Adakah anda merasakan kesakitan di antara bilah bahu anda? Terdapat contoh apabila kesakitan yang anda rasakan pada akhirnya akan hilang tetapi ada contoh apabila orang merasa sakit berulang. Anda boleh cuba mengabaikannya pada mulanya tetapi kerana ia menjadi lebih biasa, anda tahu bahawa ia akan menghalang anda daripada bekerja.

Anda perlu ingat bahawa ada sebab-sebab penyembuhan yang berbeza antara bilah bahu. Terdapat contoh apabila kesakitan boleh didapati di pelbagai tempat. Sesetengah rasa sakit yang anda rasa boleh hilang dari masa ke masa tetapi ada juga beberapa sebab kesakitan di antara bilah bahu yang tidak boleh diabaikan.

Tubuh kita sangat rumit. Ada kemungkinan besar anda akan merasakan kesakitan kerana perkara-perkara biasa yang anda lakukan tetapi ada juga keadaan apabila rasa sakit yang anda rasa mungkin disebabkan oleh sesuatu yang serius.

Sakit di antara tulang belikat

10 Sebab-sebab Sakit di antara tulang belikat

 1. Posture miskin

Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa anda mungkin mengalami rasa sakit pada bilah bahu anda dan sikap lemah anda adalah salah satu sebab mengapa. Posisi buruk anda mungkin telah menyumbang dari hakikat bahawa anda telah memandu untuk masa yang lama atau anda mungkin juga mempunyai postur yang lemah kerana anda telah bekerja untuk masa yang lama dan anda tidak berubah kedudukannya.

 • Jika anda ingin mengurangkan jenis kesakitan yang anda rasa, anda mungkin mahu memastikan bahawa anda akan menukar kedudukan anda dari semasa ke semasa.
 • Anda juga mungkin perlu mengelakkan beberapa aktiviti yang boleh menyebabkan anda berasa sakit.
 1. Selsema atau Flu

Menghilangkan Flu yang

Apakah salah satu gejala pertama yang anda rasakan apabila anda mempunyai selsema atau selesema? Anda mungkin dapati bahawa salah satu sebabnya ialah anda mungkin mengalami gejala selsema atau selesema. Ketidakselesaan yang anda rasakan kemudian akan berkembang menjadi hidung berair selepas itu.

 • Walaupun anda berasa tidak selesa, anda perlu ingat bahawa ketidakselesaan tidak akan kekal selama-lamanya.
 • Anda boleh melegakan kesakitan dengan penggunaan memampatkan panas.
 • Anda benar-benar akan tahu jika sakit di antara tulang belikat anda disebabkan oleh selesema atau flu jika anda akan tiba-tiba demam.
 1. Cakera herniated

Jika sekiranya anda tidak terlalu biasa dengan herniated cakera , Ini adalah satu lagi istilah untuk cakera slip.Ini berlaku apabila pad dalam antara tulang belakang rosak.Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin mempunyai cakera herniated tetapi kebanyakan masa, ia disebabkan oleh kemalangan atau keadaan perubatan.

 • Untuk cakera herniated, ia adalah penting bahawa anda akan mendapatkan bantuan daripada pengamal perubatan.
 • Anda perlu mengikuti rawatan yang telah dicipta oleh ahli terapi untuk memastikan bahawa anda akan mula berasa lebih baik selepas beberapa ketika.
 • Terdapat juga kali apabila anda perlu mengambil lebih banyak berehat daripada biasa.
 1. Mampat Nerve

Saraf mampatan boleh menyebabkan jenis kesakitan yang anda tidak pernah fikir anda akan merasa. Jenis kesakitan yang anda rasa mungkin bermula di satu sisi belakang anda, maka rasa sakit akan kelihatannya bergerak ke arah lengan.

 • Anda mungkin perlu pergi ke doktor terlebih dahulu untuk menentukan sama ada anda memerlukan fisioterapi.
 • Jika sekiranya anda tidak perlu fisioterapi sahaja lagi, anda mungkin perlu menggunakan beberapa krim yang menenangkan dan losyen untuk melegakan kesakitan yang dibawa oleh saraf dimampatkan.
 • Terdapat juga beberapa ubat yang perlu anda ambil untuk saraf mampat.
 1. Bahu beku

Bahu beku

Jika anda tidak biasa dengan keadaan ini, anda mungkin berfikir pada mulanya bahawa ini adalah jenaka tetapi ini tidak berlaku sama sekali.bahu beku adalah disebabkan oleh tidak mempunyai cecair sinovial di bahu anda.Anda biasanya akan tahu jika anda mempunyai bahu beku  jika jenis kesakitan yang anda rasa semakin teruk dalam setiap gerakan yang anda buat.

 • Anda perlu ingat bahawa terdapat beberapa jenis terapi kesakitan yang anda boleh mendaftar keluar.Anda boleh memilih bergantung kepada apa yang akan dipilih oleh doktor anda.
 • Anda juga perlu mengambil beberapa ubat-ubatan untuk mengurangkan kesakitan yang anda rasa.
 1. patah

Terdapat contoh apabila anda tidak menyedari bahawa anda telah patah beberapa bahagian belakang anda. Terdapat beberapa kemalangan yang mungkin anda hadapi yang mungkin menyebabkan beberapa tulang anda retak. Anda mungkin tahu bahawa jika anda mengalami patah tulang jika jenis rasa sakit yang dirasai di seluruh belakang anda.

 • Anda perlu diperiksa oleh doktor anda pada masa yang secepat mungkin.
 • Anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membetulkan patah.
 • Berikan banyak masa untuk berehat untuk membiarkan patah tulang anda sembuh.
 1. Masalah pundi hempedu

Sekiranya terdapat beberapa jenis kesakitan yang menyinari di bahagian tengah punggung anda dan pada masa yang sama, anda merasa sakit pada bahagian atas abdomen, ini mungkin disebabkan oleh masalah pundi hempedu anda. Ingat bahawa masalah pundi hempedu boleh menjadi dua perkara - ia mungkin batu pundi hempedu atau keradangan pundi hempedu anda. Adalah penting untuk mengetahui yang menyebabkan masalah anda.

 • Ingat bahawa jenis sakit ini biasanya akan dirasai selepas makan.
 • Anda perlu mempunyai ubat-ubatan yang betul dalam usaha untuk menyembuhkan keadaan anda.
 1. Serangan Jantung

Serangan Jantung

Terdapat beberapa orang yang mungkin mengalami sakit di bahagian tengah belakang mereka kerana serangan jantung akan berlaku.Bagi sesetengah orang, mereka sudah mengalami serangan jantung tetapi mereka tidak menyedarinya.

 • Jika dalam kes punca sakit adalah serangan jantung, terdapat keperluan untuk pergi ke bilik kecemasan dengan segera untuk menyembuhkan keadaan.
 1. Stenosis tulang belakang

Ramai orang tidak menyedari keadaan ini tetapi Stenosis tulang belakang   adalah keadaan di mana saluran tulang belakang menjadi sempit. Terusan tulang belakang boleh menjadi sempit di mana-mana bahagian tulang belakang. Biasanya, mereka yang menderita dari keadaan ini mungkin mula merasakan kesakitan pada bahagian tengah punggung mereka dan pada masa yang sama, kaki mereka cenderung merasa mati rasa.

 • Terdapat beberapa ubat-ubatan yang ditetapkan untuk menyembuhkan keadaan ini.
 • Terdapat juga beberapa latihan yang boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan kesakitan yang dibawa oleh keadaan ini.
 1. Osteoathritis

Ini adalah satu lagi keadaan di mana jenis kesakitan yang mungkin anda rasa di bahagian tengah belakang anda biasanya menyakitkan di waktu pagi dan waktu malam. Ini sebenarnya keadaan sendi di bahagian tengah punggung anda.

 • Terdapat keperluan untuk anda pergi ke doktor untuk mendiagnosis keadaan anda.
 • Doktor akan dapat memberitahu anda perkara-perkara yang perlu anda lakukan untuk mengubati keadaan ini.

Sekarang anda tahu pelbagai sebab-sebab kesakitan pada bilah bahu, anda perlu tahu dengan tepat apa keadaan yang anda menderita untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan segera.

Lebih banyak maklumat:Bagaimana untuk Sihat saraf mencubit di bahu atau belakang?