Anda mungkin biasa dengan Oregano kerana ia adalah salah satu herba yang biasa anda gunakan di dapur anda. Anda menggunakannya untuk merasai daging anda dan anda mungkin termasuk dalam beberapa hidangan pasta anda. Ia boleh membuat banyak hidangan rasa lebih baik kerana rasa yang berbeza. Adakah anda menyedari bahawa herba ini digunakan secara meluas boleh mempunyai kegunaan lain yang tidak berkaitan dengan makanan? Itu betul, oregano dalam bentuk minyak boleh memberi anda banyak faedah.

Oregano Minyak Essential

Bagaimana Oregano Minyak Essential Diperoleh

Minyak oregano diperoleh dari daunnya dan bunga tanaman Oregano. Ini adalah sebahagian daripada keluarga mint tetapi ia diketahui mempunyai rasa dan bau yang berbeza. Walaupun asalnya mula berkembang di Eropah, ia kini ditanam di pelbagai tempat di dunia.

Sejak awal zaman Oregano telah digunakan. Orang purba menggunakannya untuk tujuan perubatan dan sehingga sekarang, tujuan perubatan ini masih berlaku. Walaupun semua jenis oregano boleh mempunyai minyak yang diekstrak dari mereka, hanya jenis tertentu yang sebenarnya mempunyai beberapa faedah. Selagi oregano berasal dari pelbagai Oreganum Vulgare. Jika anda tidak melihat apa-apa dari pelbagai itu, lebih baik mencari jenis lain.

Dalam usaha untuk mendapatkan minyak pati Oregano, daun melalui proses penyulingan wap.Daun oregano yang digunakan perlu segar.Apabila minyak cukup diperoleh, mereka boleh diletakkan di dalam bekas yang berbeza supaya ia boleh dijual.Orang-orang yang anda akan melihat di kedai runcit mungkin tidak jenis minyak pati Oregano yang anda sedang mencari.Anda mungkin perlu mencari jenis kanan di kedai-kedai khusus.

Kebaikan dan Kegunaan Oregano Minyak Essential

Kini, anda telah mempelajari beberapa fakta mengenai minyak pati Oregano dan bagaimana jenis minyak yang tepat boleh diperolehi, kini anda boleh mengetahui banyak manfaat dan kegunaan yang boleh anda perolehi seperti berikut:

 1. Oregano minyak pati boleh membantu dalam melindungi anda terhadap organisma yang berbeza dijumpai di dalam alam sekitar

Anda mungkin tidak menyedarinya tetapi anda selalu terdedah kepada organisma yang berbeza yang mungkin menyebabkan beberapa masalah dalam jangka masa panjang. Contohnya, jika anda mempunyai cinta untuk apa-apa mentah, ada kemungkinan anda akan terdedah kepada beberapa organisma yang boleh membahayakan anda. Anda boleh menyingkirkan organisme ini dengan mengambil minyak Oregano.

 • Cari minyak oregano dalam bentuk suplemen atau kapsul
 • Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda mengenai mg minyak oregano hadir melalui makanan tambahan atau kapsul.
 • Mengambil makanan tambahan apabila anda perlu.
 1. Oregano minyak pati boleh membantu wanita menghilangkan kekejangan perut semasa haid

Menghilangkan Tempoh Kejang

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menjejaskan wanita apabila mereka mendapat tempoh mereka. Sebagai contoh, terdapat beberapa wanita yang mengalami tempoh yang tidak teratur. Terdapat juga beberapa yang tidak mendapat tempoh yang kerap. Sekiranya anda seorang wanita yang ingin menyingkirkan isu-isu ini, maka anda boleh mengambil minyak oregano.

 1. Oregano minyak pati boleh menjadi baik untuk penghadaman terlalu

Sekiranya ada satu perkara yang anda perlukan dalam kehidupan untuk berasa baik, itu adalah untuk memastikan sistem pencernaan anda berfungsi dengan baik. Anda tahu bahawa untuk meningkatkan kesihatan anda, anda memerlukan penghadaman anda dalam keadaan yang baik dan berfungsi. Anda disyorkan menjalani pembersihan kolon dari semasa ke semasa tetapi di antara pembersihan, anda boleh menggunakan minyak oregano untuk menghentikan pembentukan toksin dan makanan.

 1. Oregano minyak pati boleh membantu anda setiap kali anda mengalami alahan

alergi

Terdapat kemungkinan besar bahawa anda biasanya mengalami alergi kerana hal-hal yang berbeza yang anda terdedah. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami alahan apabila anda makan makanan laut. Anda juga boleh mendapat alahan apabila anda menyedut debu. Oregano boleh menjadi sangat berkesan dalam menenangkan gejala yang berbeza yang anda rasa. Ini boleh menjadi alternatif yang baik jika anda tidak mahu mengambil ubat anti histamin tetapi anda ingin memperbaiki keadaan semasa anda.

 1. Oregano minyak pati juga boleh membantu dalam membantu anda menurunkan berat badan

Ramai orang kini tidak berpuas hati dengan berat badan mereka dan mereka ingin menurunkan berat badan. Adakah anda berharap untuk kehilangan sedikit berat juga? Kemudian menggunakan minyak oregano boleh memberikan kelebihan kepada anda. Oregano mengandungi bahan carvacrol yang dapat mengurangkan peluang orang mendapatkan berat walaupun mereka makan banyak makanan. Ini telah diuji pada tikus sebelum dan mereka yang mengambil oregano mendapat berat badan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak menggunakan apa-apa.

 1. Oregano minyak pati boleh menghalang anda daripada memperoleh selsema atau flu

Menghilangkan Flu yang

Anda perlu ingat bahawa minyak oregano bukanlah penawar untuk selesema atau selesema tetapi jika anda merasakan bahawa anda akan mendapat selesema, anda mungkin mahu menghentikannya daripada berlaku dengan menggunakan minyak oregano.

 • Anda boleh mengambil makanan tambahan atau kapsul yang mengandungi minyak oregano
 • Jika anda tidak mempunyai apa-apa makanan tambahan, anda boleh meletakkan beberapa titik minyak oregano pada kapsul kosong.
 • Mengambil minyak oregano selama kira-kira 2 - 3 kali setiap hari sehingga anda mula berasa lebih baik.
 1. Menggunakan Oregano boleh membantu menghilangkan beberapa sakit-sakit badan

Apa yang boleh menghalang anda melakukan semua perkara yang anda mahu? Apabila anda mengalami kesakitan, anda mempunyai kecenderungan untuk mengambil langkah ke belakang dan hanya berehat. Kesakitan boleh menghalang anda daripada menyelesaikan tugas anda dan melakukan kerja lain. Untuk menghilangkan rasa tidak selesa, anda boleh menggunakan minyak Oregano dan menggunakannya secara teratas pada kulit anda.

 • Campurkan minyak oregano dengan minyak zaitun.
 • Meletakkan campuran minyak pati pada bahagian yang terjejas badan anda terutama pada bahagian-bahagian di mana anda terutamanya rasa sakit.
 • Urut untuk beberapa minit.
 • Anda boleh memilih untuk mencucinya atau hanya biarkan ia kekal pada kulit anda.
 1. Oregano minyak pati boleh menjadi berkesan dalam memerangi penuaan

Home Pemulihan untuk mencerahkan kulit

Sekiranya terdapat satu perkara yang dianggap popular sekarang, ia adalah untuk usia dengan sebaik mungkin. Ramai orang cuba yang terbaik untuk tidak berumur walaupun mereka tahu bahawa ia tidak dapat dielakkan. Adakah anda biasanya pergi ke ahli dermatologi anda untuk mendapatkan beberapa rawatan pada kulit anda? Mungkin penggunaan oregano juga boleh membantu. Oregano mengandungi banyak antioksidan yang boleh membantu menghilangkan toksin yang terdapat pada kulit. Kerana toksin dikeluarkan, kulit tetap lebih muda, lebih lama.

 1. Oregano minyak pati boleh membantu menghilangkan jenis parasit yang boleh didapati pada badan anda

Terdapat pelbagai jenis parasit yang boleh hidup masuk dan keluar dari badan anda. Anda tidak mahu parasit menjadikan anda tuan rumah mereka dan anda boleh menyingkirkan mereka dengan menggunakan minyak oregano. Anda perlu menelan minyak oregano untuk menghilangkan cacing usus. Jika sekiranya parasit yang anda hadapi adalah di luar, anda boleh menggunakannya secara topikal.

 • Campuran minyak oregano dengan pilihan minyak pati anda.
 • Gosokkan pada kawasan yang terjejas kulit anda perlahan-lahan.
 • Anda mungkin perlu melakukan ini lebih daripada sekali sehari.
 1. Minyak pati Oregano boleh membantu menyingkirkan beberapa pepijat

pepijat

Ini bukanlah sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada tubuh tetapi ini dapat memberi manfaat kepada kesihatan anda dalam jangka panjang. Anda sedar bahawa nyamuk dan serangga terbang lain adalah pembawa penyakit. Apabila anda digigit nyamuk, anda boleh mendapatkan beberapa keadaan kesihatan yang sukar disembuhkan seperti Demam Denggi dan juga virus Zika yang baru ditakuti. Menambah minyak oregano dengan beberapa air sudah boleh menjadi semburan serbuk organik yang berkesan.

 • Campurkan minyak oregano dan satu lagi minyak pati pilihan anda dengan air.
 • Letakkan dalam botol semburan.
 • Semburan di tempat-tempat di mana anda mengesyaki bahawa pepijat yang berbeza boleh tinggal.
 1. Oregano minyak pati boleh membantu menghilangkan UTI (Jangkitan Saluran Kencing)

Terdapat beberapa orang yang mendapat UTI sering kerana ia berada dalam gen mereka manakala yang lain hanya mendapat sekali dalam setiap beberapa tahun atau lebih. Pada dasarnya, anda akan tahu jika anda mempunyai UTI jika anda mengalami masalah kencing dan jika anda merasa sakit pada bahagian abdomen yang lebih rendah. Terdapat ubat rumah yang berbeza yang boleh menyingkirkan UTI dan minyak oregano adalah salah satu daripada mereka.

 • Anda perlu menggunakan oregano kering untuk yang satu ini untuk membuat teh oregano.
 • Meletakkan satu sudu teh yang dalam secawan air panas.
 • Biarkan ia curam untuk beberapa minit.
 • Anda boleh mengeluarkan oregano kering selepas 10 minit.
 • Minum teh semasa ia masih panas.
 • Anda boleh melakukan ini dua kali sehari.
 1. Minyak pati Oregano boleh membantu menghilangkan jangkitan kulat

Penyakit kulat

Terdapat pelbagai jenis jangkitan yang boleh mengubati oregano dan jangkitan kulat adalah salah satu daripada mereka. Ia berkesan untuk menghilangkan kaki atlet dan juga candida. Sekiranya anda mengalami masalah kuku kulat, penggunaan minyak oregano juga berkesan.

 • Anda boleh menggunakan minyak oregano topically di kawasan yang terjejas kulit.
 • Hanya pastikan bahawa anda akan campurkan dengan minyak penting lain terlebih dahulu untuk menjadikannya lebih kuat.
 • Lakukan ini 2 - 3 kali sehari sehingga anda mula melihat perbezaannya.
 1. Oregano minyak pati boleh membantu menyembuhkan anda daripada amoebas

Ada orang yang mengalami gejala amebiasis biasanya apabila mereka terdedah kepada makanan dan air yang tercemar. Terdapat beberapa laporan yang mengatakan bahawa minyak oregano boleh menjadi lebih kuat daripada beberapa antibiotik yang mungkin anda dapati. Selain dari amoeba giardia, ada penyakit makanan lain yang boleh dielakkan kerana minyak pati oregano.

 1. Oregano minyak pati boleh juga membantu menyingkirkan keadaan kulit tertentu

Apple Cider Vinegar Untuk Kulit

Terdapat beberapa orang yang telah mengalami pelbagai masalah kulit seperti jerawat dan rosacea.Terdapat beberapa ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk membantu menghilangkan tanda-tanda keadaan ini tetapi jika anda mahu rawatan rumah, menggunakan minyak oregano akan membantu banyak.Hanya ingat bahawa anda perlu untuk mencairkan minyak oregano terlebih dahulu sebelum anda meletakkannya di atas kawasan yang terjejas kulit.Jika terlalu kuat, anda mungkin berakhir membuat kulit anda lebih jengkel.

Langkah berjaga-jaga dalam Menggunakan Minyak Oregano

Minyak pati Oregano datang dengan banyak manfaat tetapi ingat bahawa jika anda meletakkan terlalu banyak, anda meningkatkan peluang kulit anda menjadi jengkel kerana komponen yang berbeza yang boleh didapati di minyak oregano. Berikut adalah beberapa perkara lain yang patut anda ingat:

 • Anda tidak digalakkan mengambil minyak Oregano dalam apa jua bentuk sekiranya anda hamil atau menyusu. Terdapat kemungkinan bahawa minyak oregano dapat menyebabkan tenaga kerja yang diinduksi diri.
 • Sebelum memasukkan minyak oregano sebagai sebahagian daripada diet anda, adalah lebih baik jika anda berunding dengan doktor anda.
 • Terdapat beberapa orang yang alah kepada minyak oregano.Semak sekali lagi jika anda alah kepadanya terlebih dahulu sebelum anda boleh menggunakannya.

Minyak pati lain untuk Campurkan Minyak Oregano

Sekiranya anda menggunakan minyak pati oregano secara topikal, ia akan membantu jika anda boleh menggabungkannya dengan minyak penting lain untuk mengurangkan kemungkinan anda mendapat beberapa alergi kerana itu. Pada masa yang sama, mencampurkannya dengan minyak lain akan menjadikannya lebih baik. Minyak lain yang boleh anda campurkan dengannya adalah seperti berikut:

 • Lavender
 • Rosemary
 • Chamomile
 • Bergamot
 • Cypress

Masih banyak lagi yang boleh anda gunakan dengan minyak oregano bergantung kepada manfaat yang anda ingin dapatkan.

Dengan semua butir-butir yang anda pelajari tentang minyak pati oregano, adakah anda bersedia memasukkannya ke dalam diet anda? Ingat untuk berunding dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memastikannya. Sebaik sahaja anda telah diberikan isyarat pergi, maka anda boleh mula mengambil minyak oregano dan menuai faedahnya.