Adakah anda mendapati bibir pekat menjengkelkan? Kemungkinan yang anda lakukan tetapi bila-bila masa anda memilikinya, anda tidak boleh membantu tetapi cuba cuba menghilangkannya. Pernahkah anda tertanya-tanya jika perkara-perkara yang anda lakukan akan memburukkan lagi keadaan bibir anda? Memang ada banyak produk yang dikomersialkan yang boleh anda gunakan yang 'dengan serta-merta' menjadikan keadaan bibir anda lebih baik tetapi adakah anda pernah tertanya-tanya jika terdapat beberapa remedi rumah yang anda boleh cuba sebaliknya?

Gejala bibir pecah-pecah

Bibir pecah-pecah

Kebanyakan orang tahu dengan serta-merta jika mereka mengalami bibir patah tetapi jika sekiranya anda tidak begitu akrab dengan keadaan ini, ingat bahawa ini adalah beberapa gejala yang perlu anda cari:

 • Lips Tender - Biasanya, bibir boleh agak sakit supaya sentuhan sedikit boleh mencederakan.
 • mengelupas   - Apabila kulit bibir jatuh, ini mungkin menjadi gejala bibir yang patah.
 • kemerahan - bibir merah biasanya dianggap sebagai sesuatu yang menarik tetapi jika sebab mengapa bibir berwarna merah adalah kerana bibir pecah-pecah, ini mungkin cerita yang sama sekali berbeza.

Ingatlah bahawa ini hanya beberapa perkara yang perlu diingat oleh orang apabila mereka mencari simptom bibir yang patah.

10 Pemulihan Home Asli Untuk bibir pecah-pecah

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dicuba oleh orang di rumah untuk menyingkirkan bibir pekat dengan cepat dan mudah:

1.Sugar

Sugar Scrub

Sesetengah orang mungkin menemui ini agak pelik tetapi anda boleh menggunakan gula untuk menghilangkan bibir patah kerana gula diketahui mengatasi sel-sel kulit mati yang ada di bibir. Gula juga dikenali untuk menjadikan bibir lebih lembut.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:   Sekiranya anda tidak pasti dengan apa yang anda akan lakukan, anda perlu campurkan gula dengan beberapa madu. Selepas mencampurkannya bersama-sama, letakkan campuran di bibir dan biarkan di sana selama beberapa minit. Setelah beberapa lama, gosokkan gula dan madu ke bibir perlahan-lahan sehingga waktu sel-sel kulit mati telah dihapuskan. Basuh dengan air suam.

2.Castor Minyak

Castor Oil

Minyak kastor dikenali sebagai sesuatu yang boleh diletakkan di bahagian yang berlainan badan untuk memperbaiki kulit. Minyak kastor juga diketahui berkesan untuk merawat bibir patah.

Apa yang Anda Perlu:

 • Castor Oil
 • Lemon Juice
 • glycerin

Perhatian:   Apa yang perlu anda lakukan untuk mencampur semua ramuan bersama-sama dan letakkan di bibir sebelum tidur pada waktu malam. Anda pasti akan melihat perbezaan dengan bibir anda pada waktu pagi. Jangan lupa untuk mencuci apabila anda bangun dengan air suam.

3.Coconut Minyak

Minyak Kelapa

Sesetengah orang mungkin berfikir bahawa apa-apa jenis minyak akan lakukan untuk membantu menyingkirkan bibir yang patah tetapi ini tidak benar sama sekali. Minyak yang harus digunakan harus mempunyai sifat yang dapat menyembuhkan bibir yang patah.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian: Minyak kelapa sangat mudah digunakan. Apa yang perlu anda lakukan ialah meletakkannya di bibir anda apabila anda bangun dan sebelum tidur pada waktu malam. Ini akan menjadikan bibir anda lembap sepanjang hari. Terdapat beberapa orang yang juga memilih untuk memohon minyak kelapa sekerap yang mereka boleh sepanjang hari dan ini juga dibenarkan.

4.Aloe Vera

Aloe Vera

Walaupun Aloe Vera dikenali sebagai sesuatu yang baik untuk kulit dan rambut, ia juga diharapkan bahawa Aloe Vera adalah baik untuk bibir. Ini kerana Aloe Vera dikenali mempunyai banyak komponen pelembab yang boleh mengekalkan bibir lembap.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian: Menggunakan Aloe Vera sebenarnya sangat mudah.Apa yang anda perlu lakukan adalah hanya memecahkan atau keping daun Aloe Vera membuat cecair atau sap dari dalam daun keluar.Pastikan anda meletakkan cecair seperti gel pada bibir anda untuk tempoh masa yang tertentu.Ini perlu dilakukan beberapa kali pada siang hari untuk menjadikannya berkesan.

5.Milk Cream

Berminyak Kulit Susu

Kebanyakan orang tahu bahawa krim susu mengandungi banyak lemak. Inilah sebabnya mengapa ia berfungsi sebagai pelembap hebat untuk bibir. Sekiranya bibir dipecahkan, ini boleh diletakkan di bibir dan ia akan melakukan dengan segera.

Apa yang Anda Perlu:

 • Krim susu segar
 • Cotton Ball

Perhatian:   Terdapat beberapa orang yang tidak suka meletakkan krim susu di bibir mereka kerana mereka berasa icky kerana itu. Ingatlah bahawa krim susu hanya perlu ditinggalkan di bibir untuk tempoh tertentu. Setiap kali krim susu perlu dikeluarkan, celupkan bola kapas pada air suam dan perlahan-lahan membersihkan krim susu. Ia mungkin agak sukar untuk menghapuskan jadi bersabar.

6. Jelly Petroleum

Petroleum Jelly

Ia sangat berkemungkinan bahawa semua orang sudah biasa dengan jeli petroleum. Ini adalah sesuatu yang boleh dibeli di kaunter sehingga boleh menjadi sangat mudah bagi semua orang untuk membelinya. Ia juga murah. Ini boleh diletakkan pada bibir supaya ia menjadi lembut dan lembap.

Apa yang Anda Perlu:

 • Petroleum Jelly
 • Madu
 • Cotton Ball

Perhatian:   Apa yang perlu anda lakukan adalah terlebih dahulu meletakkan sedikit madu di bibir dan biarkan ia duduk selama beberapa minit. Selepas beberapa lama, jeli petroleum perlu diletakkan di atas madu untuk menjadikannya berkesan. Beberapa minit kemudian, jeli petroleum dan madu sudah dapat dikeluarkan dengan menggunakan bola kapas.

7.Rose kelopak

Kelopak-kelopak bunga ros

Selain dari fakta bahawa kelopak bunga meningkat digunakan untuk menghiasi beberapa tempat untuk menjadikan tempat ini lebih romantis, kelopak mawar juga boleh digunakan sebagai ubat rumah yang baik untuk bibir yang patah.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:   Kelopak mawar perlu dihancurkan sebelum digunakan. Sebilangan kecil gliserin boleh ditambah kepada kelopak mawar yang dihancurkan untuk kesan yang lebih baik. Ini perlu diletakkan di bibir sebelum tidur dan pada waktu pagi.

8.Cucumber

timun untuk sakit gigi

Timun dikenali untuk digunakan untuk mata untuk menghilangkan mata yang letih dan bengkak tetapi mereka juga boleh menjadi berkesan dalam memastikan bahawa bibir patah akan hilang dalam masa yang singkat.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian: Prosesnya sangat mudah. Anda hanya perlu meletakkan timun di bibir anda dan gosokkannya selama beberapa minit. Pastikan jus itu akan tersebar di bahagian yang berlainan bibir. Ini perlu diletakkan di bibir kira-kira beberapa minit sebelum dikeluarkan dengan air.

9.Menyahkan Licking

Terdapat beberapa orang yang agak tidak pasti dengan sebab bibirnya sentiasa kering dan kering. Apabila orang menjilat bibir mereka sepanjang masa, ini boleh menjejaskan kelembapan yang ada di bibir. Terdapat banyak orang yang tidak boleh membantu tetapi menjilat bibir mereka sepanjang masa. Ini harus dielakkan pada semua kos untuk memastikan bahawa bibir akan tetap lembap.

10. Minyak Minyak

Mustard Minyak

Mungkin anda tidak menyedari bahawa minyak mustard boleh menjadi sangat berkesan untuk menyingkirkan bibir yang patah tetapi ini dikenali sebagai salah satu ubat rumah yang paling berkesan yang boleh digunakan.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:   Menggunakannya sangat mudah; anda hanya perlu meletakkan minyak sawi di bibir untuk jangka masa tertentu. Selepas kira-kira 15 minit, minyak sawi boleh dikeluarkan dengan perlahan-lahan dengan menggunakan air suam.

Ini hanyalah sebahagian daripada ubat rumah semulajadi yang boleh dicuba di rumah anda sendiri. Singkirkanbibir pecah   sekarang.