Adakah anda mempunyai beberapa masalah dengan sangkar tulang kanan kanan anda sekarang? Ada kemungkinan anda dan anda tidak tahu sebab utama mengapa anda merasa sakit di bawah sangkar tulang rusuk kanan. Ribkage kami adalah bahagian penting dari tubuh kita kerana selain daripada fakta bahawa ia dapat melindungi sistem kardiovaskular, mengalami kesakitan bermakna ada sesuatu yang salah.

Jika anda juga mengalami sakit tulang rusuk kanan, anda juga ingin tahu mengapa anda berasa seperti ini dan pada masa yang sama, anda ingin menyingkirkan rasa sakit pada waktu yang paling cepat. Kesakitan yang mungkin anda rasai di bawah tulang belakang anda boleh berubah dengan mantap dari rasa sakit ringan hingga kesakitan yang teruk. Melakukan tugas mudah mungkin sukar untuk dilakukan pada masa-masa tertentu.

Sakit di bawah Kaki Rib Ribangan

Punca Penyakit Biasa di bawah Sangkar Ribut Kanan

Anda tidak akan mengalami kesakitan di bawah sangkar rusuk kanan anda untuk apa-apa. Untuk apa yang anda rasa, ini biasanya mempunyai sebab dan inilah yang perlu anda ketahui. Terdapat organ-organ yang berbeza yang terdapat di bawah sangkar rusuk kanan. Sebab utama mengapa anda mungkin merasa sakit adalah kerana mana-mana organ tersebut. Adakah anda sudah berminat untuk mengetahui penyakit yang mungkin menyebabkan sakit rusuk anda? Berikut adalah beberapa:

Inilah sebab yang paling biasa mengapa anda mungkin merasa sakit di bawah sangkar tulang rusuk kanan anda. Anda mungkin telah mencederakan sangkar tulang rusuk anda dan anda tidak menyedari. Orang hanya mengetahui bahawa mereka telah cedera tulang rusuk mereka selepas melawat doktor. Ingatlah bahawa perkara yang hebat tentang ini adalah tulang rusuk yang dapat menyembuhkan dengan sendirinya walaupun ia bergantung pada betapa patahnya patah itu pada saat ini. Pakar kepada doktor untuk rawatan yang mungkin disyorkan.

Terdapat banyak orang yang tidak menyedari bahawa masalah dengan pundi hempedu akan dirasakan melalui rusuk kanan kerana di mana kantung empedu terletak. Mempunyai batu empedu adalah salah satu masalah utama yang boleh menyebabkan kesakitan di bawah sangkar rusuk kanan. Batu empedu mungkin tidak kelihatan pada mulanya tetapi ketika mereka tumbuh lebih besar, batu akan menghalang laluan air kencing. Ini boleh menjadi sangat menyakitkan dan ia akan menjadi lebih sukar bagi orang untuk menghidap air kencing. Kurang air kencing yang keluar, semakin menyakitkan.

Stones buah pinggang

Sudah tentu, jika ada batu yang terbentuk di pundi hempedu, hanya semulajadi yang terdapat juga beberapa batu yang mungkin terbentuk di buah pinggang. Batu ginjal boleh mula berkembang melalui pelbagai perkara yang terdapat di dalam air kencing. Terdapat beberapa batu kecil yang boleh disalurkan bersama-sama dengan air kencing tetapi ada juga beberapa batu besar yang boleh menyebabkan kesakitan terutama jika mereka menghalang laluan. Beberapa batu ginjal boleh dibubarkan melalui ubat-ubatan.

Terdapat beberapa orang yang tidak mengetahui apa Sindrom Usus Ranjau. Pada asasnya, apa yang dilakukannya ialah mengubah sindrom usus orang. Ini biasanya masalah dengan usus yang boleh menyebabkan rasa sakit yang dapat dirasakan pada sangkar rusuk kanan. Walaupun kesakitan biasanya akan bermula di perut, rasa sakit akan muncul sehingga sudah dirasakan di bawah sangkar tulang rusuk.

Gas dan Kembung

Adakah anda sedar bahawa apabila anda makan terlalu banyak, anda membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk mencerna makanan?Apabila badan mempunyai masa yang mencerna keras, sistem anda akan menghasilkan asid perut terlalu banyak dan gas perut terlalu banyak yang boleh menyebabkan banyak masalah dalam jangka masa panjang.Jangan ingat bahawa gas yang terperangkap mungkin terperangkap dalam bahagian sistem penghadaman tetapi masih boleh menyebabkan kesakitan ini dirasai di bawah tulang rusuk kanan hanya yang sama.

Ini adalah salah satu penyakit kolon di mana kolon akan cenderung hanya mengumpul semua produk buangan yang sepatutnya keluar dari tubuh. Peninggalan panjang produk buangan di kolon dapat menyebabkan usus besar mengalami masalah lebih lama. Sekiranya anda mempunyai keadaan seperti ini, anda akan mendapati bahawa anda mendapati sukar untuk menyembuhkan najis. Anda mungkin mengalami sembelit.

Jika anda tidak kenal dengan apa Costochondritis, ini pada dasarnya adalah keradangan tulang rawan. Rawannya sebenarnya memegang tulang rusuk ke tulang dada sehingga rawan-rahang yang meradang ini boleh menjadi sangat menyakitkan bagi mereka yang menderita penyakit ini. Terdapat pelbagai sebab mengapa Costochondritis mungkin berlaku di kalangan orang. Kebanyakan orang mengatakan bahawa mereka memperolehnya daripada cedera kerana beberapa aktiviti yang mereka lakukan dengan tidak betul.

Ini dikenali sebagai penyakit usus radang yang sesetengah orang mengalami masalah dan didiagnosis dalam tahun ini. Biasanya, apa yang menyebabkan rasa sakit adalah keradangan saluran penghadaman. Ini bermakna bahawa tisu-tisu di dalam badan akan mula berasa menyakitkan. Terdapat gejala lain yang mungkin dialami bersama dengan keadaan ini yang akan memberitahu anda apa yang anda alami.

Masalah Hati

Adakah anda tahu bahawa banyak orang yang menderita sakit di bawah tulang rusuk kanan mereka biasanya didiagnosis mengalami masalah hati? Apabila air menjadi meradang, ini dapat menyebabkan rasa sakit dirasakan segera. Terdapat pelbagai sebab mengapa hati mungkin mengalami masalah. Kadang-kadang, orang ramai dijangkiti Hepatitis. Terdapat cara yang berbeza di mana orang boleh menghalang permulaan beberapa masalah hati.

Anda mungkin tidak sedar bahawa sista juga boleh dilihat di hati. Ini mungkin kerana anda menjaga tubuh anda dan anda tidak akan mengharapkan bahawa anda akan mempunyai sista. Ingatlah bahawa sesetengah orang hanya mendapatkan satu sista tetapi ada juga yang mendapat banyak sekali sekaligus.

Nampaknya terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa terdapat pelbagai jenis penyakit hati yang harus diberi perhatian dan pengiktirafan yang tepat. Hati lemak merujuk kepada keadaan di mana badan memperoleh lemak dari seluruh badan. Biasanya, orang yang memperoleh keadaan ini adalah orang yang tidak menjaga badan mereka dan orang yang mengalami obesiti.

Walaupun ini mungkin sesuai untuk diletakkan di sepanjang masalah hati, ini sepatutnya menjadi tempat sendiri kerana betapa seriusnya ini. Kebanyakan masa, orang tidak menyedari bahawa mereka sudah mempunyai kanser hati di mana sel-sel buruk mereka berlipat ganda dan ini mengambil alih sel-sel tubuh yang sihat. Ingatlah bahawa ini adalah satu keadaan yang perlu dikesan lebih awal kerana ia akan menyebar ke bahagian lain badan.

Dengan semua perkara-perkara ini dalam fikiran, adakah anda masih berfikir bahawa sebahagian besar daripada aktiviti-aktiviti ini benar-benar dapat membantu anda untuk mendapatkan lebih banyak lebih baik, badan yang lebih sihat?Anda perlu bertujuan untuk menjadi sihat supaya anda boleh mengelakkan mengalami beberapa tanda-tanda sakit di bawah tulang rusuk kanan anda.

Reading disyorkan

Jenis yang berbeza daripada Pain di Left Side, Punca dan Rawatan

10 Punca Minor Sakit Belly Button Anda Perlu Tahu

Punca Sakit bawah Kiri Rib Cage