Terdapat perkara-perkara yang berbeza yang boleh dilakukan dengan baking soda.Ia telah digunakan oleh orang untuk tempoh masa yang panjang.Ia seolah-olah bahawa faedahnya sudah terkenal sejak itu.Mungkin kerana rupa perkara yang berbeza dan moden yang kita sekarang, kegunaan baking soda telah ditolak di sebelah.Rakyat telah menjadi lebih biasa dengan menggunakan produk yang boleh dibeli dari kedai-kedai.

Produk-produk ini mungkin kelihatan berkesan pada mulanya kerana mereka biasanya bekerja cepat tetapi ini adalah kerana bahan kimia yang juga disertakan bersama-sama dengan barangan yang semula jadi lain yang digunakan dalam mewujudkan produk.Mungkin sekarang adalah masa yang apabila anda perlu melihat dari barang dagangan ini dan menyemak rawatan rumah lupa bahawa masih berkesan hari ini kerana mereka lama dahulu.

Kebaikan Mandi dengan Baking Soda

Faedah Kesihatan Mandi dengan Baking Soda

Ia akan menjadi idea yang bijak untuk menangani perkara yang berbeza yang boleh anda lakukan dengan membakar soda terlebih dahulu. Ini akan membolehkan anda mengetahui betapa bergunanyanya. Sesungguhnya, ini adalah satu produk yang bukan sahaja digunakan untuk penaik. Ia boleh mempunyai pelbagai kegunaan untuk badan juga.

 • Ia boleh membantu anda mempunyai kulit licin

Adakah anda mempunyai beberapa kulit kasar? Anda boleh membantu menyingkirkan patch ini dengan memastikan bahawa anda akan membuat pes baking soda. Anda hanya perlu campurkan bersama-sama baking soda dan air dan sapukan pada bahagian kulit anda yang anda ingin memperbaiki. Selepas beberapa minit, bilas dengan air suam.

 • Ia boleh membantu menghilangkan ruam

Terdapat beberapa bayi yang mendapat ruam lampin bergantung kepada lampin yang mereka gunakan tetapi orang dewasa juga boleh mendapat ruam apabila mereka memakai pakaian yang hangat dan lembap untuk tempoh masa yang lama. Anda boleh menghilangkan ruam dengan menggunakan baking soda. Hanya campurkan baking soda dengan air dan sapukannya di kawasan dengan ruam semasa mandi. Sesetengah memilih untuk meletakkan baking baking soda pada ruam juga.

 • Ia boleh membantu melegakan kesakitan dan gatal-gatal akibat gigitan

Sedang digigit oleh serangga boleh menjengkelkan kerana ketidakselesaan yang anda akan merasa sehingga kawasan itu sembuh. Anda boleh menghilangkan rasa tidak selesa dengan menggunakan baking soda. Sekali lagi, anda hanya perlu membuat pasta yang diperbuat daripada baking soda dan air dan memohon pada bahagian kulit yang agak bermasalah.

Sekiranya anda telah menggunakan baking soda pada kulit anda sebelum ini, anda tahu bahawa ia boleh menjadi sangat sejuk. Ini menjelaskan mengapa ia juga boleh menjadi berkesan terhadap selaran matahari. Ia boleh membantu menyejukkan kulit dan pada masa yang sama, menjadikan kulit lebih cepat sembuh.

 • Ia boleh membantu mencerah dan memutihkan kulit

Adakah anda tahu salah satu sebab mengapa orang mempunyai kecenderungan untuk mempunyai kulit yang lebih gelap? Ini kerana mereka jarang mengelupas. Kadang-kadang, sabun dan air dan bahkan penggunaan cecair mandi tidak mencukupi. Terdapat keperluan untuk mengelupas kulit. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan baking soda yang kadang-kadang dicampur dengan lemon jika anda ingin memendam kawasan tersebut. Pasta soda penaik biasanya digunakan di kawasan yang terdedah kepada kegelapan seperti ketiak, siku dan lutut.

 • Ia boleh membantu melegakan bahagian badan letih anda

Jika sekiranya kaki anda sudah bosan kerana berdiri sepanjang hari, anda tahu bahawa anda boleh membantu melegakan kaki letih anda dengan merendam kaki anda di dalam soda penaik dan air suam.Pastikan air panas kerana jika tidak, ini tidak akan membantu melegakan keadaan anda.Ini juga boleh membantu jika kaki anda gatal kerana memakai kasut untuk tempoh masa yang panjang.

Perkara-perkara yang disebutkan di atas adalah perkara-perkara yang berbeza yang baking soda boleh lakukan untuk kulit.Mungkin anda ingin tahu sekarang apa baking soda boleh lakukan untuk rambut.Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan baking soda:

 • Keluarkan klorin dari rambut anda

Berenang di kolam akan membolehkan anda mempunyai klorin pada rambut anda dan ini boleh menjadi lebih sukar untuk membersihkan rambut anda. Pastikan bahawa anda akan mengeluarkan klorin dari rambut anda dengan menggunakan baking soda. Anda hanya perlu menambah sedikit baking soda pada rambut anda supaya anda boleh menyingkirkan perubahan warna yang biasanya berlaku kerana terdedah kepada klorin kolam.

Terdapat peluang besar untuk anda membuat bersih rambut daripada biasa. Ada kemungkinan bahawa anda telah menggunakan produk rambut untuk jangka masa yang panjang dan walaupun anda biasanya syampu rambut anda, anda tidak boleh memastikan bahawa tidak akan ada residu yang akan ditinggalkan di rambut anda.

Walaupun ini tidak betul-betul untuk rambut, anda pasti memastikan bahawa berus rambut anda juga bersih kerana bayangkan jika rambut anda sentiasa akan menjadi kotor. Keadaan rambut anda pastinya akan menjadi buruk dalam jangka masa panjang.

Jenis Baking Soda Bath

Jenis Baking Soda Bath

Sekarang bahawa anda menyedari banyak kegunaan baking soda, kini anda harus memberi tumpuan kepada bagaimana anda boleh menggunakannya untuk mandi. Sebab utama mengapa mandi dengan penggunaan baking soda boleh bermanfaat kerana ia membantu meneutralkan asid.

Terdapat pelbagai jenis mandi baking soda seperti berikut:

 1. Baking Soda dan Air

Jika anda menggunakan jenama baking soda yang baik maka anda tidak perlu campur dengan apa-apa lagi. Ia sudah cukup untuk memberi anda apa yang anda perlukan. Hanya letakkan baking soda bersama-sama dengan air mandi anda dan anda boleh mengandalkan kulit yang licin dan lembut. Pada masa yang sama, melakukan ini dapat membantu anda menyingkirkan jangkitan yis dan jenis lain jangkitan kulit yang anda miliki sekarang.

 1. Baking Soda, Garam Bath dan Gliserin

Jika anda tidak pasti apa yang boleh dilakukan oleh gliserin, ini juga merupakan produk yang dikenali untuk menjadikan kulit lebih lembut. Ia juga boleh menghilangkan tanda regangan dan kecacatan kulit yang lain. Ini menjelaskan mengapa ini adalah satu bahan yang biasa dijumpai dalam produk yang berbeza. Campurkan gliserin dengan garam lain seperti garam Epsom dan garam laut dan anda boleh mempunyai mandi baking soda yang menakjubkan yang akan benar-benar melegakan sendi sakit anda dan mempunyai kesan yang baik pada kulit anda pada masa yang sama.

 1. Baking Soda, Garam Epsom dan Minyak Essential

Tidak ada yang lebih mewah daripada mandi di minyak pati.Bukan sahaja anda akan bau yang hebat, anda juga akan mendapat banyak manfaat daripada soda penaik dan garam Epsom.Ini adalah kombinasi yang terbaik yang anda boleh cuba jika anda ingin untuk menyahtoksik badan anda.Jika anda telah terdedah kepada pelbagai bahan kimia kerana persekitaran anda, produk yang anda gunakan dan makanan yang anda makan, melakukan ini jenis kombinasi mandi baking soda akan membuat banyak perbezaan.Salah satu tip, ingat untuk berhati-hati kerana anda mungkin tergelincir kerana anda akan keluar dari tab mandi anda.

Semasa anda mengambil mandi detoksifikasi dengan menggunakan baking soda, anda mungkin mahu berehat lebih jauh dengan memberi diri anda urut. Anda perlu merangsang sistem limfa anda yang paling pasti memastikan anda mengurut kawasan leher anda ke arah bahu anda. Ia akan membantu melegakan tekanan yang dirasakan oleh nodus limfa anda.

Amaran tentang Bath dengan Baking Soda

Amaran

Terdapat beberapa orang yang tidak boleh mengambil bahagian dalam mandi baking soda terutamanya kerana mereka mempunyai beberapa syarat yang mungkin tidak sesuai dengan penggunaan baking soda sebagai bentuk detoksifikasi. Sebagai contoh, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda perlu terlebih dahulu merujuk doktor anda jika anda boleh menggunakan mana-mana gabungan yang disebutkan di atas. Amaran-amaran lain adalah seperti berikut:

 • Jika anda di bawah pengaruh dadah atau alkohol, tidak melakukan apa-apa daripada mandi yang dinyatakan di atas.Jenis mandi mungkin mempunyai kecenderungan untuk membuat orang merasa tenang.peluang anda untuk lemas mungkin lebih besar dengan cara ini.
 • Perhatikan suhu air yang anda gunakan. Jika suhu terlalu panas, anda mungkin merasa mengantuk atau mengantuk. Sekiranya terlalu sejuk, anda akan berasa tidak selesa sepanjang masa.
 • Ini mungkin tidak berkesan untuk kanak-kanak.

Sekarang anda sudah mengetahui pelbagai faedah yang boleh anda dapatkan dari baking soda serta bagaimana mandi yang berkesan dalam baking soda boleh jadi, pastikan anda mempunyai banyak soda baking yang tersedia di rumah anda. Ia akan membuat banyak perbezaan. Anda juga perlu tahu bahawa selain dari kelebihan yang anda dapat, baking soda juga boleh menjadi berkesan dalam membersihkan beberapa bahagian rumah anda.