Salah satu minyak sayuran yang paling banyak digunakan ialah minyak kacang soya yang berasal dari biji kedelai atau Glycine max. Ia juga merupakan salah satu minyak masak yang paling banyak digunakan di dunia kerana kacang soya digunakan secara meluas dan digunakan terutamanya semasa dekad yang lalu kerana manfaat kesihatan yang mereka tawarkan seperti memperbaiki sistem imun dan mengekalkan kesihatan jantung. Kacang soya berasal dari Asia dan telah digunakan lebih dari 5,000 tahun. Walaupun asalnya terhad, ia sangat berharga kerana legum lazatnya, yang merupakan salah satu sumber di mana minyak kacang soya dapat diekstrak. Ia pertama kali ditanam di Amerika Syarikat pada tahun 1800-an dan telah digunakan semasa Perang Saudara. Iniminyak bebas kolesterol  mempunyai tahap lemak tak tepu yang tinggi. Oleh kerana minyak kacang soya adalah murah, ia digunakan dalam produk makanan yang berlainan seperti marjerin. Kebanyakan minyak soya adalah campuran, halus dan hidrogenasi. Ia juga boleh dinilai ke tahap yang berbeza dan kekuatan mengikut cara permohonan. Terdapat banyak makanan soya baru yang ditambahkan ke pasaran setiap hari seperti susu, kicap, granul, tauhu dan banyak lagi. Hari ini, banyak pengamal kesihatan di seluruh dunia mengesyorkan minyak kacang soya yang kayaasid lemak omega. Ia juga dianggap lebih sihat daripada kebanyakan minyak sayuran lain kerana asid lemak penting yang terdapat di dalamnya yang memberi manfaat kepada badan kita.

Fakta Pemakanan Minyak Kacang

  Satu sudu minyak kacang soya mempunyai kira-kira 103 kalori dan 14 gram lemak total, 2 gram lemak tepu. Minyak kedelai tidak mengandungi karbohidrat, natrium dan protein kerana lemak 100%. Setiap 100 gram minyak kacang soya, ia mempunyai16 gram lemak tepu, 23 gram lemak tak jenuh tunggal  dan58 gram lemak tak tepu. Minyak kedelai juga mengandungi vitamin, termasukvitamin K, vitamin E  dancholine, vitamin B. Satu sudu kacang soya mengandungi 1.1mg vitamin E, 24.8 mikrogram vitamin K dan 43.7 mg kolin. Vitamin ini mempunyai banyak faedah. Vitamin E hadir dalam minyak kacang soya adalah antioksidan yang membantu dalam melindungi sel-sel badan dan memerangi penyakit jantung. Ia juga penting untuk memastikan fungsi sistem saraf berfungsi dengan baik. Vitamin E juga membantu kulit kekal sihat. Vitamin K memainkan peranan penting dalam mengawal tahap kalsium darah dan pembentukan tulang. Ia juga penting untuk pembekuan darah. Seperti vitamin B, kolin memainkan peranan yang sama dari segi fungsi otak dan metabolisme.10 Manfaat Kesihatan Menarik Minyak Kacang

10 Manfaat Kesihatan Menarik Minyak Kacang

  Faedah kesihatan minyak soya dapat meningkatkan sistem imun anda menurunkan kadar kolesterol dan banyak lagi.

1. Mengimbangi Tahap Kolesterol

  Kolesterol adalah bahan seperti lemak yang badan perlu membuat hormon dan bahan-bahan lain untuk pencernaan yang lebih baik. Tubuh secara semulajadi menghasilkan kolesterol yang diperlukan. Walau bagaimanapun, terdapat juga makanan yang mengandungi kolesterol. Kolesterol terlalu banyak dalam darah membawa kepada Kolesterol Darah Tinggi. Kebanyakan orang tidak menyedari paras kolesterol mereka. Orang yang mempunyai kolesterol darah tinggi mempunyai peluang lebih tinggi mendapat penyakit jantung koronari. Asid lemak yang terdapat dalam minyak kacang soya membolehkan tubuh mengawal paras kolesterol.Omega-3 asid lemak  mengurangkan tahap kolesterol berbahaya dalam badan yang menurunkan risiko mendapat banyak keadaan kesihatan seperti strok dan serangan jantung.

2. Kesihatan tulang

Kesihatan tulang Vitamin K  memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia dan terdapat kajian yang menunjukkan vitamin K dan meningkatkan kesihatan tulang. Kajian telah menunjukkan bahawa vitamin ini dapat meningkatkan ketumpatan mineral tulang pada orang osteoporotik dan membantu dalam perkembangan tulang sambil mengurangkan risiko tulang patah tulang. Minyak kedelai mengandungi vitamin K yang boleh merangsang penyembuhan atau pertumbuhan semula tulang. Minyak kedelai kaya dengan vitamin K jadi jika anda ingin mencegah keadaan yang berkaitan dengan tulang seperti osteoporosis pada masa akan datang, memasak dengan minyak soya adalah salah satu keputusan terbaik yang boleh anda buat. Vitamin K juga memainkan peranan penting dalam membantu pembekuan darah untuk menghentikan pendarahan yang berlebihan. Selain vitamin K, minyak kedelai juga mengandungi besi dan zink yang penting untuk memastikan tulang lebih kuat.

3. Antioksidan Besar

Radikal bebas atau spesies oksigen reaktif biasanya dihasilkan sebagai sebahagian daripada metabolisme oksigen sel normal. Tubuh membentuk radikal bebas apabila mengubah makanan menjadi tenaga. Ia juga mempunyai peranan penting dalam homeostasis dan isyarat sel. Walau bagaimanapun, tekanan alam sekitar seperti kerosakan matahari, pencemaran udara, asap tembakau dan peningkatan paras radikal bebas. Tahap radikal bebas yang tinggi membawa kepada penyakit dan boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki ke sel-sel dan membran sel. Ini juga dikenali sebagai tekanan oksidatif. Antioksidan melindungi sel-sel daripada kesan negatif dari spesies oksigen reaktif radikal bebas. Salah satu antioksidan adalahvitamin E  yang menghentikan pengeluaran radikal bebas terbentuk apabila lemak mengalami pengoksidaan. Kerana ia mempunyai keupayaan untuk menghadkan pengeluaran radikal bebas, ia juga boleh melambatkan atau mencegah penyakit kronik yang dikaitkan dengan radikal bebas seperti penyakit kanser atau kardiovaskular. Minyak kedelai kaya dengan vitamin E yang merupakan antioksidan yang berkesan. Ia membantu badan dalam memerangi radikal bebas sambil meningkatkan sistem imun untuk memerangi bakteria dan virus. Vitamin ini juga memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah dan membantu tubuh menggunakan vitamin K.

4. Kesihatan Kulit

Apple Cider Cuka Untuk Kulit  Minyak kedelai juga boleh merangsang pertumbuhan semula sel-sel kulit baru sambil memperbaiki proses penyembuhan. Ia juga menghalang tanda-tanda awal penuaan seperti garis halus dan kedut. Seperti apa yang telah kita sebutkan tadi, minyak kacang soya mengandungivitamin E  yang boleh mengekalkan keanjalan kulit dan meningkatkan kelembapan. Ia juga mempunyaiasid lemak omega-3  yang menawarkan kesan positif untuk mencapai kulit yang lebih jelas. Ia juga membantu dalam mengurangkan keradangan dalam badan dan kulit yang membantu dalam mengekalkan badan yang sihat dankulit yang kelihatan muda. Kerana vitamin E mempercepat pertumbuhan semula sel, minyak kacang soya juga boleh digunakan untuk parut, jerawat dan kedutan. Ia juga dilaporkan sangat baik untuk melindungi kulit daripada sinar ultra violet yang merosakkan matahari. Jika anda mencari produk anti-penuaan atau anti-kedut semula jadi, minyak kedelai tidak akan membiarkan anda turun. Penggunaan minyak ini secara teratur dapat meningkatkan nada kulit keseluruhan.

5. Kesan Kognitif

Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia yang paling biasa yang menyebabkan masalah dengan pemikiran, tingkah laku dan ingatan. Gejala-gejala alzheimer biasanya berlaku secara beransur-ansur dan menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Kebanyakan orang yang mempunyai alzheimer adalah 65 dan ke atas tetapi ini bukan hanya penyakit usia tua. Gejala yang paling biasa dari Alzheimer adalah masalah dengan mengingati maklumat baru-baru ini. Menurut kajian baru-baru ini, dos harian yang besarvitamin E  boleh melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer. Vitamin E melindungi sel-sel daripada kerosakan yang berkaitan dengan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Otak rentan terhadap tekanan oksidatif dan meningkat dari semasa ke semasa terutamanya semasa penuaan. Vitamin E mempunyai keupayaan untuk melambatkan penurunan kognitif dan telah diuji di kalangan orang tua dan pesakit dengan Alzheimer.Vitamin K  juga melindungi sel-sel otak dari kerosakan sambil mengekalkan keadaan mental dengan baik. Penggunaan harian minyak soya boleh menghalang penyakit kronik seperti penyakit Alzheimer.

6. Faedah Mata

bagaimana untuk mengembangkan kening tebal  Banyak kajian telah menunjukkan bahawaasid lemak omega-3  boleh membantu dalam melindungi mata dari sindrom mata kering dan degenerasi makula. Sindrom mata kering adalah penyakit yang disebabkan oleh pengeluaran air mata yang rendah atau peningkatan penyejatan air mata. Kemerosotan Macular adalah penyebab biasa kebutaan. Asid lemak Omega-3 juga boleh membantu perparitan cairan intraokular yang betul dari mata untuk mengurangkan risiko glaukoma dan tekanan mata yang tinggi. Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 adalah salmon, sardin, makarel, tuna, minyak hati ikan cod, minyak herring. Minyak kedelai mengandungi 7% asid lemak omega-3 yang boleh memberi manfaat kepada mata dengan menggalakkan penglihatan yang lebih sihat.Vitamin E  juga boleh membantu dalam mengurangkan risiko degenerasi makula.

7. Hati yang Sihat

Omega-3 asid lemak  adalah sejenis lemak tak tepu yang diperlukan dalam perkembangan sel-sel otak dan fungsi-fungsi lain. Omega-3 juga mengekalkan kesihatan jantung. Oleh kerana badan tidak menghasilkan asid lemak omega-3 dengan sendirinya, termasuk asid lemak penting dalam diet anda dapat melindungi hati anda daripada penyakit stroke dan penyakit jantung lain. Seperti salmon, makarel, sardin, trout dan tuna, minyak soya juga kaya dengan asid lemak omega-3. Omega-3s baik untuk saluran darah dan jantung kerana mereka mengurangkan trigliserida yang merupakan jenis lemak dalam darah. Mereka juga menghalang atau melambatkan penumpukan plak di arteri sambil menurunkan tekanan darah. Omega-3 juga mengurangkan risiko aritmia atau degupan jantung tidak teratur.

8. Kesihatan Prostat

Minyak kedelai juga dianggap sihat untuk kelenjar prostat. Ia meningkatkan gejala aliran air kencing pada lelaki dengan pembesaran prostat atau hiperplasia prostatic benign. Kanser prostat adalah kanser biasa kedua yang memberi kesan kepada lelaki tetapi produk soya seperti tauhu, susu soya dan tempe boleh mengurangkan risiko sehingga 70%. Lelaki yang makan makanan kaya-kaya dengan kerap mempunyai tahap isoflavon yang lebih tinggi daripada lelaki yang tidak. Kebanyakan isoflavon daripada produk soya ditemui dalam cecair mengisi prostat. Ini bermakna produk soya mempromosikan kesihatan prostat dan isoflavon juga mempengaruhi keseimbangan hormon yang mengurangkan risiko kanser yang bergantung kepada hormon seperti kanser prostat, kanser payudara dan kanser rahim.

9. nyamuk Repellant

Nyamuk Repellant  Minyak kedelai adalah salah satu penghalang serangga semula jadi dan boleh melindungi kulit selama kira-kira empat jam. Cuma gunakan minyak kacang soya secara langsung pada kulit untuk mengelakkan nyamuk. Selain itu, minyak kacang soya juga mengekalkan kulit lembap dan terhidrasi semasa membaiki sel-sel kulit.

10. Rambut yang Sihat

  Ramai orang menggunakan kacang soya dalam pelbagai bentuk untuk rambut yang lebih sihat tetapi cara yang paling berkesan untuk mengekalkan rambut yang melembapkan dan bercahaya adalah dengan menggunakan minyak secara langsung. Minyak kedelai kaya dengan asid lemak yang baik, vitamin, mangan dan lipid yang membantu rambut menjadi lebih kuat dan berkilau. Banyak produk rawatan rambut mengandungi bahan-bahan ini juga dan cara yang lebih mahal daripada mendapatkan sebotol minyak kedelai. Minyak kedelai juga mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi yang memerangi radikal bebas untuk menjaga kulit kepala yang sihat. Ia juga tidak berminyak supaya ia boleh digunakan sebagai minyak asas untuk mengelak kelembapan dari akar ke petua apabila anda memohon minyak penting lain. Minyak ini sangat baik sebagai rawatan minyak panas dan anda boleh mencampurkannya dengan perapi. Ia juga baik untuk semua jenis rambut.

Kegunaan untuk Minyak Kedelai

  Terdapat banyak produk yang termasuk minyak kacang soya dalam bahan-bahan mereka seperti marjerin, mayonis, barangan bakar dan perban. Kerana minyak soya tidak mempunyai apa-apa rasa, termasuk ke dalam makanan yang berbeza adalah mudah tanpa mengubah rasa.

  • Bawang salad  - Minyak kedelai digunakan sebagai salad salad. Hanya menggabungkan dua minyak kedelai dan cuka anggur merah dan tambah sarung tangan bawang putih yang telah dihiris, halia dan kemangi. Anda juga boleh memerah jeruk segar seperti limau dan limau. Taburkan dengan lada hitam atau lada cayenne untuk menambah lebih banyak rempah.
  • Makan makanan goreng - Sebaliknya menggunakan minyak sayuran atau kanola untuk mengadun sayur-sayuran, minyak soya boleh menjadi alternatif yang hebat. Ia mempunyai rasa ringan dan membuat rasa makanan seperti mereka disediakan dari restoran. Anda juga boleh memasukkan lada bel, jagung, brokoli, bawang putih dan bawang untuk hidangan yang lebih sihat bagi seluruh keluarga.
  • Dips- Jika anda ingin mencelupkan cip atau sayur-sayuran, minyak soya boleh menjadi pilihan yang sihat tanpa mengubah rasa makanan kegemaran anda. Ia juga boleh menjaga jantung anda sihat sambil meningkatkan sistem imun anda.
  • Baking- Untuk membuat produk bakar anda sihat, anda boleh menggunakan minyak kacang soya untuk lemak kurang tepu, kurang kalori tanpa mengubah rasa kek, kayu manis atau roti anda. Terdapat juga resipi tertentu seperti cookies chocolate chips yang termasuk minyak kacang soya.

  Minyak kedelai boleh dibeli hampir di mana-mana sahaja. Untuk meraih semua manfaat, pastikan untuk mendapatkan minyak soya segar dan organik.