Jagung adalah cincin kecil kulit tebal dan keras yang muncul apabila kulit mengalami tekanan geseran atau kerap. Jagung boleh berkembang di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, mereka biasanya berkembang di kaki terutama di sisi. Mereka juga boleh muncul di bahagian atas jari, di antara jari kaki dan kaki kaki. Artikel ini menunjukkan anda 11 cara semula jadi untuk menghilangkan jagung dengan kaki.

Apakah Punca Coral?

Apakah Punca Coral

Penyebab jagung di kaki berjalan dan berjalan di atas kasut yang kemas atau selipar. Berdiri untuk tempoh masa yang lama memakai kasut yang ketat juga boleh menyebabkan jagung berkembang. Apabila kulit mula mengalami gesekan atau tekanan, walaupun pada tumit tinggi untuk wanita, jagung dapat dimajukan.

Orang juga boleh mendapatkan jagung walaupun mereka tidak memakai kasut yang ketat. Menyertai aktiviti sukan atau kerja manual yang menghasilkan geseran atau tekanan pada kulit boleh menyebabkan perkembangan jagung. Orang dengan kelenjar peluh yang rosak, hammertoes dan ketuat pada kaki mereka lebih cenderung untuk mengembangkan jagung.

Orang-orang kencing manis atau orang lain dengan keadaan kesihatan yang menyebabkan peredaran darah yang lemah mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengembangkan jagung dan mereka boleh mengalami masalah daripadanya. Apabila komplikasi berlaku, adalah penting untuk segera berjumpa dengan doktor.

Anda akan tahu jika anda adalah jagung jika mereka tebal dan kasar dan ia menyakitkan apabila anda memberi tekanan kepada mereka. Jagung boleh menyebabkan ketidakselesaan apabila berjalan dan berdiri.

Apakah Perbezaan antara Jagung dan kelepuhan?

Calluses adalah kawasan kulit mati yang rata yang biasanya tidak memerlukan rawatan. Ia adalah hasil daripada menggosok atau tekanan pada kawasan kaki yang sentiasa menanggung berat seperti bahagian bawah dan sisi kaki. Sebagai contoh, kasut pemasangan yang buruk boleh menyebabkan kalus pada sisi kaki dan pada tumit.

Jagung adalah lebih kecil daripada kalus dan berkembang di kawasan yang tidak menanggung berat badan seperti antara jari kaki dan di atas kaki. Sebagai contoh, kasut pemasangan yang sama boleh menyebabkan jagung berkembang di atas kaki dan sisi jari kaki.

Kedua-dua jagung dan calluses keras dan menebal.  Kedua-duanya mempunyai penampilan berkilat dan putih. Walau bagaimanapun, kancing adalah keras dari atas ke bawah tetapi jagung hanya keras di pusat sementara kulit sekitar boleh menjadi merah. Kedua-dua calluses boleh jagung dapat menyakitkan bergantung pada luas kulit dan jangka waktu tanpa ubat.

11 Cara Semulajadi untuk menghilangkan Jagung di Kaki

Biasanya, mengeluarkan sumber tekanan dan geseran membolehkan jagung menyembuhkan. Terdapat juga ubat dan lotion OTC yang boleh merawat jagung. Pemulihan rumah adalah yang terbaik melainkan anda mengalami kesakitan melampau yang anda perlukan campur tangan pembedahan.

# 1 Baking Soda

Baking Soda boleh menjadi Deodorant Asli

Baking soda   adalah salah satu daripada agen pengelupasan semulajadi yang boleh membantu menghilangkan kulit mati yang menutup jagung. Ia mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antijamur yang dapat menjaga kulit bebas dari sebarang jenis jangkitan. Ia juga boleh membantu kulit untuk proses penyembuhan yang lebih cepat.

Langkah 1: Dalam satu lembangan air suam, tambahkan tiga sudu baking soda.

Langkah 2: Berikan kaki anda dalam larutan selama 15 minit sambil menggosok kawasan yang terjejas dengan batu apung untuk menghilangkan kulit mati.

Anda juga boleh campurkan jus lemon untuk satu sudu teh baking soda dan sedikit air untuk membentuk pes. Anda boleh memohon campuran di kawasan yang terjejas dan gunakan pembalut untuk menutupnya. Biarkan ia dalam semalam dan bilas keesokan harinya dengan air suam. Anda boleh mengeluarkan kulit mati menggunakan batu apung.

# 2 White Cuka

Satu lagi ubat yang baik untuk jagung pada kaki adalah cuka putih. Ia mempunyai tahap keasidan yang tinggi yang dapat membantu melembutkan bahagian-bahagian kulit keras. Ia juga mengandungi ciri-ciri antibakteria dan antijamur yang boleh menghalang risiko sebarang jenis jangkitan.

Langkah 1: Campurkan cuka putih di dalam air.

Langkah 2: Letakkan beberapa cuka yang dicairkan di kawasan yang terjejas.

Langkah 3: Gunakan pembalut untuk menutup kawasan itu dan biarkan ia dalam sekelip mata.

Langkah 4: Pada waktu pagi, gunakan batu apung untuk mengelupas kulit mati dan sapukan minyak kelapa atau zaitun untuk melembapkan kulit.

Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga jagung anda hilang.

# 3 Bawang putih

Bawang putih

Bawang putih adalah salah satu antioksidan semulajadi yang kuat dan juga dapat membantu dalam menghilangkan jagung. Ia juga mempunyai ciri antibakteria dan antijam yang kuat yang boleh mengelakkan jangkitan. Gosokkan sekeping bawang putih pada jagung anda dan sebaik sahaja ia kering, gunakan pembalut untuk menutup kawasan tersebut dan biarkan ia dalam sekejap. Anda boleh membilas kaki anda pada waktu pagi dengan air suam. Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga jagung hilang!

Cara lain untuk menggunakan bawang putih adalah dengan membuat pasta. Potong tiga ulas bawang putih ke dalam kepingan kecil dan letakkan sedikit garam untuk membuat pasta. Sapukan pada jagung dan balut dengan pembalut. Biarkan selama tiga hari dan semoga pada hari ketiga, jagung juga akan hilang. Ulangi rawatan ini sehingga jagung dikeluarkan.

Satu lagi cara menggunakan bawang putih adalah mencampurkannya dengan cuka untuk membuat pasta. Hanya potong dua ulas bawang putih ke dalam kepingan kecil dan tambahkan sedikit cuka untuk membuat pasta. Sapukan pada jagung anda. Letakkan bola kapas di atas jagung dan bungkusnya dengan pita. Biarkan selama 3 jam dan bersihkan kawasan dengan air suam. Lakukan rawatan ini setiap hari!

# 4 Pineapple Peel

Sesetengah enzim dalam kulit nanas berkeupayaan untuk merawat jagung. Semasa mengeluarkan kulit, anda boleh menikmati diri sendiri dengan daging nanas berair!

Langkah 1: Keluarkan kulit nanas dan letakkan bahagian dalam kulit pada jagung anda.

Langkah 2: Balut dengan pembalut yang dan memakai stoking untuk menjamin kawasan itu.Biarkan semalaman.

Langkah 3: Bilas kaki anda pada waktu pagi dengan air suam dan sapukan minyak kelapa supaya ia lembap.

Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga jagung hilang!

# 5 Papaya

Mentah Papaya

Papaya bukan sahaja hebat untuk menjaga tubuh dan kulit yang sihat, tetapi juga berfungsi dengan baik untuk menyingkirkan jagung dengan kaki! Terdapat enzim tertentu dalam pepaya yang boleh melembutkan keras dan mengeluarkan kulit mati. Selain itu, betik juga boleh menghilangkan rasa kesakitan dan dapat membantu mengeringkan jagung lebih cepat untuk menyingkirkannya dengan serta-merta. Kami mengesyorkan penggunaan pepaya mentah untuk keputusan terbaik!

Langkah 1: Ekstrak jus papaya mentah.

Langkah 2: Dip bola kapas di jus papaya dan letakkan di atas jagung. Gunakan pita untuk menjaminnya dengan baik.

Langkah 3: Biarkan ia semalaman. Pada waktu pagi, gunakan batu apung perlahan-lahan untuk mengeluarkan kulit mati.

Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga kulit anda keluar dari jagung!

# 6 kapsul Vitamin E atau A

Sebelum tidur, dapatkan kapsul vitamin E atau A. Gunakan jarum untuk menembusi kapsul dan tuangkan minyak pada jagung anda. Gosok perlahan-lahan selama beberapa minit dan biarkan minyak duduk. Letakkan kaus kaki kapas dan biarkan pada waktu malam. Ulang ini setiap malam sehingga jagung hilang!

# 7 Lemon

Lemon Juice

Satu lagi ubat semulajadi yang berfungsi dengan berkesan pada kaki jagung ialah limau. Asid sitrus boleh menjadikan kulit menjadi lebih lembut yang dapat membantu menghilangkan kulit mati! Hanya memerah jus lemon pada jagung anda dan biarkan ia kering. Lakukan rawatan ini tiga kali sehari untuk mendapatkan hasil yang lebih baik!

Anda juga boleh merendam dua ulas bawang putih dalam satu sudu mejajus lemon   selama sekurang-kurangnya lima belas minit. Sapukan jus pada jagung anda dan biarkan ia kering. Ulangi rawatan ini berkali-kali setiap hari! Satu lagi cara menggunakan limau adalah mencampurkannya dengan satu sudu teh yis Brewer dan anda boleh membuat pasta. Cukup gunakan pes pada jagung dan tutup dengan pembalut. Biarkan ia dalam semalam.

# 8 Minyak Turpentine

Minyak turpentine adalah antiseptik yang kuat yang juga boleh membantu merawat jagung dengan berjalan kaki. Ia mudah memasuki kulit yang mempromosikan proses penyembuhan lebih cepat.

Langkah 1: Dapatkan beberapa kiub ais dan bungkusnya dengan kain nipis. Urut jagung dengan ais selama sekurang-kurangnya dua minit.

Langkah 2: Keringkan kawasan itu dan sapukan minyak turpentine ke atas jagung.

Langkah 3: Selamatkan kawasan itu dengan pembalut dan biarkan ia dalam sekelip mata. Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga jagung hilang!

Langkah 1: Satu lagi pilihan ialah mencairkan ¼ cawan minyak kelapa tambahan dan campuran satu sudu minyak turpentine. Tambah 2 sudu minyak kapur bar dan tunggu sehingga campuran itu menjadi sejuk.

Langkah 2: Berikan kaki anda ke dalam air suam terlebih dahulu selama beberapa minit.

Langkah 3: Keringkan kaki anda dan sapukan krim pada jagung. Anda boleh menyimpan selebihnya dalam balang supaya anda boleh mengulangi rawatan sekurang-kurangnya dua kali sehari.

# 9 Licorice

Licorice Root keguguran rambut

Licorice adalah salah satu rawatan yang disyorkan untuk jagung di kaki kerana sifat perubatan dan penyembuhan yang kuat.

Langkah 1: Dengan minyak sawi, tambahkan sesudu serbuk licorice. Campurkan untuk membuat pasta.

Langkah 2: Sapukan paste pada jagung sebelum tidur.

Langkah 3: Selamatkannya dengan pembalut dan biarkan ia dalam sekelip mata.

Langkah 4: Bilas dengan air suam pada waktu pagi. Ulangi rawatan ini setiap malam sehingga jagung menjadi lembut dan lebih kecil.

# 10 Kunyit

Satu lagi rawatan hebat dalam penyembuhan jagung pada kaki adalah kunyit. Bukan sahaja hebat untuk tujuan masakan, kunyit mengandungi sifat-sifat anti-radang yang boleh meredakan ketidakselesaan, mempromosikan penyembuhan lebih cepat dan dapat mengurangkan kesakitan.

Langkah 1: Campurkan satu sudu teh serbuk kunyit dan sedikit madu.

Langkah 2: Sapukan campuran di atas jagung dan tunggu sehingga kering. Ulangi ini sekurang-kurangnya dua kali sehari sehingga jagung hilang.

Satu lagi cara menggunakan kuasa kunyit ialah mencampur satu setengah sendok teh dengan satu sudu teh gel aloe vera. Sapukan pada jagung dan gunakan pembalut untuk menjaminnya dengan teliti. Biarkan ia dalam semalam. Pada waktu pagi, gosokkannya perlahan-lahan dengan batu apung dan gunakan minyak atau pelembap.

# 11 Remedi Over-the-counter

Anda juga boleh mencari perisai khas dan ubat-ubatan lain untuk jagung di kaki di farmasi. Walau bagaimanapun, beberapa produk ini mempunyai penyelesaian asid salisilik yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit bagi sesetengah pengguna.

Bagaimana untuk Mencegah Jagung di Kaki

Walaupun terdapat banyak cara untuk menyingkirkan jagung anda secara semulajadi, ia adalah yang terbaik untuk mencegah jagung berkembang. Jagung boleh menyebabkan kerosakan tisu kerana komposisi corong mereka. Selain daripada kelihatan hebat, ia boleh menjadi sangat menyakitkan! Pencegahan sentiasa lebih baik daripada mengubati. Berikut adalah beberapa petua tentang bagaimana untuk mencegah jagung:

  • Hanya membeli kasut yang sesuai dengan anda dengan baik .Pastikan kasut yang anda beli mempunyai saiz yang betul kerana kaki anda.Sentiasa periksa agar kasut yang selesa untuk berjalan di terutamanya jika anda akan melakukan masa yang lama berdiri dan berjalan.
  • Perhatikan perasaan tekanan dan geseran.Jagung serta calluses mungkin untuk membangunkan daripada tekanan dan geseran yang berlebihan.Sekiranya anda perhatikan menggosok sensasi biasa setiap kali anda melangkah, semak apa yang menyebabkan ia.
  • Gunakan Petroleum Jelly . Sentiasa letakkan pelembap di kawasan kaki anda di mana anda sentiasa berasa gesekan terutamanya apabila kerja anda memerlukan banyak berjalan dan berdiri.
  • Selalu kuku kuku anda.Pastikan anda sentiasa trim kuku kaki anda kerana kuku panjang menolak kaki bersama ke atas.Ia boleh gosok terhadap bahagian atas kasut yang membawa kepada pembangunan callouses dan jagung!
  • Beli pad kaki. Anda boleh menggunakan pad kaki di kawasan sensitif kaki anda. Ini dapat membantu dalam mengurangkan jumlah tekanan.
  • Basuh kaki anda secara tetap . Pastikan untuk mencuci kaki anda dan keringkannya setiap hari. Anda juga boleh menggunakan kuasa untuk menghapuskan kelembapan.