Terdapat banyak orang yang menyedari bahawa yogurt sebenarnya produk makanan yang sihat. Ada juga yang membuatnya menjadi titik untuk memasukkan yogurt dalam diet mereka kerana mereka tahu tentang bagaimana yogurt mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sesetengah membuatnya satu titik untuk memakannya setiap hari dan ada beberapa negara di mana orang tidak boleh membantu tetapi makan yogurt. Bagaimana dengan anda, berapa banyak yang anda tahu mengenai manfaat kesihatan yang boleh diberikan yogurt?

Bagi mereka yang tidak tahu, yogurt sebenarnya susu yang ditapai ini bermakna ini susu yang telah menjadi masam untuk tujuan. Inilah sebabnya mengapa rasa itu agak serupa selain dari rasa lazat biasa yogurt biasa.

Ingatlah bahawa terdapat pelbagai jenis yogurt yang boleh didapati sekalipun. Daripada mendapatkan semua keliru mengenai jenis yogurt yang anda akan dapatkan, satu perkara yang perlu diingati adalah untuk sentiasa memilih yogurt dengan budaya aktif hidup atau hidup bakteria baik kerana ini dapat memberi manfaat yang lebih baik daripada jenis lain.

Adakah anda ingin tahu lebih banyak mengenai pelbagai manfaat kesihatan yang dapat diberikan oleh yogurt?

Faedah Kesihatan Yogurt

Berikut adalah 10 Manfaat Kesihatan Yogurt yang Mengejutkan

  1. Yogurt boleh dimakan oleh intoleransi laktosa

Terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa yogurt sebenarnya lebih mudah dicerna daripada susu dan mereka yang tidak bertoleransi laktosa sebenarnya boleh mengambil yogurt dan tidak perlu bimbang tentang masalah pencernaan mereka selepas itu. Laktosa yang terdapat dalam yogurt boleh diserap dengan lebih baik oleh badan kerana budaya hidup (bakteria baik).

  1. Yogurt boleh membantu pencernaan

Jika anda adalah jenis orang yang sentiasa mempunyaimasalah dengan pencernaan  dan cuba menghilangkan toksin dari makanan yang anda makan, anda mungkin mahu mengambil yogurt walaupun sebagai padang pasir atau sebagai sebahagian daripada hidangan utama anda kerana ini dapat membantu mencerna produk makanan yang lain dan pada masa yang sama, ia boleh menggalakkan pencernaan yang kerap juga. Anda boleh melakukan ini dengan mengambil secawan yogurt setiap hari. Sekali lagi, ingat bahawa yoghurt tanpa gula adalah yang terbaik.

Pencernaan bantuan Yogurt

  1. Yogurt boleh menggalakkan penurunan berat badan

Sekarang, terdapat banyak orang yang mengalami masalah dengan kehilangan berat badan kerana walaupun mereka ingin menurunkan berat badan, mereka tidak kehilangannya pada kadar yang mereka mahukan. Ini boleh bertambah baik dengan penggunaan yogurt. Bakteria yang baik yang boleh didapati dalam yogurt boleh membantu menggalakkan pencernaan dan dapat membantu metabolisme menjadi lebih cepat yang bermakna itukehilangan berat badan boleh dilakukan  juga.

  1. Yogurt boleh membantu tubuh menjadi lebih kuat

Terdapat beberapa orang yang secara semula jadi sakit dan akan sentiasa berada di bawah jenis penyakit tertentu. Nampaknya yogurt juga mempunyai sifat merangsang semulajadi yang dapat membantu tubuh menjadi lebih kuat. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil lebih banyak yogurt biasanya lebih kuat dan kurang terdedah kepada penyakit daripada mereka yang tidak mengambil yogurt setiap hari.

badan menjadi lebih kuat

  1. Yogurt boleh membantu mengurangkan jangkitan usus

Terdapat beberapa keadaan yang biasanya menyebabkan usus menjadi cedera dan bermasalah. Proses penyembuhan yang akan membolehkan usus pulih dan menjadi lebih baik mungkin mengambil sedikit masa tetapi ini dapat diperbaiki dengan penggunaan yogurt. Inilah sebab mengapa yogurt juga digunakan sebagai makanan yang baik yang boleh digunakan untuk memerangi cirit-birit dan jangkitan usus yang lain.

  1. Yogurt boleh digunakan untuk jangkitan yis faraj

Banyak wanita tidak mahu mengakuinya tetapi terdapat peratusan wanita yang benar-benar mendapat jangkitan yis faraj kerana kulat. Ini biasanya disebabkan oleh tidak begitu bersih. Sekali orang memilikinya, salah satu remedi rumah yang boleh digunakan untuk menyingkirkannya adalah yogurt. Ia hanya boleh ditempatkan pada tampon dan tampon akan dimasukkan ke dalam vagina selama beberapa jam. Ia kemudiannya boleh dikeluarkan dan diganti selepas itu sehingga jangkitan yis mula bertambah baik. Selain itu, jangkitan yis faraj juga boleh digunakan untuk ubat-ubatan rumah yang lain.

  1. Yogurt boleh memberi orang kalsium yang mencukupi

Walaupun susu diketahui memberikan kalsium yang mencukupi badan untuk membantu tulang yang tetap kuat, yogurt juga cukup untuk memberi orang jumlah kalsium yang mereka perlukan dalam sehari. Kajian sebenarnya menunjukkan bahawa jumlah susu dan yogurt yang sama boleh menghasilkan jumlah kalsium yang berbeza dan menghairankan, yogurt dapat memberikan jumlah kalsium yang lebih baik.

  1. Yogurt boleh membantu mencegah terjadinya tekanan darah tinggi

Terdapat beberapa orang yang biasanya mendapat tekanan darah tinggi dari semasa ke semasa. Bagi kebanyakan orang, dapatkantekanan darah tinggi  disebabkan oleh makan terlalu banyak produk makanan berlemak. Terdapat juga beberapa orang yang mendapat tekanan darah tinggi kerana peristiwa-peristiwa yang perlu mereka lalui. Untuk menurunkan tekanan darah kepada normal, orang disyorkan untuk mengambil yogurt. Yogurt boleh membantu menghilangkan natrium yang mungkin banyak di dalam badan dan ini dapat menurunkan tekanan darah dengan berkesan.

Yogurt tekanan darah tinggi

  1. Yogurt boleh membantu menurunkan kolesterol

Nampaknya terdapat beberapa orang yang mempunyai kolesterol tinggi sekali lagi kerana makanan yang biasanya mereka makan. Lemak, produk makanan goreng dan manis boleh menyebabkan kolesterol tinggi tetapi ini boleh diubah dengan penggunaan yogurt. Bakteria yang baik yang boleh didapati dalam yogurt dapat membantu dalam mengambil dan menurunkan tahap kolesterol orang.

  1. Yogurt boleh menjadi baik untuk gigi

Kini ini mungkin menjadi kejutan kepada ramai orang kerana ramai orang tidak menyedari bahawa yogurt sebenarnya bolehbaik untuk gigi. Sebab utama mengapa ia adalah baik adalah kerana ia boleh bertindak sebagai perlindungan terhadap rongga yang banyak orang mendapat dari mengambil banyak gula-gula dan juga mengabaikan untuk memberus gigi dua kali sehari. Asid laktik dalam yogurt juga boleh membantu melindungi bukan hanya mulut tetapi juga gusi.

Resipi Yogurt Homemade Terbaik

Keropok Carrot Cinnamon dengan Mad Yogurt Dip

Cip krim manis dan renyah yang dibumbui dengan kayu manis dan halia dan disajikan dengan yogurt madu bukan sahaja merawat yang sihat dan menyeronokkan, tetapi juga satu aditif yang lazat.

Ayam Bakar Bawang Putih-Yogurt

Ayam bakar yang lazat, lazat, diasinkan dalam campuran yogurt dengan bawang putih dan thyme. Din kegemaran anda din din!

Yoghurt Yunani Adonan Cookie

Ia sesuai untuk keinginan manis, terutamanya keinginan adonan kue.

Resipi Sihat untuk Cookies Yogurt Strawberry

Menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memberikan harian anda "lari" rangsangan enak yang lazat!

Yogurt Homemade Mudah

Apabila anda mendapat sedikit kemahiran, keseluruhan proses menjadi sifat kedua, dan anda akan mempunyai yogurt segar yang segar setiap kali anda suka.

Sentiasa ingat bahawa yogurt juga merupakan sumber kalsium yang baik yang diperlukan oleh gigi supaya tetap kuat dan sihat.