Ada kemungkinan anda mempunyai kecenderungan untuk menjadi diri sendiri apabila anda bercakap dengan orang lain kerana bintik gelap yang anda miliki di wajah anda. Kadang-kadang, wanita cuba menyembunyikan bintik-bintik gelap dengan mekap tetapi sebagai masa berlanjutan; bintik hitam cenderung menjadi lebih jelas. Ingat bahawa bintik-bintik hitam tidak hanya muncul di muka, ia juga boleh muncul di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menghilangkan bintik-bintik hitam pada kulit dengan cepat dan semulajadi.

Singkirkan bintik hitam

Punca utama yang menyebabkan bintik gelap di muka anda

Untuk mengetahui penyelesaian yang akan dilakukan untuk membantu mengeluarkannyabintik hitam   dijumpai di dalam badan, sangat penting untuk mengetahui apa sebabnya. Beberapa kemungkinan penyebab bintik-bintik hitam termasuk yang berikut:

 • Pigmentasi Hyper   - Ini biasanya berlaku apabila orang biasa mengalami jerawat. Oleh kerana kulit telah menjadi trauma, ia menjadi hiper pigmented dan ini menyebabkan bintik-bintik hitam.
 • Ubat   - Terdapat beberapa ubat yang terdapat di pasaran sekarang yang mungkin menyebabkan orang mempunyai bintik hitam.
 • Pendedahan Ekstrim kepada Matahari   - Apabila orang terdedah kepada sinaran UV matahari, mereka cenderung mendapat bintik hitam. Ini boleh diperbaiki dengan menjauhkan diri dari matahari dari 10 pagi hingga 2 petang dan memakai blok matahari apabila panas matahari tidak dapat dielakkan.

Ini hanya beberapa sebab yang mungkin untuk mendapatkan bintik hitam. Walaupun sesetengah orang akan segera berunding dengan ahli dermatologi mereka, ramai orang lebih suka mencuba beberapa remedi rumah yang akan memberi kesan yang sama.

Top 10 Home Remedies Semulajadi untuk Menghapuskan Black Spots Fast

1.Gunakan Jus Lemon untuk Menghapuskan Tempat Hitam

Jus lemon

Terdapat banyak orang yang selalu melihatjus lemon sebagai salah satu remedi rumah semula jadi yang boleh digunakan untuk kulit. Jus lemon adalah sejenis buah sitrus dan mereka semua berasid. Keasaman jus lemon dapat membantu dalam menghancurkan bintik-bintik gelap di kulit sehingga mereka dapat memudar dari waktu ke waktu.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Jika anda telah meletakkan jus lemon dalam satu bekas, tambahkan gula ke dalamnya dan campurkan bersama-sama. Menggunakan tip Q, letakkan campuran pada setiap tempat yang gelap di wajah anda dan seluruh tubuh anda. Kesannya akan bermula dalam masa beberapa bulan atau lebih.

2. buah-buahan

Selain daripada fakta bahawa buah-buahan boleh dimakan untuk menjadikan orang lebih sihat, buah-buahan juga boleh digunakan sebagai ubat rumah yang berkesan untuk bintik-bintik gelap. Pepaya diketahui mempunyai banyak manfaat yang baik. Selain daripada hakikat bahawa ia meningkatkan pergerakan usus manusia, ia jugabaik untuk kulit.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Jika anda berfikir bahawa anda akan menggunakan pulpa untuk memperbaiki keadaan kulit anda maka anda salah. Buat masa ini, anda memerlukan kulit betik. Anda perlu mengeluarkan biji dan pulpa tetapi tidak membuang pulpa kerana anda boleh memakannya kemudian. Sebaik sahaja anda telah mengeluarkan pulpa dan biji, anda boleh menggosok kulit papaya di seluruh muka. Anda akan terkejut dengan betapa hebatnya wajah anda.

3.Parsley

Parsley untuk bintik hitam

Parsley biasanya dikenali sebagai hiasan dalam makanan yang berbeza kerana mereka cenderung membuat makanan kelihatan lebih baik tetapi apa yang banyak orang tidak tahu ialah mereka juga boleh digunakan untukmenyembuhkan bintik gelap. Sekiranya anda ingin menghilangkan bintik-bintik gelap di wajah anda dengan menggunakan parsli kemudian bacalah.

Apa yang kamu perlu:

 • Parsley
 • Kunyit
 • Jus limau

Catatan:Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah anda perlu mengisar Parsley terlebih dahulu. Anda perlu memastikan bahawa ia akan digilap dengan betul. Sebaik sahaja anda melakukan ini dengan berkesan, anda perlu campurkan dalam kunyit bersama dengan jus limau. Setelah pes sudah cukup stabil, mereka perlu diletakkan pada kulit. Mereka boleh diletakkan di bawah pelembap dan krim lain yang anda letakkan pada kulit anda.

4.Gunakan Chickpeas untuk Menghapuskan Tempat Hitam secara semulajadi

Chickpeas

Oleh kerana kacang chickpea diketahui mempunyai banyak sifat yang baik, ia tidak mengejutkan lagi bahawa ia juga boleh digunakan untuk kulit. Chickpeas mengandungi sifat-sifat yang tidak hanya baik untuk kulit, sifat-sifat ini juga dapat membantumenghilangkan bintik gelap   dijumpai pada kulit.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Bawa kacang rebus ke dalam mendidih hingga ke waktu ketika mereka sudah lembut dan lembut. Sebaik sahaja mereka lembut, mereka sudah boleh rosak. Letakkan ayam goreng pada mangkuk bersih dan campurkan lagi sehingga mereka mempunyai penampilan yang pastinya. Gosok pes pada muka dan bahagian badan yang berlainan. Letakkannya di kawasan di mana bintik hitam kelihatan. Ini boleh dilakukan setiap hari.

5.Buttermilk

Buttermilk

Buttermilk diketahui mempunyai banyak sifat kaya. Malah, menggunakannya pada kulit akan mempunyai kesan serta-merta terutama jika ini dilakukan secara berkala.

Apa yang kamu perlu:

 • Buttermilk
 • Susu masam
 • Jus lemon
 • Swab kapas

Catatan:Campurkan dalam susu mentega dan masam bersama. Kemudian, campurkan jus lemon untuk membentuk campuran yang boleh digunakan untuk mencuci muka. Jika anda merasakan bahawa tempat anda terlalu banyak atau tertumpu pada satu kawasan, anda tidak perlu menggunakan kapas lagi. Anda hanya boleh meletakkan campuran secara langsung pada kulit tetapi jika anda hanya merawat kawasan gelap, gunakan kapas untuk meletakkan pada setiap tempat hitam pada kulit.

6.Use Juice Lime untuk Menghapuskan Black Spot

Jus limau

Jeruk seperti limau adalah buah sitrus dan buah sitrus diketahui mempunyai banyak sifat baik yang dapat memberi manfaat kepada kulit. Jus limau juga boleh memberi manfaat dalam memerangi bintik hitam jika dilakukan dengan betul.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Ingat untuk bercampur denganjus limau   dan yogurt dengan teliti. Sebaik sahaja anda melakukan ini, ingatlah untuk meletakkan campuran di tempat gelap kulit. Ini juga boleh digunakan sebagai topeng jika ini akan diletakkan di muka. Biarkan di kawasan yang terjejas selama kira-kira setengah jam sebelum membasuhnya.

7.Aloe Vera

Lidah Buaya

Sejak Aloe Vera adalahbaik untuk rambut, ada sesetengah orang yang tidak berfikir bahawa Aloe Vera boleh berkesan terhadap bintik gelap tetapi sebenarnya mereka boleh digunakan terhadap bintik hitam dengan berkesan. Aloe Vera bolehbaik untuk kulit   secara umum.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Pastikan anda memotong daun Aloe Vera separuh supaya anda boleh mendapatkan gel seperti bahan di dalamnya. Gel boleh diletakkan terus di muka. Ini boleh dilakukan setiap hari supaya kesannya menjadi jelas selepas sebulan.

8.Apply Minyak Castor untuk Menghapuskan Black Spots Fast

Minyak kastor

Sekiranya anda menyebut minyak pelakon kepada orang dewasa, mereka mungkin akan mempunyai beberapa ekspresi yang tidak menyenangkan di wajah mereka mungkin kerana para tetua mereka digunakan untuk membuat mereka mengambil minyak jarak untuk kebaikannyafaedah untuk sistem pencernaan. Kali ini, minyak kastor tidak perlu dimakan untuk memberi kesan yang baik terhadap bintik gelap.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Hanya letakkan minyak kastor di kawasan yang terkena kulit setiap hari. Apa yang akan dilakukan oleh minyak kastor itu akan secara beransur-ansur membuat bintik-bintik tersebut hilang.

9. Jus nanas

Jus nanas diketahui mempunyai banyak sifat baik yang dapat menjadi baik untuk kesehatan secara umum. Ini adalah sebab mengapa tidak menghairankan lagi bahawa jus nanas juga boleh digunakan untuk menyingkirkannyabintik gelap pada kulit.

Apa yang kamu perlu:

Catatan:Menggunakan kapas, jus jus nanas pada kawasan kulit yang berbeza yang terjejas oleh bintik-bintik gelap. Ini akan membantu menghilangkan bintik-bintik gelap dari masa ke masa.

10. Cuka Cider Cuka

Epal sider cuka

Siapa yang boleh lupa cuka sari ape di senarai remedi rumah?epal sider cukahampir selalu disertakan mungkin kerana hal-hal yang berbeza yang dapat memberi orang.

Apa yang kamu perlu:

 • Epal sider cuka
 • Bawang
 • Kain
 • Bola kapas

Catatan:Pastikan anda memotong bawang yang cukup dan meletakkannya di atas kain supaya semua jusnya akan keluar. Selepas memerah jus bawang, campurkan dengan cuka sari apel. Campurkan ramuan bersama dan gunakan bola kapas untuk meletakkannya pada bintik-bintik gelap pada kulit.

Dengan semua ubat rumah semulajadi untuk menghilangkan bintik hitam di atas, bintik-bintik gelap yang anda dreading boleh hilang dalam masa yang singkat.