Adakah anda merasa sakit di sekitar butang perut anda? Mengapa butang perut anda menyakitkan? Kesakitan mungkin sesuatu yang anda rasakan selama beberapa waktu atau mungkin sesuatu yang anda alami buat kali pertama. Sakit yang dirasai di sekitar butang perut boleh berasa agak membingungkan dan tidak selesa. Daripada kesakitan yang sengit, ia adalah jenis kesakitan yang merasakan membosankan. Ia tidak menghalang anda daripada melakukan perkara-perkara tertentu tetapi rasa sakit pasti ada.

Biasanya, sebab utama mengapa ia boleh menjadi tidak selesa dan sukar untuk mengabaikan adalah kerana tidak seperti lain-lain jenis kesakitan, ia tidak hilang apabila anda berbaring atau apabila anda pergi untuk tidur pada waktu malam.Terdapat peluang yang pada waktu pagi, anda masih akan merasa kesakitan.Kesakitan juga boleh berada di sana apabila anda memakai pakaian ketat di sekitar kawasan perut anda  dan kesakitan dapat dirasakan.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengabaikannya, anda tidak akan mengetahui sebab-sebab yang mungkin merasakan kesakitan. Anda perlu mengetahui sebab yang mungkin mengapa anda mengalami kesakitan pada butang perut anda dan jika ada hal-hal tertentu yang boleh anda lakukan untuk membuat masalah itu hilang.

Anda perlu memahami jenis kesakitan yang anda rasa di butang perut anda.Adalah jenis kesakitan anda berasa konsisten atau ia tidak hilang?Anda juga perlu mengambil perhatian jika kesakitan adalah membosankan atau jika ia datang mendadak.Adalah jenis kesakitan anda berasa sering muncul?

Belly Button Pain

10 Punca Minor Button Pain Belly

Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin menyebabkan sakit perut:

  1. Dari Pembedahan - Jika anda baru sahaja menjalani pembedahan baru-baru ini, pembedahan terutama perut maka ia adalah perkara biasa untuk anda berasa sejenis sakit butang perut.Jangan ingat bahawa anda juga mungkin mengalami gejala-gejala tertentu selain daripada sakit dari butang perut anda .
  2. Kehamilan - Ia hanya biasa untuk wanita hamil untuk mengalami butang perut sakit tetapi kemudian, terdapat satu jenis sakit yang hanya boleh dianggap biasa untuk wanita hamil tetapi ada juga sejenis sakit butang perut yang boleh menandakan bahawa bayi itu mempunyai masalahdalam kandungan.Jika jenis felt sakit lumayan maka ini mungkin cara badan untuk menyesuaikan diri dengan kehamilan tetapi jika anda berasa kesakitan yang amat sangat, anda mungkin perlu hubungi doktor anda dengan segera.
  3. hernia - Jika anda tidak terlalu biasa dengan Hernia, ini sebenarnya keadaan yang mana terdapat tisu koyak di kawasan perut.Anda akan tahu jika anda mempunyai hernia jika anda berasa sakit setiap kali anda melakukan pergerakan tertentu seperti membongkok.Anda juga mungkin mengalami pelbagai kemudahan yang ada gejala-gejala lain dalam proses.Salah satu rawatan yang paling terkenal dengan hernia termasuk pembedahan untuk membaiki tisu koyak di area.Read perut Jenis yang berbeza daripada Pain di Left Side, Punca dan Rawatan
  4. Cystisis - Walaupun ia sudah biasa bagi sesetengah orang untuk mengalami serangan Jangkitan Saluran Kencing dari semasa ke semasa, ada juga yang cenderung untuk mempunyai satu jenis UTI dikenali sebagai Cystisis.Tidak seperti lain-lain jenis UTI, ini merebak ke bahagian-bahagian badan yang lain kerana ia menjadi lebih teruk.Pengambilan antibiotik mungkin penting dalam memastikan bahawa ini jenis UTI akan sembuh.Salah satu gejala ialah sakit membosankan berasa berhampiran butang perut.
  5. Jangkitan Bakteria - Ada beberapa orang yang kadang-kadang mengalami sakit di bahagian abdomen kerana bakteria yang ada di dalam kawasan usus.Kehadiran bakteria boleh menyebabkan perut berasa tender bit yang menjelaskan kesakitan.Mungkin ada gejala-gejala lain yang boleh dirasai bersama-sama dengan kesakitan.Antibiotik yang ditetapkan oleh doktor untuk membuat kesakitan hilang.

Punca Kesakitan Belly Button

Penyebab-penyebab kecil selesema ini dapat diselesaikan dengan mengambil ubat-ubatan yang sesuai, berehat dan menjadi lebih sihat secara umum tetapi terdapat juga beberapa penyebab kesakitan di sekitar butang perut yang lebih serius daripada yang disebutkan di atas.

  • Ulcer - Bagi mereka yang mengalami ulser, ada kemungkinan besar yang sakit di kawasan butang perut tidak dapat dielakkan.Ulser adalah disebabkan oleh lapisan perut terhakis disebabkan oleh asid perut terlalu banyak.Apabila lapisan perut menjadi terhakis, ini boleh membawa kepada mempunyai pendarahan dalaman.Selalunya, mereka yang mengalami ulser notis bahawa setiap kali mereka makan produk makanan tertentu, kesakitan yang mereka merasakan menjadi teruk.
  • batu karang - Perkara mengenai batu karang adalah mereka biasanya pergi dengan yang tidak dapat dikesan sehingga masa apabila ia akan menyebabkan kesakitan yang teruk di sekitar kawasan butang perut.Walaupun kesakitan biasanya bermula dari kawasan perut atas, kesakitan mungkin turun ke arah bahagian bawah abdomen.Ini juga boleh datang dengan pelbagai gejala-gejala lain.Biasanya gejala akan hilang tiba-tiba dan hanya akan muncul semula lagi kadang-kadang tidak begitu kerap.
  • Masalah Pankreas - Pankreas adalah bertanggungjawab bagi memastikan bahawa jumlah gula yang kita ada dalam badan kita hanya cukup untuk menjaga kita bertenaga.Mereka yang mengalami masalah pankreas biasanya mempamerkan gejala-gejala yang boleh menjadi sama dengan yang mempunyai diabetes.Terdapat gejala-gejala lain yang mungkin dialami bersama-sama dengan masalah pankreas seperti perasaan loya dan serangan sakit kepala.
  • Gangguan Usus Kecil - Usus kecil boleh ditemui di bawah kawasan perut yang menjelaskan mengapa setiap kali ada masalah usus kecil, ia akan dirasai serta-merta.Gangguan ini boleh maju ke dalam jangkitan dan ini boleh menyebabkan perasaan sakit.
  • Usus buntu - Ada satu masa apabila lampiran telah dianggap sebagai sesuatu yang tidak diperlukan oleh badan tetapi hakikat bahawa ia adalah di sana menjadikan ia sebahagian penting daripada bagaimana tubuh manusia berfungsi.Kadang-kadang lampiran menjadi radang dan ini boleh menyebabkan apendiks.Kesakitan dirasai di apendiks mungkin sama dengan sakit perut biasa walaupun ini adalah jauh lebih serius.Kesakitan akan menjadi lebih buruk dengan setiap pergerakan dan jika tidak diberi perhatian khusus, terdapat kemungkinan bahawa lampiran akan pecah dan boleh membawa maut.

Penyakit yang disebutkan di atas adalah punca serius mengalami kesakitan di dalam perut anda. Ingat bahawa selain daripada perubahan gaya hidup yang akan ditetapkan oleh doktor anda, terdapat beberapa keadaan di mana pembedahan hanya merupakan rawatan utama yang akan disyorkan untuk membetulkan keadaan. Ia akan sentiasa bergantung kepada keterukan keadaan semasa.

Bila hendak melihat Doktor anda

Salah satu kesilapan terbesar yang dibuat oleh orang sekarang adalah mengandaikan bahawa rasa sakit yang mereka rasa di sekitar butang perut mereka akan hilang dari masa ke masa. Mungkin terdapat kes apabila ini adalah benar tetapi ada juga masa ketika rasa sakit itu sudah dianggap serius.

Masa yang anda perlu berjumpa dengan doktor anda adalah jika anda sudah merasa sakit selama lebih daripada 3 hari atau ketika rasa sakit semakin memburuk dari masa ke masa. Anda juga harus memperhatikan semua gejala lain yang mungkin anda rasa bersama dengan rasa sakit. Jangan mengabaikan gejala ini kerana untuk beberapa keadaan kesihatan ini, anda memerlukan bantuan doktor anda.