Adakah anda ingin menjimatkan wang yang anda belanjakan untuk barangan isi rumah? Ada kemungkinan bahawa anda menghabiskan lebih banyak daripada anggaran yang anda perlukan kerana anda menggunakan banyak item untuk menjaga rumah anda sebagai bersih mungkin. Walaupun anda boleh menikmati banyak barangan berbanding yang lain, anda boleh menyimpan lebih banyak lagi dalam jangka masa panjang jika anda membeli barangan yang sesuai untuk rumah anda.

Ini adalah senarai item yang anda tidak perlu beli dua kali kerana membeli sekali sudah cukup untuk menjaga rumah anda bersih dan untuk menjaga anda dan keluarga anda selamat dari bahaya juga.

10 produk isi rumah

Apabila anda membeli barangan yang diproses secara kimia dari kedai runcit, anda tidak hanya meletakkan diri anda tetapi seluruh keluarga anda berisiko kerana beberapa bahan kimia yang disenaraikan dalam produk tersebut mungkin tidak selamat sama sekali. Adakah anda ingin tahu apa item yang boleh anda buat dengan cara yang semula jadi? Berikut adalah senarai ringkas perkara tersebut:

Makeup

Adakah Makeup salah satu barangan yang anda tidak boleh hidup tanpa? Ia hanya semulajadi bagi anda untuk menginginkan pelbagai barangan dalam pelbagai warna kerana ia boleh membuat penampilan yang berbeza bergantung pada majlis dan apa yang anda pakai tetapi salah satu aspek paling penting dalam solek ialah serbuk penetasan yang akan anda gunakan.

Buat serbuk lut anda sendiri dan anda tidak perlu membeli ini pernah lagi.Anda boleh menggunakan tepung jagung organik, dan tanah liat hijau.Anda boleh menambah bahan-bahan lain jika anda ingin serbuk untuk mempunyai bau tersendiri.Jika anda mempunyai kulit gelap, anda boleh menambah koko untuk menggelapkan warna serbuk.Anda boleh membuat pelbagai jenis dengan pelbagai peringkat koko supaya anda boleh membuat keputusan mengenai bayangan terbaik untuk kulit anda.

Pencuci pinggan Detergen

Adakah anda sakit dan bosan perlu membeli detergen pencuci pinggan untuk mencuci pinggan anda? Anda boleh menghentikan ini dari semasa ke semasa dengan penggunaan detergen yang betul. Anda hanya memerlukan beberapa bahan seperti detergen dan asid sitrik dan anda boleh menggunakannya untuk membersihkan semua hidangan anda. Hanya buat ini setiap kali anda memerlukan lebih banyak pencuci piring.

Lelaki dan juga wanita memerlukan krim cukur untuk membantu melindungi kulit dari bilah apabila bercukur. Ia juga akan membantu menenangkan kulit selepas itu. Kerana krim cukur kos banyak wang, membuat krim cukur DIY anda boleh menjadi alternatif yang murah. Anda perlu campurkan dalam rosemary, minyak kelapa dan pudina. Ini boleh digunakan oleh ramai orang yang mempunyai kulit sensitif.

ubat gigi

Sekiranya anda merasakan ubat gigi komersil mungkin mempunyai beberapa sifat yang boleh membahayakan tubuh anda, mengapa tidak cubamembuat pasta gigi  sendiri? Anda boleh menggunakan kalsium dan kemudian menambah hidrogen peroksida.

Menempatkan minyak kelapa dengan rempah boleh membuatnya menjadi lebih lengket dan akan kelihatan sama dengan konsistensi ubat gigi jenama kedai. Menambah garam dan baking soda ke ubat gigi buatan sendiri dan anda akan mempunyai ubat gigi yang selamat untuk digunakan.

Anda boleh menyimpannya di dalam balang dan anda hanya perlu cukupkan setiap kali anda menyikat gigi anda. Ini adalah sesuatu yang akan bertahan lama.

Adakah anda bersalah membelanjakan banyak wang pada sabun tangan? Anda perlu tahu bahawa ada sesuatu yang boleh anda lakukan sendiri. Anda boleh membuat sabun tangan anda selagi anda mempunyai sabun yang anda boleh parut dan gliserin. Anda hanya boleh mencairkan sabun parut, tambah air dan gliserin dan bawa ke dalam mendidih. Anda boleh menyejukkannya dan tunggu selama 6 hingga 12 jam. Ini semua sabun tangan semulajadi akan membantu anda.

Terdapat banyak sabun dobi sekarang yang mengandungi banyak ramuan yang tidak baik untuk kulit. Sebenarnya, banyak orang telah mengatakan bahawa mereka mengalami kudis di tangan mereka hanya kerana penggunaan sabun dobi komersial. Sabun sabun yang betul boleh dibuat dengan menggunakan beberapa bahan mudah seperti boraks, baking soda, soda basuh dan pelembut pakaian.

Anda boleh membuat ini di rumah dan anda tidak perlu membeli sabun dobi sekali lagi. Jika kebimbangan anda adalah bahawa pakaian putih anda mungkin berubah menjadi kekuningan kerana sabun cuci organik, ingat bahawa ini masih berkesan dalam menjaga pakaian putih berwarna putih.

Tiada siapa yang ingin mempunyai bau badan terutama pada majlis-majlis khas apabila orang perlu bau yang baik.Ada kalanya anda mungkin membangunkan bau badan kerana bahan kimia yang termasuk dalam deodoran.Mewujudkan sendiri, deodoran buatan sendiri anda akan membantu melakukan silap mata.Anda perlu kelapa sawit , shea butter, lebah dan juga vitamin E.

Anda perlu mencampurkannya bersama-sama dan pergi melalui proses ini dan anda akan mempunyai deodoran anda sendiri pada akhirnya. Ingatlah untuk melakukan ujian patch kulit untuk memastikan bahawa anda tidak alergi terhadap deodoran yang telah anda buat.

Perfume

Terdapat begitu banyak minyak wangi sekarang untuk dipilih dan anda mungkin merasa keliru dengan yang anda ingin beli. Jika anda merasakan bahawa anda mengalami beberapa alahan kerana minyak wangi yang telah anda beli, anda perlu ingat bahawa anda mungkin mempunyai pilihan lain dan itu adalah untuk membuat minyak wangi anda sendiri.

Anda perlu memastikan bahawa anda tahu campuran minyak penting bahawa anda akan menggunakan ditambah minyak pembawa anda.Ingat, anda perlu menyimpan minyak wangi anda dalam botol kaca untuk memastikan bahawa botol semburan anda tidak akan cair kerana minyak digunakan.

Salah satu perkara yang jahat yang boleh mencemarkan rumah pada masa-masa bug dan bukannya mempunyai untuk membunuh bug dengan menggunakan semburan perkara yang terbaik untuk dilakukan adalah dengan menggunakan organik dan semua semburan bug semula jadi yang akan memastikan bahawa pepijat akan bertemu merekaberakhir pada masa yang secepat mungkin.Ini akan menghapuskan penyebaran penyakit yang dibawa oleh serangga juga.Hanya pastikan bahawa anda mempunyai   minyak pokok teh, gliserin dan geranium dan membuat semburan pepijat anda sendiri mungkin.

Penyegar kain

Adakah anda benci hakikat bahawa beberapa kain tidak bau yang baik terutama apabila ia tidak kering dengan betul?Anda boleh menghabiskan banyak wang pada cara ulang kaji kain yang anda boleh membeli dari kedai-kedai runcit tetapi adakah anda tahu bahan-bahan yang anda meletakkan di sana?Bagaimana jika anda boleh menukar bahawa dengan menggunakan semua bahan semulajadi? Ini akan membiarkan anda tidak membeli apa-apa penyegaran kain lagi pada masa akan datang.

Dengan semua perkara yang anda boleh buat, anda tidak perlu membeli rakan dagangan komersial item ini lagi. Mempunyai lebih banyak barangan organik bukan sahaja akan menjaga keluarga anda selamat, ini juga boleh menjadi lebih baik untuk alam sekitar. Jika lebih ramai orang akan melakukan ini, bayangkan betapa besarnya dunia boleh berubah.