Anda mungkin berasa sesak dalam dada anda tetapi anda tidak pasti mengenai sebab mengapa anda berasa seperti ini. Ini tidak bermakna bahawa hanya kerana ketat itu hilang, anda tahu bahawa ini adalah sesuatu yang anda tidak perlu bimbang lagi. Ini sama sekali tidak berlaku. Anda perlu bimbang tetapi anda tidak perlu panik dengan segera. Selain itu, panik boleh menyebabkan dada anda lebih kuat.

Anda perlu mengambil perhatian mengenai jenis ketegangan yang biasanya anda rasa. Adakah ketat yang ditanggung itu mengganggu anda tetapi anda tahu bahawa anda masih boleh melakukan perkara lain? Mungkin anda berasa sejenis ketegangan yang menjadikannya sangat sukar untuk anda berfungsi. Anda perlu mengambil perhatian tentang perkara ini kerana apabila anda pergi ke doktor, doktor akan meminta banyak soalan yang berkaitan dengan apa yang anda rasa. Melalui jawapan anda, doktor mungkin tahu apa yang mereka perlukan untuk dicari.

Kadang-kadang, sesak pada dada mungkin menandakan masalah yang lebih besar. Inilah sebabnya mengapa anda perlu memeriksa diri anda dengan segera. Anda tidak boleh mendiagnosis diri anda. Doktor biasanya perlu menjalankan beberapa ujian sebelum mereka akan mengetahui apa yang mengganggu anda.

Sesak di dada

10 Sebab-sebab sesak di dada

  1. Angina

Sekiranya anda tidak biasa dengan Angina, ini diketahui sebagai kesakitan yang timbul dari hati. Biasanya, ketika saluran darah menjadi berbaris dengan lemak, darah tidak mengalir sebaiknya ke jantung. Ini boleh menyebabkan darah tersumbat dan jantung berhenti mengepam kerana ia tidak mendapat darah lagi.

Anda biasanya akan tahu jika anda menderita Angina jika anda akan berasa sakit ketika anda melakukan tugas yang lebih stres daripada biasanya. Anda juga boleh merasai semua kesakitan walaupun bahagian tubuh anda yang berlainan. Apabila anda berehat, rasa sakit akan hilang lagi.

  1. Masalah pencernaan

Punca Masalah penghadaman

Anda mungkin terkejut dengan ini tetapi ketika perut dan organ pencernaan anda tidak dapat mencerna makanan, anda dapat memastikan bahawa asid akan bergerak naik esofagus anda. Terdapat pelbagai sebab mengapa orang mengalami masalah pencernaan.

Ramai orang menderita akibat diet mereka. Terdapat beberapa orang yang makan makanan cepat saji setiap hari supaya mereka tidak mendapat nutrien yang mencukupi yang diperlukan oleh tubuh mereka. Pada masa yang sama, sesetengah orang mengalami masalah pencernaan kerana tekanan dan juga beberapa perkara seperti merokok atau minum. Kadang-kadang, melalui perubahan gaya hidup yang lengkap dapat mengurangkan situasi gangguan pencernaan dan ini juga dapat mengurangkan saat-saat ketika orang mengalami penderitaan akibat kesesakan di dada mereka.

  1. Jangkitan Hamparan Gallbladder

Anda mungkin berfikir bahawa pundi hempedu sudah agak jauh dari dada supaya ia boleh menjadi sedikit pelik untuk anda bahawa anda akan mula merasa sesak di dada anda kerana pundi hempedu anda tetapi anda perlu tahu sekarang bahawa ia mungkin.

Apabila pundi hempedu anda dijangkiti kerana pelbagai sebab, anda akan mula merasakan beberapa jenis kesakitan dan kesesakan pada bahagian dada anda. Sekiranya anda ingin merawat diri anda pada waktu yang paling cepat, anda mungkin memerlukan beberapa ubat tetapi jika sudah teruk, pembedahan mungkin menjadi pilihan terbaik.

  1. Pleurisy

Pleurisy

Bagi mereka yang tidak biasa dengan keadaan ini, ini adalah jangkitan yang berlaku di sekitar paru-paru. Biasanya, orang boleh tahu bila mereka mempunyai keadaan ini ketika mereka mula merasa sakit saat mereka bernafas. Bahkan batuk boleh menyebabkan sakit di bahagian dada.

Jika anda tertanya-tanya mengapa ini bukan satu keadaan yang biasa dilaporkan, ini adalah kerana ia tidak biasa tetapi ia tidak bermakna bahawa hanya kerana ia tidak selalunya sudah bermakna bahawa ia tidak akan memberi kesan kepada anda juga.Mempunyai diri ditanda jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keadaan ini kerana ini mungkin maju ke keadaan yang lebih serius yang akan memberi kesan kepada paru-paru.

  1. Infarksi miokardium

Anda mungkin sedar bahawa Infarksi miokardium adalah serangan jantung. Biasanya, serangan jantung berlaku apabila salah satu arteri yang membekalkan darah dan oksigen menjadi disekat. Ini akan menyebabkan hati bertindak dan kesakitan boleh berbeza bergantung kepada keparahan serangan.

Ini adalah keadaan yang sangat serius kerana momen yang menghalang sebahagian daripada otot jantung tidak dipulihkan, ia mungkin mati. Ini boleh menyebabkan masalah yang serius kepada orang yang mungkin mempunyai keadaan ini. Terdapat beberapa rawatan yang disediakan untuk menghentikan kemungkinan serangan tetapi mungkin lebih sukar untuk menyembuhkan apabila orang itu telah mengalami serangan jantung.

  1. Costochronditis

Costochronditis

Anda mungkin tidak menyedari bahawa selain tulang yang melindungi paru-paru, terdapat juga beberapa sendi yang mungkin terletak di kawasan dada. Walaupun mereka berbuat banyak untuk melindungi organ-organ, ada kalanya mereka mungkin menjadi radang. Bilamana mana-mana sendi menjadi radang, ini boleh menjadi masalah kerana ia akan menyebabkan kesakitan dada dan sesak dada.

Anda biasanya boleh mengetahui sama ada jenis kesakitan yang anda rasa adalah disebabkan oleh keadaan ini jika jenis kesakitan dan ketegangan biasanya menikam pada beberapa bahagian dada anda. Anda disyorkan supaya anda diperiksa dengan serta-merta untuk menghapuskan keradangan.

  1. Stress

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh menyebabkan sesak di bahagian dada anda? Ini kerana anda berfikir terlalu banyak dan anda telah menyebabkan organ anda menjadi tidak menentu. Kesakitan yang akan dirasai apabila anda mengalami tekanan terletak di sebelah kanan dada anda.

Anda perlu ingat bahawa kesakitan akan menjadi lebih teruk lagi yang menegaskan bahawa anda menjadi dan ini boleh menjadi masalah kerana ia mungkin akan berkembang menjadi keadaan yang serius yang anda akan dapati sukar untuk dielakkan. Melakukan perubahan gaya hidup boleh membantu menghilangkan stres. Anda juga dikehendaki untuk mengurangkan keadaan tekanan yang anda terdedah.

  1. pneumonia

pneumonia

Anda harus memahami bahawa radang paru-paru adalah keadaan yang serius kerana ini boleh membiarkan paru-paru diisi dengan cecair sehingga seseorang tidak dapat bernafas. Kadang-kadang, orang yang tenggelam dalam cecair paru-paru sehingga mereka mati kerana keadaan itu.

Salah satu gejala keadaan ini adalah sakit dan ketat di bahagian dada. Anda harus ingat bahawa terdapat banyak jenis radang paru-paru tetapi anda boleh mengelakkan yang paling biasa dengan mempunyai vaksin.

  1. Hepatitis

Apabila seseorang mempunyai hepatitis, ini bermakna bahawa hati itu meradang. Orang-orang yang menderita hepatitis biasanya melaporkan bahawa mereka juga mengalami kesakitan dan kesesakan di kawasan dada mereka mungkin kerana organ-organ tubuh yang berbeza bersambung antara satu sama lain.

Selain hepatitis, lain-lain jenis keradangan hati juga boleh menyebabkan beberapa sesak di kawasan dada.Jika anda mengesyaki bahawa hati anda adalah sebab mengapa anda berasa sakit, telah diri anda diperiksa oleh doktor dengan segera.

  1. Kebimbangan

Kebimbangan

Satu lagi sebab mengapa anda mungkin merasa sesak dalam dada anda adalah kerana kebimbangan. Apabila anda cemas, anda mungkin mengalami masalah bernafas. Apabila anda takut atau ketika anda gugup tentang sesuatu, anda menyebabkan beberapa gejala yang kelihatannya serius.

Sekiranya anda berasa sesak di bahagian dada anda kerana kecemasan, penyelesaian yang paling jelas untuk ini adalah memastikan anda berehat. Anda mungkin terkejut apabila ketat itu hilang. Ambillah nafas panjang kerana ini dapat membantu banyak.

Sekarang bahawa anda sudah mengetahui pelbagai perkara yang mungkin menyebabkan ketegangan di kawasan dada anda, ingat bahawa diri anda diperiksa oleh doktor anda masih cara terbaik.