Ada kalanya anda mungkin merasa sakit tajam di bawah kawasan payudara kanan anda dan anda tidak tahu apa sebab yang mungkin. Anda mungkin dengan segera berfikir bahawa ini disebabkan oleh keadaan kesihatan yang serius tetapi ada kalanya kesakitan dapat dibawa oleh sesuatu yang bersifat sementara, sesuatu yang mudah dirawat.

Anda perlu ingat bahawa apabila anda mengalami kesakitan terutamanya untuk kali pertama, anda tidak boleh mengabaikannya. Anda harus mengakui dan cuba memikirkan sebab-sebab mengapa anda merasa sakit di bawah payudara kanan anda.

Adalah lebih baik bahawa perkara yang betul akan dilakukan untuk mengetahui apa yang menyebabkan kesakitan supaya rawatan yang betul dapat dilakukan dengan segera. Terdapat struktur yang berbeza serta organ yang boleh didapati di bawah payudara kanan. Ini menjelaskan mengapa terdapat pelbagai sebab bagi penyebab kesakitan di bawah kawasan payudara kanan. Adakah anda sudah ingin tahu apa keadaan yang mungkin menyebabkan masalah anda?

Sharp Pain Under Kanan Payudara

Sebab-sebab Sharp Pain bawah payudara Kanan

 1. Kecederaan tulang rusuk yang

Rusuk bertanggungjawab untuk melindungi beberapa organ yang terdapat di dalam badan. Rusuk dibuat dari beberapa bahagian iaitu vertebra toraks, tulang rusuk dan sternum. Ia boleh menjadi kuat tetapi ada kalanya rusuk mungkin boleh dilanda sesuatu yang keras dan ia pecah dalam proses. Ini biasanya berlaku di bawah serangan fizikal, apabila objek tumpul digunakan untuk memukul bahagian tulang rusuk. Ia juga mungkin berlaku apabila seseorang terlibat dalam sebarang kemalangan kemalangan. Walaupun tulang rusuk dan otot-otot yang melindunginya diketahui kuat, mereka juga boleh menjadi tegang dan akibatnya, rasa sakit dapat dirasakan di bawah payudara kanan.

Punca Sakit bawah Kiri Rib Cage

12 Sebab-sebab Sakit di bawah Hak Rib Cage

 1. Gallbladder Stones

Gallbladder Stones

Ada kalanya beberapa batu akan mula muncul di pundi hempedu terutamanya kerana diet anda. Lihatlah dengan jujur ​​pada diet semasa anda. Apakah produk makanan yang anda suka makan? Adakah anda makan makanan segera? Mungkin kali terakhir anda telah memasukkan sayur-sayuran dalam diet anda sudah lama dahulu.

Jika anda tahu bahawa anda tidak makan makanan yang sihat maka anda lebih cenderung untuk mendapatkan keadaan ini. Ini tidak boleh dianggap sebagai keadaan yang serius tetapi ia boleh menyakitkan semasa anda memilikinya. Sesetengah kes melampau memerlukan pengalihan seluruh pundi hempedu manakala yang lain boleh mengambil ubat untuk mencairkan batu.

 1. Costochronditis

Jika anda tidak biasa dengan keadaan ini, ini adalah keadaan di mana terdapat keradangan yang berlaku kepada tulang rawan berhampiran sangkar tulang rusuk dan tulang dada. Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa orang boleh membangunkan keadaan ini. Beberapa sebab biasa adalah ketegangan yang berulang kepada tulang dada manakala ada juga yang membangunkan ini kerana mereka mempunyai virus selesema atau mereka terus batuk. Sekiranya kawasan dada akan tegang, terdapat peluang yang lebih besar untuk memperoleh keadaan ini. Anda akan tahu jika anda mengalami keadaan ini jika kesakitan meningkat semasa anda batuk atau bersin.

 1. pleurisy

pleurisy

Lapisan paru-paru dan dada kawasan itu boleh menjadi radang dan ini mungkin disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan seperti radang paru-paru, masalah pernafasan dan pendedahan kepada bahan kimia yang boleh menjadi toksik kepada badan.Sama seperti Costochronditis, sakit yang dibawa oleh keadaan ini boleh meningkat apabila terdapat apa-apa jenis pergerakan.Sebagai contoh, jika anda akan cuba untuk menarik nafas panjang dan ini menyebabkan sakit, anda mungkin mengalami keadaan ini.

 1. Stones buah pinggang

Batu-batu pundi hempedu telah dibincangkan lebih awal, anda harus tahu bahawa bukan sahaja pundi hempedu di mana bentuk boleh terbentuk, batu-batu mungkin terbentuk dalam buah pinggang juga. Batu ginjal juga dikenali sebagai renal renal dan pada asasnya, batu-batu ini dibuat kerana terlalu banyak garam dan mineral. Terdapat banyak batu yang akan melalui saluran kencing dengan mudah kerana ia kecil tetapi ada juga yang mungkin sukar dilalui kerana mereka telah berkembang terlalu besar.

Apabila sudah ada terlalu banyak batu di buah pinggang, rasa sakit itu mungkin sangat menyakitkan. Terdapat juga gejala lain yang mungkin dirasakan bersama dengan keadaan ini seperti kesukaran untuk membuang air kencing, perubahan warna air kencing dan demam. Ini boleh dibuang melalui pembedahan atau dengan mengambil ubat-ubatan yang akan menjadikan batu-batu itu terperangkap dalam buah pinggang menjadi lebih kecil.

 1. pankreatitis

Adakah anda biasa dengan pankreas? Ini adalah salah satu organ yang boleh dijumpai di dalam badan. Ia terletak di belakang perut anda di sebelah kiri badan anda. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sakit boleh dirasai di sebelah kanan badan apabila pankreas mempunyai masalah. Ini kerana sakit boleh dipindahkan ke pelbagai bahagian badan.

Terdapat pelbagai sebab mengapa pankreatitis mungkin berlaku. Antara sebab-sebab yang biasa adalah jangkitan, atau ia mungkin juga merupakan kesan batu-batu yang tersangkut di pundi hempedu yang tidak diobati. Orang yang selalu meminum alkohol juga mungkin mengalami masalah ini. Anda mungkin mempunyai idea bahawa anda mempunyai keadaan ini jika terdapat gejala lain yang anda alami kerana kesakitan seperti sakit belakang, kembung, muntah dan mual.

 1. Hiatal Hernia

Hiatal Hernia

Ini dikenali sebagai penonjolan bahagian perut terutamanya apabila bahagian esofagus lebih besar daripada saiz normalnya. Penonjolan mungkin biasanya berhampiran kawasan dada yang menjelaskan mengapa ada rasa sakit yang dirasakan di bawah payudara kanan. Terdapat juga gejala yang berbeza yang mungkin dirasakan dengan keadaan ini. Kebanyakan orang melaporkan bahawa mereka juga mengalami pedih ulu hati dan sesak nafas. Sesetengah orang merasa bahawa mereka berasa kembung selepas makan dan ini juga disertai sakit dada.

 1. Stres Tekanan Kental

Seperti yang disebutkan sebelumnya, bukan sahaja sangkar tulang rusuk yang mungkin mengalami kesakitan. Ada kalanya otot yang mengelilingi sangkar tulang rusuk juga mungkin menghadapi masalah. Ini mungkin disebabkan oleh regangan yang kerap dan menjadi terdedah kepada ketegangan yang terlalu banyak. Apabila anda bersenam tanpa berehat otot anda atau jika anda dipukul dengan objek tumpul berulang kali, otot di kawasan tulang rusuk mungkin mempunyai beberapa masalah.

 1. Makanan Tersumbat

Esofagus di mana makanan melewati sangat kecil tetapi ada kalanya kerana anda lupa untuk mengunyah makanan anda dengan betul atau anda secara tidak sengaja menelan makanan yang tidak sepatutnya ditelan, makanan menjadi terperangkap di suatu tempat dan ini menyebabkan rasa sakit. Perhatian perubatan segera diperlukan untuk menghilangkan makanan yang menyekat esofagus.

 1. Keradangan Hati

Keradangan Hati

Walaupun hati sudah agak jauh dari kawasan dada, ada kalanya keradangan hati dapat menyebabkan gejala kesakitan yang dirasakan di bawah area payudara. Keradangan hati disebabkan oleh pelbagai sebab. Ini mungkin kerana minum terlalu banyak alkohol, terdedah kepada bahan kimia yang beracun kepada badan dan hepatitis yang mungkin disebabkan oleh makan makanan kotor.

Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai hepatitis atau jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai masalah hati mungkin disebabkan oleh gaya hidup anda, anda perlu menghubungi doktor dengan segera supaya keadaan anda dapat didiagnosis dengan mudah dan sembuh. Sesetengah masalah dengan hati boleh diperbaiki dengan ubat-ubatan tetapi keadaan serius memerlukan perhatian perubatan segera.

Jika anda merasakan bahawa gejala-gejala yang anda berasa yang berkaitan dengan kesakitan dirasai di bawah payudara kanan tidak bertambah buruk maka ini mungkin hanya kerana beberapa ketegangan yang telah dibawa oleh beberapa aktiviti yang telah dibuat baru-baru ini.Daripada semua syarat-syarat yang dinyatakan di atas, salah satu yang paling biasa adalah Costochronditis.Ini adalah keadaan yang biasa dan ia akan hilang dari masa ke masa.

Terlibat dalam apa-apa jenis kemalangan atau selepas anda dilanda objek berat dan tumpul boleh menyebabkan anda mempunyai jenis lain seperti tekanan otot rib atau kecederaan sangkar tulang rusuk. Sekiranya kesakitan tidak hilang, anda mungkin perlu berjumpa doktor anda dengan segera supaya penyelesaian dapat dilakukan untuk menyelesaikan masalah.

Ujian yang berbeza untuk Mengurangkan Kesakitan di bawah Payudara Tepat

Jika anda merasa sakit di bawah payudara kanan, doktor anda mungkin memerlukan anda menjalani ujian berikut:

 • X-Ray
 • Ultrasound
 • MRI
 • Imbas CT

Jenis ujian yang akan anda ambil akan bergantung pada gejala anda dan apa yang anda akan beritahu dia tentang sejarah perubatan anda. Peperiksaan fizikal juga akan dilakukan sebelum anda menjalani ujian-ujian yang disebutkan di atas.

Mudah-mudahan, perkara-perkara yang disebutkan di atas akan membuka minda anda dan akan membiarkan anda memahami tentang kemungkinan penyebab sakit di bawah payudara kanan. Ingatlah jangan mengabaikan rasa sakit kerana ia mungkin memberitahu anda mengenai keadaan badan anda sekarang.