Apakah Cheilitis Angular? Cheilitis Angular biasanya dipanggil untuk keradangan pada satu atau kedua sudut mulut. Ini sebenarnya adalah jenis luka sensitif yang bermula dengan sedikit ketidakselesaan dan kemudian mengambil bentuk yang serius menyebabkan kekejangan, kekeringan dan akhirnya luka merah. Cheilitis sudut tidak merebak kerana hanya melekat pada bahagian bibir.

Satu perkara yang perlu diingat, jika cheilitis sudut hanya berkembang di satu sisi mulut anda, pastikan tidak menyentuh sudut lain mulut anda dengan gincu yang sama, tiub bibir balm atau terutama dengan jari yang sama. Sekiranya anda menyentuh jari yang sama di sudut mulut anda, maka ia juga tersebar ke sisi lain.

Punca sudut cheilitis

Penyebab umum cheilitis sudut adalah kebersihan yang kurang baik, kekurangan mineral penting seperti Vitamin B2, Zink, dan besi, palsu gigi palsu, dan umur juga penyebab cheilitis sudut. Ini semua sebab utama cheilitis sudut tetapi anda boleh merawat masalah ini melalui rawatan yang mudah, mudah dan semulajadi di rumah.

Gejala sudut cheilitis

Gejala sudut cheilitis

Gejala Sudut cheilitis mungkin ringan atau teruk tetapi biasanya, tanda pertama masalah ini adalah bibir retak dan kering. Tiga peringkat dari cheilitis angular, ringan dan parah secara amnya diperhatikan dan gejala mereka adalah:

Minor sudut Cheiliti

Setiap kali orang mengalami tahap kecil cheilitis sudut, simptom biasanya tidak disedari dan gejala pada peringkat awal adalah:

 • kulit melepuh kecil dilihat pada sudut-sudut mulut.
 • Anda juga boleh berasa kekejangan di satu atau kedua-dua sudut dari mulut anda.
 • Anda juga mungkin merasa tidak selesa semasa membuka mulut lebar.

Ringan cheilitis sudut

Pada tahap ringan Cheilitis Angular, gejala menjadi ketara oleh semua orang dan pada tahap ini kebanyakan orang cuba mengatasi masalah ini dengan Stick Chap.

 • Semasa makan atau membuka mulut lebar, perasaan tidak senang yang ketara dilihat pada satu atau kedua-dua belah mulut anda.
 • Kulit yang runtuh juga membina pada satu atau kedua sudut mulut anda.
 • Bengkak atau kemerahan kecil juga dilihat di sudut mulut.

Cheilitis sudut parah

Pada peringkat ini, gejala Cheilitis Angular menjadi sangat menonjol di mana kebanyakan orang menyedari bahawa mereka tidak lagi berurusan dengan bibir yang pecah dan masalahnya adalah sesuatu yang lebih daripada sekadar membungkus. Pada peringkat ini Cheilitis Angular yang teruk, salap topikal dan Batang Batang tidak begitu membantu.

 • Pada peringkat ini, seseorang dapat merasakan ketidakselesaan atau kesakitan yang ketara semasa bercakap, makan dan pergerakan mulut.
 • Pada satu atau kedua-dua belah mulut lepuh yang teruk dan menyakitkan muncul.
 • Tepi mulut juga mendapat perpecahan yang sangat sukar untuk sembuh.

Rawatan semula jadi untuk sudut cheilitis

12 Rawatan Asli untuk sudut cheilitis

Berikut adalah beberapa rawatan semulajadi yang mudah dan berkesan untuk menyembuhkan Angular Cheilitis diberikan di bawah:

 1. madu

Untuk melawan jangkitan yang menyebabkan mikroorganisma, Madu adalah pilihan yang terbaik.Madu juga mudah didapati di rumah, tetapi pastikan anda mempunyai madu tulen.Sapukan madu secara langsung dengan bantuan jari anda pada kawasan yang terjejas dan biarkan selama 15 minit.Selepas itu, basuh kawasan bibir atau mulut dengan air.Ia juga boleh digunakan bersama timun kerana ia juga berfungsi dengan baik dengan ini.

 1.   Aloe Vera Gel

Aloe Vera Gel sangat berkesan untuk mengurangkan dan merawat sakit pada cheilitis sudut. Ambil satu batang lidah buaya atau daun dan potong sehingga bahagian gel lidah buaya keluar dari gosokkannya langsung ke sudut mulut yang terkena atau retak di mulut anda kerana ia terbukti sangat berkesan dan bermanfaat. Sebelum memohon lidah buaya di kawasan yang terjejas, simpan daun itu. Gosokkan bahagian gel lidah buaya secara langsung selama beberapa minit dan kemudian biarkan kering selama sekurang-kurangnya 15 hingga 20 minit. Selepas pengeringan, basuh dengan air paip segar.

 1.   Pelembap dan Bibir Bibir

Pelembap dan Lip pelembap

Gunakan bengkak bibir yang tidak bercita-cita dan tidak seperti jeli petroleum atau minyak kelapa dara untuk menyembuhkan jangkitan cheilitis sudut kerana ini adalah rawatan semulajadi yang sangat berkesan dan sangat baik untuk masalah ini. Hanya pastikan bahawa balm atau pelembab yang anda gunakan tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Sapukan pelembap atau balsem sebanyak mungkin sepanjang hari dan jangan lupa menggunakannya sebelum tidur.

 1. air

Salah satu mantera terbaik untuk merawat masalah cheilitis sudut ialah 'menghidratkan anda'. Dalam sehari, minum sebanyak mungkin air supaya anda tidak mendapat bibir yang kering atau pecah kerana bibir kering akhirnya mengalami retakan. Untuk menyembuhkan bibir retak atau kering, biarkan badan anda terhidrasi dan gunakan 10 hingga 12 gelas air setiap hari.

 1. Cocoa Butter

Cocoa Butter adalah pelembap semulajadi yang sangat berkesan yang dapat membantu anda untuk mengelakkan masalah bibir patah. Ia bukan sahaja pelembap semulajadi tetapi juga boleh berkesan untuk menyembuhkan cheilitis sudut. Sapukan mentega koko semulajadi secara langsung dengan bantuan jari anda di kawasan yang terjejas dan sapukannya dua hingga tiga kali sehari.

 1.   Minyak pokok teh

Art Natural Tea Tree Oil Essential

Sekiranya cincin dikembangkan di sudut mulut anda, gunakan minyak pokok teh adalah sangat berkesan untuk rawatan cheilitis sudut. Dalam peringkat cheilitis sudut yang ringan atau teruk, luka ini boleh menjadi sangat menyakitkan dan anda juga merasa sakit semasa makan atau bercakap. Sediakan campuran buatan sendiri yang mengandungi minyak pokok teh dan minyak Vitamin E untuk rawatan cheilitis sudut. Ambil dua sudu teh minyak pokok teh dan satu sudu minyak Vitamin E dalam mangkuk dan kacau dengan baik untuk membentuk campuran kemudian gunakan campuran ini di kawasan yang terjejas anda melalui jari dan biarkannya. Setiap hari, gunakan campuran ini sekurang-kurangnya lima kali sehari. Untuk mempercepatkan penyembuhan cecair ini, ubat ini sangat berkesan dan bermanfaat.

 1.   Lemon

Untuk rawatan cheilitis sudut, lemon boleh membuktikan menjadi ubat rumah yang baik kerana ia boleh menangani jangkitan yang menyebabkan cheilitis sudut. Sebelum anda memohon lemon pada sudut retak mulut anda pastikan bahawa untuk melembutkan tisu-tisu yang rosak, pastikan bahawa sudut mulut anda harus direndam dalam air suam kerana ini juga dapat membantu membuka lesi.

Kencangkan jus lemon keluar dan di kawasan yang terjejas urutnya dalam pergerakan bulat selama kira-kira dua hingga tiga minit. Selepas itu bilas sudut mulut anda dan gunakan kain lembut keringkan mulut anda. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan cepat, ulangi prosedur selepas setiap lima jam.

 1. timun

timun untuk sakit gigi

Timun adalah salah satu ubat terbaik untuk rumah dan rawatan semulajadi berkesan untuk cheilitis sudut yang dapat membantu melembapkan bibir retak dan kering kerana cheilitis sudut dan juga mengurangkan sakit yang disebabkan oleh celah ini. Ambil timun dan masukkan ke dalam kepingan, ambil satu keping dan tahan di kawasan yang terjejas anda selama beberapa minit dan ulangi proses ini dua kali dalam sehari. Sebelum permohonan, letakkan timun di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya.

 1.   Minyak kelapa

Untuk memusnahkan mikroorganisma berbahaya yang bertanggungjawab atas sebab cheilitis sudut atau keadaan kulit yang berlainan, minyak kelapa sangat bermanfaat. Minyak kelapa adalah pelembap yang hebat juga untuk rawatan cheilitis sudut, ia adalah ubat yang sangat baik. Pada tiga hingga empat kali sehari, gunakan minyak kelapa di kawasan yang terjejas melalui jari. Minyak kelapa juga boleh menghalang masa depan cheilitis sudut.

 1.   Serbuk penaik

Baking Soda

Untuk membunuh mikroorganisma yang boleh menyebabkan jangkitan seperti cheilitis sudut, baking soda boleh membantu. Buat pasta dengan mencampurkan soda penaik dalam beberapa titisan air memakai tampalan ini di kawasan yang terkena bibir anda melalui jari anda. Selama kira-kira lima minit, tinggalkan pes dan basuh dengan air lalu keringkan kulit anda dengan kain lembut. Ulangi proses dua kali sehari untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

 1. gliserin

Untuk menjaga bibir anda melembapkan sepanjang masa, Glycerine sangat berkesan dan juga bermanfaat untuk rawatan cheilitis sudut. Sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali sehari, hanya sedikit gliserin pada jari anda dan sapukan pada bahagian cheilitis sudut yang terkena.

 1.   Salap untuk Cheilitis Angular

Terdapat juga banyak salapan semulajadi yang terdapat di pasaran yang khusus untuk rawatan cheilitis sudut. 'Pembaikan Kulit Terrasil' adalah salah satu daripada salap yang dalam satu hari menggunakan memberikan peningkatan yang ketara. Ia juga boleh melegakan kerengsaan, kemerahan, dan keradangan yang berkaitan dengan cheilitis sudut.

Langkah pencegahan Cheilitis Angular

Berikut langkah-langkah yang boleh membantu mencegah cheilitis sudut seperti mengelakkan menjilat bibir anda, dengan minum banyak air, dengan meningkatkan sistem imun anda dan juga dengan mengambil suplemen folat, besi, dan Vitamin B untuk mengatasi kekurangan dalam badan anda.