya yang menenangkan pada pencernaan. Ia bukan sahaja menambah warna dan rasa pada makanan tetapi juga mempunyai manfaat besar pada lapisan perut.

# 13 Curcumin Memiliki Keupayaan Mengurus Kesakitan

Adakah anda mengalami kesakitan? Salah satu ciri curcumin yang terbukti adalah keupayaannya untuk menguruskan kesakitan. Jurnal Farmakologi Eropah baru-baru ini menerbitkan penyelidikan mereka mengenai curcumin yang boleh mengaktifkan sistem opioid dalam tikus diabetik. Bukan hanya terhad kepada sakit kencing manis, satu lagi kajian juga menunjukkan bahawa terdapat banyak jenis kesakitan yang dapat dikendalikan oleh curcumin.

Sebagai contoh, terbakar. Pesakit yang terbakar biasanya dirawat oleh anti-radang nonsteroid. Institut Penyelidikan Pembedahan Tentera A.S. juga mencadangkan bahawa kurkumin harus digunakan dalam merawat luka bakar kerana sifat anti-radangnya bukannya ubat-ubatan konvensional.

# 14 Kunyit Memiliki Keupayaan untuk Mengimbangi Tahap Kolesterol

kolesterol yang lebih rendah

Adakah anda mempunyai masalah dengan kolesterol? Pesakit kencing manis dan pesakit kencing manis boleh mengalami tekanan oksidatif yang boleh merosakkan saluran darah. Apabila arteri rosak di dalam, kolesterol mula membina yang boleh membawa kepada tahap kolesterol LDL yang tinggi. Mengurangkan tahap kolesterol boleh dilakukan dengan ubat statin.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan ubat statin adalah berbahaya bagi hati dan buah pinggang. Perkara yang baik ialah banyak doktor perubatan menyedari kesan sampingan ubat statin dan kebanyakannya menetapkan alternatif semulajadi seperti minyak ikan dan kurkumin.

Kunyit boleh membantu mengawal badan dan mengimbangi tahap kolesterol. Banyak kajian telah menunjukkan pengurangan profil lipid dan penanda kolesterol pada orang yang menggunakan kunyit. Satu lagi kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa peserta yang diberikan kurkumin telah mengurangkan trigliserida sehingga 47% dan tahap serum kolesterol sebanyak 7% dalam masa tujuh hari sahaja.

Kesan Sampingan Kunyit

Manfaat kesihatan kunyit mungkin melampaui ubat anti radang, steroid, ubat arthritis, kemoterapi, anti-koagulan, ubat penyakit radang usus, ubat kolesterol, anti-depresan dan pembunuh rasa sakit.

Terdapat orang yang melaporkan tindak balas alahan kepada kunyit. Sesetengah orang juga mempunyai reaksi kulit apabila terdedah. Reaksi tipikal adalah ruam ringan dan gatal. Darah tinggi kunyit boleh menyebabkan berikut:

 • Cirit-birit
 • Loya
 • Penguncupan pundi hempedu hiperaktif
 • Peningkatan risiko pendarahan
 • Meningkatkan aliran haid
 • Tekanan darah atau menurunkan tekanan darah
 • Kontraksi rahim pada wanita hamil
 • Ujian fungsi hati lebih banyak

Orang yang mengambil ubat juga perlu berhati-hati apabila termasuk kunyit dalam makanan atau semasa mengambil suplemen kunyit. Kunyit juga boleh mengganggu warfarin, aspirin, clopidogrel dan anti-koagulan lain. Terdapat juga kesan ubat seperti ubat anti-radang atau bukan steroid. Sama seperti suplemen dan herba lain, kunyit perlu digunakan seperti yang diarahkan.

Suplemen Turmerik

Selain menambah kunyit di dalam diet anda, anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil suplemen kunyit. Anda boleh membelinya secara dalam talian dari kedai makanan tambahan dan makanan kesihatan. Mengambil turmerik dengan lada hitam daripada mengandungi piperine boleh membantu seluruh badan menyerap kunyit. Menambah 20mg atau piperine ke kunyit 2000mg boleh melakukan kerja.

Terdapat banyak manfaat kesihatan kunyit. Tidak hairanlah rempah ini telah menjadi popular tidak hanya sebagai rempah-rempah tetapi juga untuk tujuan perubatan.