Terdapat banyak orang yang mengalami kulit kepala jerawat tetapi mereka agak tidak pasti tentang bagaimana mereka akan untuk merawat ia semata-mata kerana mereka takut bahawa ia mungkin tidak baik untuk rambut.Orang mungkin berfikir bahawa kulit kepala jerawat boleh hilang dengan sendiri tetapi yang benar adalah bahawa mereka boleh menjadi lebih teruk apabila tidak dirawat.Ramai orang telah menjadi botak kerana ini.

Anda perlu ingat bahawa rambut dan kulit kepala kita memerlukan sedikit minyak tetapi sedikit terlalu banyak ini boleh menjadi buruk sudah.Pada masa yang sama, masa yang anda dapat kulit kepala jerawat, anda perlu bergerak dengan segera supaya anda boleh mula mengeluarkan jerawat di kulit kepala anda . Anda perlu ingat bahawa ini boleh menjadi tugas yang kejam dan terdapat keadaan apabila ia agak sukar untuk dirawat tetapi dengan beberapa remedi rumah semulajadi yang anda boleh cuba, anda akan dapat menyingkirkannya di sebelah kanan cara.

Menghilangkan Jerawat pada kulit kepala

10 Home Pemulihan untuk menghilangkan Jerawat pada kulit kepala (kulit kepala Jerawat)

 1. Bawang putih

Satu perkara yang boleh dikatakan mengenai bawang putih adalah ia mengandungi asid salisilat yang merupakan salah satu sebab utama mengapa ia dapat menghilangkan jerawat dengan mudah. Bawang putih juga mempunyai ciri-ciri anti kulat dan anti virus yang boleh membantu menghilangkan punca utama jerawat. Walaupun terdapat keadaan apabila anda mungkin tidak mahu menggunakannya kerana bau, anda perlu ingat bahawa ini dapat membantu anda dengan baik.

 • Membuat teh bawang putih dengan meletakkan beberapa ulas bawang putih di atas air mendidih.
 • Biarkan ia curam selama kira-kira 10 minit.
 • Mengambil ulas bawang putih dan bilas air anda dengan penggunaan teh bawang putih.
 • Adakah ini apabila mungkin.
 1. Tea Tree Oil

Tea Tree Oil

Terdapat sesuatu tentang minyak pokok teh yang menjadikannya salah satu barangan yang digunakan orang apabila ubat rumah semulajadi disebut. Ia mempunyai ciri-ciri anti keradangan yang pasti dapat membantu orang ramai terutamanya ketika menghilangkan jerawat pada kulit kepala.

 • Sapukan sedikit minyak pokok teh di kawasan yang terjejas kulit kepala.
 • Pastikan untuk meninggalkan pokok teh minyak sehingga keradangan jerawat pada kulit kepala terbenam.
 • Adakah ini kira-kira 2 - 3 kali seminggu.
 1. ais

Anda mungkin tidak menyedari bahawa salah satu perkara yang anda boleh dengan mudah digunakan sebagai ubat rumah semulajadi adalah sesuatu yang mudah seperti ais. Anda boleh yakin bahawa ais boleh membantu menjadikan keradangan itu turun dengan begitu hebat sehingga anda tidak akan merasakan jerawat kulit kepala yang terutama apabila anda perlu menyikat atau sikat rambut anda.

 • Meletakkan ais pada kawasan yang terjejas.
 • Tunggu keradangan ais turun.
 • Adakah ini setiap kali anda rasa bahawa beberapa bahagian kulit kepala anda meradang.
 1. tomato

Adakah anda tahu apa tomato boleh anda lakukan?Tomato biasanya orang-orang yang boleh mengembalikan keseimbangan pH kulit.Selain daripada fakta bahawa mereka boleh meneutralkan kulit, mereka juga kaya dengan asid salisilik yang boleh baik untuk kulit kepala serta semua bahagian kulit.Perkara yang menarik mengenai tomato adalah mereka juga boleh membantu rambut tumbuh semula.

 • Dapatkan tomato dan mendapatkan jus daripada tomato.
 • Anda boleh memilih untuk menambah dalam dengan air atau tidak.
 • Perlahan-lahan bilas kulit kepala dan rambut anda dengan jus segar dari tomato.
 1. Apple Cider Vinegar

Manfaat Menggunakan Apple Cider Vinegar

Anda tahu bahawa senarai pemulihan di rumah tidak akan lengkap melainkanApple Cider Vinegar   adalah salah satu daripada yang akan dimasukkan dalam senarai. Cuka cider epal boleh berkesan dalam memulihkan rambut dan pada masa yang sama, ia dapat memulihkan tahap pH kulit kepala supaya ia boleh menggalakkan pertumbuhan rambut. Cuka cider epal juga mengandungi anti oksidan supaya dapat membantu.

 • Campurkan satu bahagian cuka sari apel dan dua bahagian air.
 • Pastikan anda akan menggunakannya semasa anda membilas air.
 • Lakukan ini sekali sehari untuk memastikan ia berkesan untuk anda.
 1. Minyak Esensial Jasmine

Anda mungkin sudah sedar bahawa minyak pati Jasmine adalah salah satu perkara yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan sel kulit mati. Ia mengandungi asid benzoik yang menjadikannya sangat berkesan untuk menghilangkan jerawat yang boleh didapati di kawasan kulit kepala. Perkara yang hebat tentang ini ialah ia secara semula jadi menghilangkan kulit mati yang merupakan punca utama jerawat kulit kepala.

 • Cairkan minyak pati melati dengan minyak pembawa seperti minyak biji anggur.
 • Meletakkan campuran langsung pada kulit kepala.
 • Urut kulit kepala anda sedikit dan anda perlu melakukan ini dari semasa ke semasa.
 1. Cuka

Adakah anda tahu bahawa satu sudu teh cuka biasa boleh membantu menghilangkan jerawat kulit kepala? Sebab utama ini mungkin kerana ia mengawal tahap pH kulit kepala supaya ini dapat membantu mengurangkan penampilan jerawat. Ia juga sangat membantu dalam menghilangkan bakteria yang mungkin menyebabkan penampilan jerawat.

 • Campurkan cuka dengan sedikit air.
 • Gunakan penyelesaian cuka ini untuk menghilangkan sel-sel kulit mati dan menghilangkan jerawat kulit kepala.
 • Adakah ini sekali seminggu tidak hanya untuk menghilangkan rawatan kulit kepala tetapi juga untuk memastikan bahawa mereka tidak akan kembali.
 1. Henna semula jadi

Henna semula jadi

Anda mungkin terkejut dengan ini tetapi ada beberapa orang yang mengatakan bahawa henna semulajadi boleh menjadi sangat berkesan untuk menghilangkan jerawat pada kulit kepala kerana sifat antiseptiknya. Anda boleh memastikan bahawa ia akan membantu mengeluarkan jerawat pada kulit kepala anda.

 • Anda perlu ingat bahawa penggunaan henna boleh menjadi agak sukar kerana ia boleh menjadi tidak kemas.Anda boleh membetulkan ini dengan memastikan bahawa anda akan menggunakan sarung tangan apabila anda menggunakan inai.
 • Memohon inai semulajadi teliti seluruh rambut anda.Anda boleh menjangkakan bahawa penggunaan yang berpanjangan inai boleh menukar warna semasa rambut anda supaya mempertimbangkan ini dengan baik.
 • Basuh ini selepas 30 minit.
 1. Sabun Sulphur

Satu perkara yang boleh dikatakan tentang sulfur adalah ia dikenali untuk mempromosikan kulit mengelupas. Ini berkata, anda boleh memastikan ia berkesan mengupas kulit pada kulit kepala anda untuk menghilangkan jerawat yang mungkin di kulit anda.

 • Ini boleh digunakan setiap hari pada kulit. Anda boleh menggunakannya sebelum anda menggunakan syampu biasa anda.
 • Elakkan penggunaan sulfur apabila anda mengalami luka terbuka kerana ini akan memburukkan lagi keadaan kulit anda.
 • Ingat bahawa anda mungkin perlu melembapkan kerana ia mungkin meninggalkan kulit sedikit kering.
 1. Jangan berkongsi barang-barang dengan orang lain.

Anda harus ingat bahawa jika terdapat beberapa orang yang mengalami keadaan seperti ini, berkongsi tuala dengan mereka boleh menjadi agak rumit kerana anda mungkin mendapat syarat ini tanpa anda mengetahui.

 • Selain daripada tuala, anda juga mungkin ingin mengelakkan berkongsi sikat dan berus kerana ini juga boleh memindahkan bakteria yang mungkin menyebabkan masalah.

Dengan semua perkara ini, anda boleh memastikan bahawa anda boleh menyingkirkan jerawat kulit kepala anda pada waktu yang paling cepat.