Terdapat banyak orang yang mengalami sakit belakang kanan yang lebih rendah tetapi kebanyakan orang mengabaikan kesakitan berfikir bahawa kesakitan akan hilang akhirnya.Orang yang mengalami sakit belakang tetap mungkin lebih berazam untuk menghilangkan kesakitan.

Sekiranya anda menderita sakit belakang bawah, anda tahu bahawa anda perlu memikirkan cara bagaimana anda boleh menyingkirkan rasa sakit yang cepat. Bagaimanakah anda dapat melakukannya jika anda tidak tahu punca utama kesakitan? Mengetahui di mana kesakitan akan datang akan membolehkan anda mengetahui rawatan yang perlu anda pertimbangkan supaya akhirnya anda boleh menyingkirkan rasa sakit dan anda boleh menjalani hidup anda semula.

Gejala Pain Lower Right Back

Keseimbangan belakang kanan

Mengenal pasti simptom-simptom kesakitan yang anda rasakan di bahagian bawah badan akan membolehkan anda menyedari apabila anda harus lebih serius menyingkirkan rasa sakit. Berikut adalah perkara-perkara yang mungkin anda alami:

 • Beberapa bahagian belakang boleh menyakitkan untuk menyentuh.
 • Kesukaran untuk bergerak di sekitar walaupun dengan aktiviti-aktiviti mudah seperti duduk dan berjalan.
 • kekejangan Mucle

Walaupun anda tidak mengalami gejala-gejala yang disebutkan di atas tetapi anda mengalami sakit belakang belakang, dapatkan tahu punca sebenar sakit. Anda mungkin terkejut dengan keadaan yang menyebabkan ketidakselesaan anda.

10 Punca Sakit Lower Right Back

 1. Muscle Strain

Terdapat contoh apabila anda mengalami tekanan otot terutamanya kerana anda telah melakukan sesuatu yang menyebabkan masalah dengan otot di belakang kanan bawah anda. Terdapat beberapa punca ketegangan otot. Ini mungkin kerana anda telah melakukan beberapa mengangkat dan kedudukan anda tidak betul semasa anda sedang melakukan lif. Anda mungkin telah melakukan gerakan mendadak yang menyebabkan otot anda berfungsi dengan sewajarnya.

 1. Linu panggul

Linu panggul

Saraf sciatic terletak di bahagian belakang kaki. Kadang-kadang, terdapat beberapa pergerakan yang menyebabkan saraf sciatic menjadi mampat. Apabila ini berlaku, seseorang mengembangkan sciatica. Adalah jelas bahawa apabila seseorang mempunyai sciatica, sakit biasanya bermula dari bahagian bawah ke arah lutut kerana ini adalah liputan keseluruhan saraf sciatic. Terdapat gejala yang berbeza yang berkaitan dengan keadaan ini. Sebagai contoh, batuk dapat membuat sakit lebih parah. Orang biasanya mempunyai masa yang lebih sukar dengan cuba menggerakkan kaki mereka kerana keadaannya.

Baca: Adakah Sakit Belakang Rendah yang Sakit Menunjukkan Masalah yang Berat?

 1. Penyakit cakera degeneratif

Terdapat contoh apabila cakera lumbar menjadi masalah dan mula pecah. Keadaan ini sebenarnya memberi kesan kepada orang yang berusia 20 tahun ke atas. Biasanya, memandangkan keadaan bertambah buruk, orang yang mengalami keadaan ini lebih sukar untuk berjalan-jalan kerana mereka lebih sukar untuk menstabilkan diri mereka sendiri. Pada masa yang sama, kesakitan kerana keradangan boleh menjadi tidak tertanggung. Satu-satunya perkara yang bernasib baik tentang keadaan ini ialah terdapat beberapa rawatan untuk ini supaya dapat dicegah sebaik sahaja keadaan telah diperiksa.

 1. Isthmic Spondylolisthesis

Isthmic Spondylolisthesis

Ini adalah satu keadaan yang biasanya berlaku pada kanak-kanak tetapi biasanya, keadaan hanya mula muncul ketika seseorang mencapai umur 20 tahun ke atas. Keadaan ini berlaku apabila tulang belakang melayang ke hadapan dan jatuh pada cakera di bawahnya. Ini sebenarnya keadaan yang biasa dan boleh menyebabkan sakit belakang yang lebih rendah. Ia juga boleh menyebabkan tekanan pada beberapa saraf yang boleh memburukkan lagi kesakitan.

 1. Pecahan Mampatan tulang belakang

Ada kemungkinan bahawa orang dewasa akan tiba-tiba merasakan di bahagian belakang mereka dan rasa sakit bukan sekedar jenis sakit yang membosankan, kadang-kadang ia boleh teruk. Patah boleh disebabkan oleh perkara-perkara yang paling mudah seperti bersin atau batuk. Terutamanya, ini berlaku kerana tulang telah merosot dan tekanan telah menyebabkan patah tulang.

 1. Osteomyolitis

Ini adalah jenis jangkitan yang biasanya berlaku apabila bakteria masuk ke tulang belakang. Biasanya, terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa orang menjadi lebih mudah terdedah kepada bakteria. Orang yang lebih tua lebih cenderung kepada keadaan ini. Orang yang membuat dadah juga terdedah kepada jenis ini dan ini juga sama dengan orang yang mempunyai sistem imun yang bermasalah. Terdapat juga masa apabila orang menjadi lebih cenderung untuk ini kerana keadaan kesihatan yang lain.

 1. Herniated Disk

Herniated Disk

Ini mungkin salah satu punca penyebab sakit belakang yang paling rendah yang mungkin dirasakan di sebelah kanan dan kiri bahagian bawah belakang. Ini mungkin disebabkan oleh kecederaan atau pergerakan tiba-tiba. Kadang-kadang, orang yang mempunyai ini tidak menyedari bahawa mereka sudah mempunyai keadaan ini. Ada kalanya cakera herniasi boleh menjadi serius. Anda boleh memberitahu bahawa anda perlu dibawa ke hospital dengan segera jika anda telah kehilangan kendali perut anda atau anda tidak boleh bergerak kerana keadaan ini.

 1. Tulang belakang retak

Mungkin ada bahagian lain badan yang boleh patah tetapi jika anda patah tulang belakang anda, ini boleh menjadi keadaan yang sangat serius. Ini boleh berlaku apabila orang baru sahaja mengalami kemalangan atau pergerakan tiba-tiba. Orang yang berumur lebih dari 60 tahun mungkin lebih cenderung untuk jenis ini. Anda boleh memberitahu bahawa anda mempunyai tulang belakang retak jika setiap gerakan yang anda buat hanya menyakitkan. Ini adalah keadaan kecemasan dan jika anda percaya bahawa anda mempunyai tulang belakang yang patah, pastikan anda berusaha sebaik-baiknya untuk tidak bergerak kerana anda perlu dibawa ke hospital.

 1. Kesakitan buah pinggang

Batu karang

Sejak buah pinggang terletak berhampiran belakang, belakang menjadi terjejas jika ada sesuatu yang salah dengan satu atau kedua-dua buah pinggang.Jenis kesakitan yang boleh dirasai di belakang yang lebih rendah mungkin pada sebelah kiri atau sebelah kanan bergantung kepada buah pinggang yang terjejas.Terdapat beberapa sebab mengapa buah pinggang boleh menyebabkan kesakitan.Ia boleh kerana batu karang atau beberapa jenis jangkitan buah pinggang.Mempunyai diri anda diperiksa oleh doktor yang akan membolehkan anda untuk mengetahui apa rawatan yang boleh dilakukan untuk menghilangkan penyakit buah pinggang.

Baca:10 Pemulihan Rumah Asli untuk Batu Buah

 1. Kehamilan

Ini terutama berlaku pada bahagian akhir trimester anda apabila punggung anda mungkin menjadi tegang kerana membawa bayi anda. Ia sudah normal bagi ligamen di beberapa bahagian belakang untuk menjadi diregangkan dan menjadi meradang tetapi biasanya anda boleh mengurangkan rasa sakit dengan menggunakan kompres panas di bahagian bawah kanan belakang anda jika itu adalah bahagian yang menyebabkan anda tidak selesa. Sekiranya kesakitan berterusan, itulah masa apabila anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera.

Adalah jelas bahawa terdapat banyak penyebab kesakitan yang berbeza di bahagian belakang belakang kanan. Terdapat beberapa jenis kesakitan yang mungkin terlalu teruk tetapi kadang-kadang disebabkan oleh keadaan yang dapat sembuh dengan mudah. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa sakit dan sakit yang membosankan perlu diabaikan kerana ia mungkin menandakan keadaan serius lain yang perlu diperiksa dan didiagnosis oleh doktor anda dengan serta-merta. Pada masa yang anda tahu apa yang menyebabkan sakit belakang anda, anda boleh mencari rawatan yang betul agar dapat sembuh.

lebih maklumat: Punca Umum Punca Belakang Kiri yang Rendah