Ada kalanya orang mungkin mengalami kesakitan di sebelah kiri bawah perut mereka dan mereka tidak tahu apa yang mungkin boleh menyebabkan perasaan itu. Kebanyakan masa, kesakitan di perut kiri bawah dikatakan disebabkan oleh masalah dengan saluran pencernaan tetapi mungkin ada sebab lain yang mungkin mengapa orang mungkin merasa sensasi yang menyakitkan di bahagian perut kiri mereka.

Adalah penting untuk mengambil perhatian terhadap organ-organ yang terletak di sebelah kiri bawah abdomen. Bahagian-bahagian ini adalah:

 • Colon
 • Kiri ovari
 • buah pinggang
 • Ureter kiri
 • Uterus
 • Kiri dgn sperma Cord
 • pundi kencing
 • Kolon sigmoid

Adalah jelas bahawa masalah yang dirasakan di perut kiri bawah mungkin disebabkan oleh isu-isu di mana-mana bahagian yang disebutkan di atas walaupun terdapat penjelasan lain yang mungkin tersedia. Kenali sebab-sebab yang mungkin menyebabkan sakit perut kiri bawah untuk mengetahui apa yang boleh anda lakukan untuk menghentikan kesakitan.

Kadang-kadang rasa sakit tidak tertumpu semata-mata pada abdomen bawah. Kesakitan boleh merebak ke belakang juga. Ingatlah bahawa beberapa syarat yang akan disenaraikan di bawah sebagai penyebabnya adalah mudah manakala ada juga yang serius dan memerlukan perhatian perubatan segera. Tanpa berlengah lagi, berikut adalah beberapa sebab yang mungkin untuk mendapatkan kesakitan di perut kiri bawah.

Punca Sakit Abdominal Kiri yang Rendah

Punca Sakit Abdominal Kiri yang Rendah

 1. Sembelit

Ada sebab-sebab yang berbeza mengapa orang menjadi sembelit. Ia mungkin kerana makanan yang mereka makan atau juga boleh kerana sistem pencernaan mereka berfungsi. Nyeri di perut kiri bawah yang disebabkan oleh sembelit biasanya menyebabkan kesakitan yang berterusan yang merasakan sedikit pengehadan. Orang ramai akan mempunyai lebih banyak peluang untuk mengalami sembelit jika mereka akan makan produk makanan yang rendah serat. Orang juga lebih cenderung menjadi sembelit apabila mereka tidak minum air yang mencukupi.

 1. Gangguan saluran kencing

Apabila anda menghadapi masalah dengan membuang air kecil dan air kencing yang anda lulus biasanya datang dalam menitis, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami Jangkitan Saluran Kencing . (UTI) Jangkitan ini kemungkinan besar disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan masalah kepada keseluruhan sistem perkumuhan. Anda perlu tahu sekarang bahawa sistem perkumuhan terdiri daripada pundi kencing, buah pinggang dan ureter atau uretra. Keadaan ini boleh dirawat dengan melakukan beberapa remedi rumah tetapi jika keadaan sudah teruk sebelum ia ditemui, anda perlu pergi ke doktor dengan serta-merta.

 1. Cystitis

Ini adalah satu lagi keadaan yang memberi kesan kepada sistem perkumuhan. Mengalami keadaan ini boleh menyebabkan sakit perut kiri bawah. Anda akan tahu jika anda mempunyai keadaan ini jika anda sentiasa merasakan keperluan untuk buang air kecil. Anda juga akan merasa sakit di pelvis anda. Ini disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan kesakitan di pelbagai bahagian sistem ekskresi.

 1. Diverticulitis

Ini mungkin salah satu punca kesakitan yang paling biasa yang dirasakan di abdomen kiri bawah. Kesakitan yang dirasai apabila orang mengalami keadaan ini biasanya tajam. Orang-orang yang menderita penyakit ini biasanya melaporkan bahawa mereka berasa agak kembung. Ini disebabkan oleh bonjolan yang membentuk dinding usus kiri. Ada beberapa gejala yang boleh dirasakan oleh orang apabila mereka mengalami keadaan ini seperti demam, cirit-birit dengan darah dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, berasa agak kembung. Ini lebih biasa pada orang tua.

 1. Sindrom Usus Ranjau

Anda boleh mendapatkan keadaan ini berdasarkan makanan yang telah anda makan. Kadang-kadang ia ditentukan oleh berapa banyak makanan yang telah dimakan. Anda akan tahu jika ini adalah keadaan yang menyebabkan sakit perut kiri anda jika anda terus mengalami kontraksi. Terdapat juga gejala lain yang perlu anda cari seperti luka yang melepasi lendir yang mengandungi lendir serta merasakan beberapa kejang abdomen.

 1. Penyakit Crohn

Ini dikenali sebagai salah satu penyebab yang paling biasa mengalami sakit perut kiri bawah. Kesakitan biasanya merupakan gejala pertama bahawa orang yang didiagnosis dengan keadaan ini dapat mengalami. Terdapat juga gejala lain untuk mencari jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keadaan ini seperti cirit-birit yang teruk, muntah dan pendarahan rektum. Anda tidak perlu menunggu gejala keluar sebelum anda didiagnosis oleh doktor anda.

 1. Buah Pinggang Jangkitan

Terdapat beberapa orang yang mengalami jangkitan buah pinggang kerana produk makanan yang berbeza yang mereka makan atau pendedahan kepada jangkitan atau bakteria yang boleh menyebabkan masalah dengan organ-organ badan.Kebanyakan jangkitan buah pinggang pertama bermula daripada pundi kencing.Kerana ia berkembang yang tidak dapat dikesan, jangkitan mencapai buah pinggang.Mereka yang mempunyai jangkitan buah pinggang biasanya menggambarkan perasaan yang sakit akut yang tidak seolah-olah hilang.Selain daripada kesakitan, orang juga mempunyai masalah kencing disebabkan perasaan terbakar yang mereka rasa.

 1. Stones buah pinggang

Sebab utama mengapa orang membina batu ginjal adalah kerana asid urik yang tinggi dalam tubuh. Kadang-kadang, ia juga disebabkan oleh penggunaan kalsium terlalu banyak. Asid urik dan kalsium boleh didapati dalam pelbagai produk makanan seperti tenusu, kacang dan ikan. Terdapat juga beberapa orang yang membina batu karang kerana mereka tidak minum air yang mencukupi. Orang yang tidak suka minum air lebih cenderung untuk membangunkan keadaan ini. Anda akan tahu jika anda mengalami batu ginjal jika anda mempunyai demam bersama sakit perut.

Walaupun 8 keadaan pertama yang disebutkan di atas dapat dialami oleh lelaki dan wanita, ada juga beberapa penyebab sakit perut kiri bawah yang hanya dapat diperoleh perempuan seperti berikut:

Punca Sakit Belakang Kiri Rendah Wanita

Turunkan Kiri Abdominal Pain

 1. Kesakitan

Rongga rahim adalah tempat yang tepat untuk lapisan tisu rahim berkembang. Jika ia tidak tumbuh di sana dan ia tumbuh di luar rongga rahim sebaliknya, ini membawa kepada Endometriosis. Selain dari sakit yang biasanya dirasakan di sebelah kiri bahagian bawah abdomen, wanita juga mungkin mengalami rasa sakit akibat sembelit atau cirit-birit. Wanita yang mengalami keadaan ini biasanya mengalami banyak ketidakselesaan.

 1. Kehamilan ektopik

Walaupun ia adalah impian ramai wanita untuk hamil, ia biasanya menjadi masalah apabila kehamilan adalah ektopik. Ini bermakna bahawa janin tidak berkembang di mana ia sepatutnya berkembang yang berada di dalam rahim. Sakit di perut kiri bawah yang dirasakan oleh wanita hamil perlu diperiksa oleh doktor dengan segera hanya untuk memastikan.

Sekarang bahawa kebanyakan kemungkinan penyebab sakit di abdomen kiri bawah telah dibincangkan, adalah wajar bagi anda untuk mengetahui perkara-perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan pelbagai keadaan. Sudah tentu, perkara-perkara yang akan anda lakukan akan sangat bergantung kepada keadaan yang anda alami tetapi di sini adalah perkara-perkara yang boleh anda lakukan secara umum:

Rawatan Pernafasan Abdominal Kiri yang Rendah

Rawatan Pernafasan Abdominal Kiri yang Rendah

Buat beberapa perubahan dengan diet anda

Sebahagian daripada keadaan ini disebabkan oleh diet semasa anda. Adakah anda mendapati diri anda makan makanan tidak sihat lebih daripada produk makanan yang sihat? Mungkin anda tidak termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet anda. Lihatlah dengan jujur ​​makanan yang biasanya anda makan. Adakah anda berfikir bahawa produk makanan ini akan membuat perubahan besar dengan kesihatan anda? Anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Minum kira-kira 8 - 10 gelas air setiap hari walaupun ini mungkin berubah bergantung kepada berapa banyak yang anda perlukan.
 • Cari rancangan makan yang akan membolehkan anda mendapatkan nutrien yang anda perlukan.
 • Mengambil perhatian terhadap makanan yang boleh menyebabkan perut anda menjadi cepat marah dan mengelakkan mengambil mereka tidak kira bagaimana baik mereka rasa seperti.

Buat lebih banyak latihan

Salah satu sebab mengapa tubuh menjadi lebih sihat dan lebih kuat terhadap penyakit adalah kerana melakukan senaman. Di dunia yang sibuk ini, orang yang tinggal di hari ini, melakukan senaman bukanlah perkara pertama yang orang fikirkan lakukan pada waktu pagi tetapi jika anda hanya memasukkan latihan sederhana sepanjang hari, ini akan membuat sesuatu yang sangat berbeza.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Adakah anda perasan bahawa anda biasanya mempunyai lebih banyak masalah dengan badan anda jika anda menjalani beberapa hari tanpa tidur yang betul? Ini kerana tidur mengembalikan badan dan jika anda ingin bersiap menghadapi hari lagi, anda perlu mendapatkan jumlah tidur yang diperlukan setiap malam. Kebanyakan orang dewasa memerlukan 6 hingga 8 jam tidur setiap malam.

Akhir sekali, jangan lupa bahawa jika anda merasa sakit perut kiri bawah yang anda tahu anda tidak patut merasa, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda mengenainya. Anda juga harus memperhatikan aktiviti yang telah anda lakukan atau makanan yang telah anda makan sebelum merasakan rasa sakit. Ini akan membolehkan doktor anda mengetahui dengan segera apa yang menyebabkan kesakitan. Sebaik sahaja anda menerima diagnosis anda, ikuti langkah-langkah yang diperlukan untuk membolehkan anda berasa lebih baik lagi.