Walau bagaimanapun, asid Glycolic adalah bahan yang terdapat dalam tebu. Ia kini secara kerap dibuat secara buatan. Ia jatuh ke dalam susunan molekul yang dikenali sebagai Alpha Hydroxy Acids. Terdapat banyak manfaat kesihatan asid glikolik, tetapi kebanyakannya berkaitan dengan kesihatan kulit.

11 Manfaat Kesihatan Glycolic Acid

Faedah Kesihatan Glycolic Acid

 1. Memulihkan rambut dalam

Rambut berkilat mengalir semula dengan sendirinya. Walaupun rambut yang tumbuh semakin kerap berlaku pada orang yang mempunyai rambut berombak, hampir semua orang akan membuat satu lambat laun dalam hidup mereka. Sekiranya anda mencukur secara rutin, anda mungkin perlu menguruskan rambut yang lebih besar daripada biasa. Ada satu di sini? Mengikuti garis panduan ini untuk merawat masalah dan memegangnya dari kembali.

Arah

Basuh kawasan di sekeliling rambut dengan air hangat dan pembersih tepu. Sapukan losyen Glycolic Acid untuk memberi perlindungan terhadap pencemaran. Berhenti daripada memakai pakaian yang ketat di wilayah itu, dan tumpahan kerap untuk mengatasi rambut yang baru dicelup. Sapukan setiap hari untuk menghilangkan rambut yang terkulai.

Catatan: Rambut berbulu mungkin tidak bergerak sama sekali kerana mereka mungkin diletakkan di dalam. Sekiranya peluang ini tidak berfungsi, berbincanglah dengan spesialis atau pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang ditetapkan secara profesional.

 1. Rawat Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

KP atau Keratosis Pilaris adalah isu kulit keturunan yang mempengaruhi 45% daripada penduduk dunia. KP muncul sebagai sekumpulan kuku merah kecil yang paling biasa ditemui di bahagian atas lengan, paha, posterior dan biasanya kurang pada muka, yang mungkin dicampur untuk kulit keluar. Walaupun tiada ubat untuk KP, terdapat pendekatan untuk merawatnya.

Arah

Gunakan krim asid gliserol 25%, ia boleh diakses sebagai ubat tumit atau krim. Termasuk krim pulih dan krim Lanate, letakkan setiap satu daripada tiga di dalam genggaman anda dan gabungkan dan masukkan pagi dan malam untuk memengaruhi zon. Ini telah bekerja seperti keajaiban, setiap rawatan lain sama ada meresap atau hanya menurunkan lecet. Mereka benar-benar hilang selepas seminggu.

Catatan: Pergi menggunakan pelembap. Objektif merawat keratosis pilaris adalah untuk mengurangkan kekejaman. Salah satu pendekatan yang ideal ialah menggunakan krim asid glycolic pada pangkalan biasa, satu hingga dua kali setiap hari.

 1. Keluarkan Kulit Mati

Terdapat pelbagai jenis pengelupasan yang boleh diakses. Pilihan paling logik anda adalah untuk memberi nasihat pakar atau dermatologi untuk panduan dalam memilih item yang sesuai untuk anda. Sekiranya anda tidak dapat menanggung kos temubual pakar, dengan teliti membaca label barangan dan pilih salah satu yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Arah

 • Selepas membasuh muka anda dan mengeringkannya dengan lembut, gunakan item pengelupasan asid glikolik. Sebarkan di mana-mana di seluruh dunia, dengan pasti untuk menampung julat permukaan penuh.
 • Tenang kembali gosok ejen pengelupasan ke dalam kulit. Cuba gerakan bulatan rapuh dengan jari anda; jangan gosok terlalu keras, kerana anda lebih suka tidak membahayakan kulit anda secara kebetulan.
 • Banyak individu melakukan leher mereka juga selepas mereka melakukan mukanya. Jangan teragak-agak untuk menggunakan gosokkan pada leher anda juga.

Catatan: Beberapa contoh agen pengelupasan menggabungkan kulit asid glycolic atau kulit kaktus asid laktik. Sifat kulit ini adalah sekeping apa yang menjadikannya begitu berkesan. Pengelupasan kimia mempunyai keupayaan untuk memecahkan ikatan kimia, yang dengan demikian melepaskan sel-sel kulit mati dan membenarkan mereka untuk menumpahkan lebih mudah.

 1. Menyembuhkan Kulit Rusak

Penyembuhan kulit yang rosak boleh menjadi proses yang panjang. Sebaik sahaja kulit anda dirugikan oleh matahari, sekiranya mungkin, anda perlu melakukan semua yang anda boleh untuk mengambilnya kembali kepada kesejahteraan. Peruntukkan tip-tip yang disertakan untuk memikirkan cara untuk meningkatkan kulit anda selepas kerosakan matahari.

Arah

 • Pertimbangkan untuk menggunakan barangan dengan asid alpha hydroxy.
 • Barang-barang yang mengandungi corrosive glycolic yang mengakis dan laktik diketahui bukan kulit dengan mengungkap lapisan baru kulit.
 • Dapatkan bahan kulit jika kulit anda dicederakan dengan cara yang lebih penting.

Catatan: Kulit dilakukan oleh pakar dermatologi dan menghilangkan lapisan periferi kulit. Kulit asas menggunakan asid glikolik. Peach Concoction merancang untuk memasuki lapisan yang lebih mendalam penggunaan fenol kulit dan trichloroacetic corrosive. Perlu diingat bahawa bahan-bahan penting yang memerlukan masa penyembuhan yang lebih lama dan menyampaikan bahaya kepada mereka yang menggabungkan parut dan kerosakan yang lebih jauh.

 1. Rawat Melasma

Melasma

Apakah Melasma? Pada asasnya, ia adalah keadaan kulit yang tidak dapat dinafikan yang menyebabkan pewarnaan di muka. Ia secara amnya muncul sebagai patch koko, tan, atau biru di sepanjang bibir atas, pipi atas, dahi dan rahang. Unsur-unsur penting yang membawa pada melasma adalah perubahan hormon dan pembentangan matahari luar, jadi ubat-ubatan yang terbaik dan tahan lama hilang untuk sebab-sebab ini.

Arah

 • Cari krim asid glycolic over-the-counter. Saluran sedap ini membantu kulit, mewujudkan kehadiran melasma untuk kabur.
 • Asid Glycolic datang sebagai krim, pelembap, gel, atau cecair. Ia berfungsi dengan menghalang prosedur kompaun biasa di kulit anda yang bertanggungjawab membuat melanin, dan sejak melanin menghasilkan pigmentasi kulit yang redup, ukuran pigmentasi yang membosankan yang dikenal pasti dengan melasma juga akan berkurangan.
 • Terdapat juga krim asid glycolic yang mengandungi sunblock sedikit, jadi sekiranya anda perlu mengamankan kulit anda semasa merawatnya untuk melasma, pilihan ini memberi dalam tanpa tempahan satu pintu terbuka untuk anda lakukan seperti itu.

Catatan: Krim asid glikolisis tanpa preskripsi lebih kerap mempunyai kepekatan 2% atau kurang. Asid glikolik berfungsi dengan menghalang prosedur kompaun biasa dalam kulit anda yang bertanggungjawab membuat melanin, dan sejak melanin menghasilkan pigmentasi kulit yang redup, ukuran pigmentasi yang tidak jelas yang dikenal pasti dengan melasma akan berkurangan.

 1. Keluarkan Stretch Marks

Stretch Marks

Ia boleh berlaku semasa perubahan secara tiba-tiba dalam saiz badan, contohnya, semasa kehamilan, pengambilan berat badan atau akil baligh. Sembilan puluh peratus daripada wanita hamil akan mendapat tanda perut di sekitar kawasan perut mereka, paha, dan meragukan, mereka kelihatan keturunan - jika ibu anda mempunyai tanda regangan, kemungkinan anda akan juga.

Walau bagaimanapun, tidak ada kebimbangan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjangka cetakan peregangan, dan mengurangkan kehadiran kedua-dua yang baru dan lama

Arah

 • Gunakan losyen asid glycolic. Satu kajian mengenai losyen asid glikolik mendapati bahawa individu yang mengalami losyen setiap hari menunjukkan perubahan yang jelas dalam penampilan kulit dan kelenturan. Pertimbangkannya di sepanjang garis ini: jika kulit anda mempunyai banyak persediaan untuk dilakukan, ia kurang cenderung untuk merobek dan membuat cetakan regangan pada peluang luar bahawa ia terhidrasi.
 • Gunakan pelembap pada tanda-tanda baru, atau di kawasan di mana anda ditekankan untuk mendapatkannya kemudian. Walaupun hakikat bahawa penggunaan salve pada cetakan peregangan lama bahkan mungkin meningkatkan penampilan mereka, ia kemungkinan besar tidak begitu menarik kerana menggunakannya pada yang baru.
 • Glycolic yang mengakis yang digunakan pada tanda regangan boleh mengembangkan penciptaan kolagen, kerana menjadikan kulit anda lebih fleksibel secara menyeluruh. Sebagai alpha-hydroxy yang menghakis, ia adalah dalam kumpulan yang sama campuran yang kerap digunakan sebagai sebahagian daripada bahan kulit kulit.

Catatan: Ia sememangnya selamat menggunakan asid glikolik pada kulit semasa mengandung. Ambil pertimbangan tambahan untuk menjaga kulit yang dirawat dengan asid glikolat daripada matahari. Asid Glycolic boleh dibeli di over-the-counter. Untuk rawatan yang lebih luar biasa, anda boleh mendapatkan ukuran yang lebih berasas daripada pakar dermatologi yang diberi kuasa.

 1. Keluarkan Tempat Umur

Tempat Umur

Titik umur adalah bintik-bintik gelap atau kuning yang muncul di leher, tangan atau di muka. Mereka pada dasarnya dibawa oleh pengenalan cahaya matahari, dan sebagai peraturan, bermula sekali individu melanda 40 hingga 45. Tempat-tempat usia tidak berisiko sama sekali, jadi tidak ada motivasi perubatan untuk melupuskannya. Oleh itu, mereka boleh mendedahkan umur lelaki, begitu banyak lelaki dan wanita perlu memindahkan mereka untuk sebab-sebab yang bergaya.

Arah

 • Gunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi asid glikolik. Asid ini adalah sejenis alpha hydroxy corrosive yang umumnya digunakan sebagai sebahagian daripada kulit bahan. Ia berfungsi dengan mengupas kulit, mengurangkan kehadiran perbezaan yang hampir tidak dapat dikenali, kedutan dan bintik-bintik umur.
 • Asid Glycolic didapati dalam krim atau pelembap, yang biasanya digunakan dan dibiarkan pada kulit selama beberapa minit, sebelum dibasuh.
 • Asid ini boleh menjadi sangat kejam pada kulit, dalam beberapa kes menyebabkan kemerahan dan kesusahan. Anda harus bergantung sepenuhnya kepada kulit anda selepas menggunakan barangan glikolisis.
 • Gunakan krim pelindung matahari yang mengandungi asid glikolik. Pelindung matahari tidak akan benar-benar mengurangkan kehadiran tempat anda semasa ini, namun ia akan memelihara yang baru daripada membentuk.
 • Tambahan pula, pelindung matahari akan memastikan tempat matahari anda sekarang berubah menjadi lebih gelap atau lebih jelas.

Catatan: Anda perlu memohon pelindung matahari dengan asas zink oksida serta SPF tidak kurang dari 15, tanpa mengira hakikat bahawa ia tidak panas atau cerah.

 1. Mencegah Bengkok Razor

Pada ketika lelaki mencukur, mereka mengambil bahagian dalam kebiasaan kebersihan yang dihormati. Sebilangan besar dari kita menduga bagaimana cara mencukur dari bapa kita, atau abang, bapa saudara, yang sendiri telah melewati kebiasaan itu melalui era yang tidak berkesudahan. Di sepanjang jalan, kita mungkin mendapat kecenderungan atau strategi yang tidak disengajakan di kulit kita. Sekiranya anda mengalami kesulitan dengan mengetuk, smolder, atau kecurian semasa bercukur, ambil selepas garis panduan ini untuk kulit yang lebih bermanfaat dan lancar.

Arah

Anda perlu memohon krim asid glycolic atau losyen selepas mencukur.

 • Siram dari krim pencukur dengan air sejuk. Air hangat membuka pori-pori anda, yang menjadikannya kurang mencabar untuk cukur untuk mendapatkan rambut. Air sejuk menutup liang-liang anda dan menjadikannya lebih menyusahkan bagi organisma mikroskopik untuk masuk ke dalam. Anda bermula dengan air suam, jadi selesaikan dengan air sejuk.
 • Sapukan aftershave. Pilih item yang mempunyai aroma yang anda hargai dan yang mengandungi asid glikolik. Penggunaan astringen selepas mencukur akan menghalang penyakit.

Catatan: Langkah ini sangat penting untuk memulihkan kelembapan kulit anda. Anda mungkin ingin memilih item yang dibuat khusus untuk kulit sensitif.

 1. Keluarkan Blackheads

blackheads causes

Pori tersumbat berlaku apabila pori-pori anda terhalang oleh minyak dan kulit mati. Langit gelap bukan bumi. Pada ketika minyak dan kulit mati dibentangkan ke udara, mereka mengoksidasi, yang menjadikan mereka gelap. Terdapat banyak pendekatan untuk membuangnya, dari penyelesaian buatan sendiri untuk ubat-ubatan terapeutik. Sekiranya anda gagal memahami situasi yang anda boleh memburukkannya dengan berhati-hati dan melakukan apa sahaja yang tidak diperlukan untuk tidak terlalu terkilan. Semua orang mendapat jerawat dalam beberapa kes, dan kulit setiap orang tersendiri, bagaimanapun, anda boleh menemui strategi yang berfungsi untuk anda.

Ketahui jenis kulit anda. Mengetahui sama ada anda mempunyai kulit yang licin, biasa, kering, atau bahkan halus akan memikirkan apa jenis item yang anda harus dicari ketika membeli barang yang membersihkan dari toko atau toko obat terdekat anda. Dua kelas utama rawatan adalah mereka yang mempunyai benzoyl peroksida dan mereka yang mempunyai asid glikolik.

Item dengan penekanan yang dinamik ini boleh menghasilkan tindak balas yang kurang baik. Sekiranya kulit anda bertindak balas dengan serius, hentikan menggunakannya. Anda benar-benar boleh mempunyai lebih daripada satu jenis kulit, iaitu "campuran kulit". Sebagai contoh, hidung dan alis anda mungkin anggun, namun, anda mungkin mempunyai kekeringan di pipi anda. Kebanyakan keradangan kulit cenderung kulit benar-benar "sentuhan", kerana kulit keluar mempunyai kecenderungan untuk bertindak balas terhadap barang-barang, contohnya pembersih, kosmetik, atau aroma yang tidak dapat diterima. Jika semuanya gagal, jalankan dengan item yang dimaksudkan untuk kulit yang menyentuh.

Arah

Pertimbangkan satu perkara asid alpha hydroxy. AHA menggabungkan asid glikolik dan boleh menjadi sangat berkuasa untuk menumpahkan kulit anda. Anda akan mendapati glycolic menghakis dalam pengelupasan setiap hari dan juga kulit muka kompaun. Ia merosakkan dan mengeluarkan sel-sel kulit mati, yang merupakan pendekatan fenomenal untuk menangani zits anda.

Catatan: Produk asid glikolik boleh mengembangkan kepekaan kepada matahari, jadi berhati-hati dengan peluang yang anda akan keluar pada siang hari yang cemerlang selepas menggunakan rawatan ini.

Asid Glycolic adalah ramuan khas dari pelbagai jenis produk anti-penuaan, sebagai contoh, krim anti-penuaan. Ia mempunyai keupayaan untuk menyegarkan semula kulit anda sepanjang masa. Ia perlahan-lahan membersihkan lapisan permukaan, menjadikan kulit kelihatan licin dengan meningkatkan perkembangan sel bunyi untuk menggantikan sel kulit mati. Anda boleh menggunakannya dengan hydroquinone. Ini akan membantu anda meminimumkan atau membasmi kehadiran bintik-bintik umur, pewarnaan keradangan kulit atau hiperpigmentasi lain. Asid glikolat secara beransur-ansur melupuskan sel-sel permukaan mati, membenarkan pengendali yang mati untuk menyusup supaya sel-sel baru tidak berpigmen.

Jerawat Cystic

Asid glikolik juga boleh berguna untuk kulit yang cenderung kepada keradangan kulit. Untuk bermula, sifat menghakis ini mempunyai sifat pengeringan, yang boleh menjadi berharga dalam memerangi kulit licin. Selain itu, sebagai bangsal yang menghakis, ia dapat membersihkan liang disekat dan mengelakkan jerawat pada masa depan dengan memastikan liang-liang menghalangi sel-sel kulit mati. Pembersihan liang liang ini mungkin juga membantu dalam merawat keadaan kulit yang komparatif - folikulitis. Biasa pada lelaki, kulit ini pecah seperti masalah yang berlaku sebagai akibat daripada calar bercukur yang boleh dicemari dengan mikrob. Dengan memelihara liang-liang terbuka, glycolic corrosive mungkin memelihara syarat-syarat ini bahawa hasil dari sel-sel kulit mati tidak menghilangkannya secara normal.

Awas:

 • Kulit perlu terbiasa dengannya. Kadar yang terlalu tinggi boleh menyebabkan kemerahan, kemurungan dan dalam kes-kes yang melampau "icing" - kerak kulit berkerut yang mencipta sebagai tindak balas insurans, dan yang dapat terus berlanjutan untuk masa yang lama. Memilih "icing" ini boleh menyebabkan hyperpigmentation dan parut
 • Penggunaan pelbagai barangan yang mengandung Vitamin A, AHA atau mengambil Accutane dan farmaseutikal boleh membawa reaksi kerana kulit kini menjadi sensitif. Retinol dan AHA boleh digunakan bersama, namun perlu dilakukan dengan susah payah.
 • Ia menjadikan kulit lebih halus pada matahari. SANGAT penting untuk memakai pelindung matahari di mana sahaja menggunakan pelbagai jenis AHA untuk mengelakkan pigmentasi dan bahaya lanjut.
 • Kebanyakan barang-barang menghakis glikolik di rumah adalah sekitar pH 3-4, yang merupakan julat yang baik untuk berjaya.
 • Apa-apa yang lebih fokus 10% adalah tinggi dan harus digunakan dengan maklumat dan amaran. Apa-apa perkara di atas 20% dalam item biasa tidak penting - janganlah menilai kadar paling mengejutkan untuk kesan terbaik!
 • Penggunaan bijak yang lebih lembut dapat memberikan kelebihan yang sama seperti kulit radikal, tanpa gejala chafing yang dapat dibayangkan - dan penggunaan sehari-hari sering lebih menarik untuk menjaga pori-pori tersumbat.