Terdapat banyak minyak yang boleh didapati sekarang bahawa ia boleh menjadi agak sukar bagi sesetengah orang untuk memilih salah satu yang mereka akan gunakan untuk masa yang lama.Salah satu daripada minyak penting yang telah mendapat popular baru-baru ini adalah minyak Ylang Ylang.Ramai orang menggunakannya untuk menghilangkan bau busuk bilik.Mereka hanya meletakkan beberapa titik minyak pati di Songkhla bilik dan bau bagus daripada Ylang Ylang sudah akan meresap di seluruh bilik.

Sebagai bilik pewangi walaupun, tidak banyak orang menyukainya. Sesetengah telah melaporkan bahawa baunya biasanya menjadi terlalu kuat dan mereka kadang-kadang merasa bahawa mereka sedang mabuk olehnya. Ini menjelaskan mengapa sesetengah orang yang umumnya menyukai bau Ylang Ylang hanya meletakkan beberapa tetes atau dua untuk membuatnya menawan. Ada yang biasanya mencampurkannya dengan minyak pati lain.

Daripada menggunakannya sebagai pewangi bilik, sesetengah orang menggunakannya berdasarkan apa yang mereka tahu minyak esensial Ylang Ylang dapat membantu mereka. Adakah anda juga ingin tahu tentang jenis minyak pati ini? Mungkin sekarang adalah masa untuk anda mengetahui 10 manfaat kesihatannya.

Manfaat Minyak Esensial Ylang Ylang

10 Faedah Kesihatan Ylang Ylang Essential Oil

  1. Mengelakkan Seborrhea

Terdapat beberapa orang yang mengalami seborrhea, keadaan kulit yang menyebabkan pengeluaran sebum terlalu banyak daripada biasanya. Lebihan pengeluaran sebum biasanya menyebabkan sel-sel kulit menjadi dijangkiti. Sesetengahnya mempunyai keadaan yang begitu buruk sehingga kulit mereka mula mengupas. Ini boleh menjadi sangat tidak menarik dan ada yang mempunyai keadaan ini tidak mahu keluar dari rumah mereka lagi. Pendedahan kepada minyak pati Ylang Ylang dapat membantu mengurangkan keradangan kulit yang dibawa oleh keadaan dan bahkan menjadikan kulit lebih teratur.

  1. Boleh Aktifkan Romance

Bagi pasangan yang perlu menyambung semula dan sebenarnya mempunyai masa yang romantis apabila mereka bersama-sama, minyak esensial Ylang Ylang boleh memberi mereka rangsangan yang mereka perlukan. Kebanyakan masa, orang tidak mempunyai masa untuk seks lagi kerana mereka sering letih. Terdapat juga orang yang terlalu tertekan bahawa mereka tidak memikirkan aktiviti bilik tidur yang boleh mereka lakukan lagi. Minyak pati Ylang Ylang boleh mengubah semua itu. Ia boleh melonggarkan orang yang cukup untuk membuat mereka mempunyai libido untuk seks lagi.

  1. Menguatkan Sistem Saraf

Menguatkan Sistem Saraf

Terdapat beberapa orang yang cenderung mempunyai masalah dengan sistem saraf mereka kerana pendedahan yang berpanjangan kepada situasi yang tertekan. Terdapat beberapa yang menjadi tertekan kerana kerja sementara yang lain menjadi tertekan kerana kehidupan peribadi mereka. Pendedahan kepada minyak pati Ylang Ylang boleh membuatkan orang menjadi kurang tertekan. Akibatnya, saraf juga boleh menjadi lebih kuat berbanding tekanan.

  1. Mempercepatkan Up Penyembuhan Luka

Ada kalanya orang boleh menjadi kekok dan memperoleh beberapa luka dalam proses itu. Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa orang mendapat luka dan melecet tetapi bukannya merenung bagaimana pemotongan telah diperolehi, merenung sebaliknya menggunakan minyak pati Ylang Ylang supaya luka dapat sembuh lebih mudah.

  1. Mengurangkan Tekanan dan Kecemasan

Kebimbangan

Apakah sebab-sebab mengapa orang boleh menjadi tertekan atau cemas?Sejak orang masih muda, mereka telah menghadapi keadaan yang boleh menyebabkan mereka menjadi tertekan atau cemas walaupun tahap tekanan dan kebimbangan mungkin tidak seburuk apa yang orang dewasa akan mengalami.A beberapa titik minyak pati Ylang Ylang akan membantu memastikan bahawa orang tidak akan menjadi seperti yang bermasalah seperti yang seharusnya.Bagi orang-orang yang juga mengalami perasaan marah atau emosi yang melampau lain, penggunaan minyak pati Ylang Ylang masih boleh menjadi sangat membantu kerana ini boleh membuat orang bertenang.

  1. Menurun Tekanan Darah

Sesetengah orang mungkin mengalami tekanan darah kerana pelbagai perkara. Sebagai contoh, makan beberapa produk makanan boleh menyebabkan tekanan darah mereka meningkat. Kadang-kadang, tekanan darah mungkin meningkat kerana perasaan emosi yang melampau. Tekanan darah tinggi adalah sesuatu yang dialami bukan sahaja oleh mereka yang berumur pertengahan tetapi juga mereka yang lebih muda. Selain daripada fakta bahawa minyak pati Ylang Ylang boleh menjadi ubat yang baik untuk tekanan darah tinggi, ini juga boleh digunakan tanpa kesan sampingan yang mungkin.

  1. Boleh Bantu Jangkitan Penyembuhan

Bagi mereka yang mengalami pelbagai jenis jangkitan, penggunaan Minyak pati Ylang Ylang   boleh membantu banyak. Jangkitan organ dalaman dapat dikurangkan dengan penggunaan minyak ini. Pada masa yang sama, ini juga boleh digunakan oleh mereka yang menderita Infeksi Saluran Kencing. (UTI)

  1. Memperbaiki keadaan kulit

penjagaan kulit

Bagi ramai orang, mereka menganggap kulit mereka menjadi aset terbaik. Mereka tahu bahawa tidak kira berapa banyak solek yang mereka letakkan di wajah mereka, tidak akan menjadi masalah jika mereka tidak mempunyai dasar yang baik. Penampilan orang ramai boleh bertambah baik bergantung kepada bagaimana rupa kulit mereka dan bagi mereka yang mencari minyak penting yang dapat memperbaiki keadaan kulit, ini adalah salah satu yang terbaik untuk dicuba.

  1. Memperbaiki Keadaan Rambut

Ia bukan sahaja kulit yang boleh diperbaiki dengan banyak menggunakan minyak pati Ylang Ylang. Rambut juga boleh bertambah baik. Sesetengah orang bercampur dengan Ylang Ylang dengan minyak pati lain dan menggunakannya sebagai cuti semulajadi dengan kondisioner. Ada yang melaporkan mempunyai bouncer dan rambut yang lebih sihat kerana minyak ini penting.

  1. Boleh Membantu Meningkatkan Diabetes

diabetes

Mungkin kerana pelbagai perkara yang dapat dilakukan oleh minyak pati Ylang Ylang untuk kesihatan orang, tidak menghairankan lagi bahawa orang benar-benar boleh mendapatkan bantuan yang mereka perlukan dari Diabetes mereka kerana minyak penting ini.

Jika anda ingin menggunakan Ylang Ylang minyak penting untuk membantu mengurangkan tekanan, apa yang anda boleh lakukan adalah untuk meletakkan minyak pembawa pada air mandi anda terlebih dahulu.Anda boleh meletakkan beberapa titik minyak pati Ylang ylang.Anda boleh mandi di dalam air selama beberapa minit dan menyedut pelbagai aroma minyak pati.Anda akan mula berasa lebih baik selepas itu.

Kepentingan Memilih Minyak Essential Berkualiti

Minyak Essential untuk Berat Badan

Anda perlu ingat bahawa tidak semuapati dibuat sama. Terdapat sebab yang baik mengapa sesetengah minyak penting lebih mahal daripada yang lain dan ini kerana mereka diproses dengan lebih baik. Tumbuhan yang lebih baik juga digunakan dalam proses ini. Anda boleh melakukan penyelidikan anda terlebih dahulu mengenai pelbagai jenama yang menjual minyak pati Ylang Ylang dan kemudian membuat keputusan berdasarkan perkara-perkara yang telah anda pelajari.

Cari minyak esensial Ylang Ylang yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan yang tidak pernah terdedah kepada pelbagai bentuk racun perosak dan herbisida untuk memastikan bahawa anda hanya mendapat faedah minyak penting. Ingat untuk membaca ulasan yang dibuat oleh mereka yang telah membeli produk tersebut sebelum ini. Anda akan mendapat idea tentang apa yang anda boleh jangkakan.

Jika sekiranya anda tertanya-tanya apa minyak lain yang anda boleh mencampurkan minyak pati Ylang Ylang dengan, anda boleh memilih untuk mencampurkan dengan lavender dan bergamot. Anda mungkin terkejut dengan betapa hebatnya campuran ini dengan minyak penting lain ini.