Salah satu daripada minyak sayuran yang paling digunakan adalah minyak kacang soya yang berasal daripada biji kacang soya atau Glycine max.Ia juga merupakan salah satu daripada minyak masak yang paling banyak digunakan di dunia sebagai kacang soya yang ditanam secara meluas dan digunakan terutamanya pada dekad kebelakangan ini kerana manfaat kesihatan yang mereka tawarkan seperti meningkatkan sistem imun dan mengekalkan kesihatan jantung.Kacang soya yang berasal dari Asia dan telah digunakan selama lebih 5,000 tahun.Walaupun asal terhad, ia amat berharga kerana kekacang yang lazat, yang merupakan salah satu sumber di mana minyak kacang soya boleh diekstrak.Ia mula ditanam di Amerika Syarikat pada tahun 1800 dan telah digunakan semasa Perang Saudara. ini bebas kolesterol minyak mempunyai tahap tinggi lemak politaktepu.Kerana minyak kacang soya adalah murah, ia digunakan dalam produk makanan yang berbeza seperti marjerin.minyak kacang soya paling diadun, ditapis dan hidrogenasi.Ia juga boleh diberi nilai kepada peringkat dan kekuatan yang berbeza mengikut cara permohonan.Terdapat banyak makanan soya baru ditambah kepada pasaran setiap hari seperti susu, kicap, serbuk, tauhu dan banyak lagi.Hari ini, ramai pengamal kesihatan di seluruh dunia mencadangkan minyak kacang soya yang kaya dengan asid lemak omega

.Ia juga dianggap lebih sihat daripada minyak sayuran yang paling lain kerana asid lemak yang terkandung di dalamnya yang memberi manfaat kepada badan kita.

Fakta Pemakanan Minyak kacang soya Satu sudu minyak kacang soya mempunyai kira-kira 103 kalori dan 14 gram jumlah lemak, 2 gram yang tepu lemak.Minyak kacang soya tidak mengandungi karbohidrat, natrium dan protein kerana ia adalah 100% lemak.Setiap 100 gram minyak kacang soya, ia mempunyai , 16 gram lemak tepu dan 23 gram lemak monotaktepu 58 gram lemak politaktepu .Minyak kacang soya juga mengandungi vitamin, termasuk , vitamin K dan vitamin E , vitamin B. Satu sudu kacang soya mengandungi 1.1mg vitamin E, 24.8 mikrogram vitamin K dan 43.7 mg kolin. Vitamin ini mempunyai banyak faedah. Vitamin E hadir dalam minyak kacang soya adalah antioksidan yang membantu dalam melindungi sel-sel badan dan memerangi penyakit jantung. Ia juga penting untuk memastikan fungsi sistem saraf berfungsi dengan baik. Vitamin E juga membantu kulit kekal sihat. Vitamin K memainkan peranan penting dalam mengawal tahap kalsium darah dan pembentukan tulang. Ia juga penting untuk pembekuan darah. Seperti vitamin B, kolin memainkan peranan yang sama dari segi fungsi otak dan metabolisme.10 Manfaat Kesihatan Amazing Minyak kacang soya

10 Manfaat Kesihatan Amazing Minyak kacang soya

  Faedah kesihatan minyak soya dapat meningkatkan sistem imun anda menurunkan kadar kolesterol dan banyak lagi.

Manfaat kesihatan minyak kacang soya boleh, meningkatkan sistem imun anda mengurangkan tahap kolesterol anda dan banyak lagi.

1. Baki Tahap Kolesterol Kolesterol adalah bahan lemak yang diperlukan oleh badan untuk membuat hormon dan bahan-bahan lain untuk penghadaman yang lebih baik.badan secara semulajadi menghasilkan kolesterol yang diperlukan.Walau bagaimanapun, terdapat juga makanan yang mengandungi kolesterol.Terlalu banyak kolesterol dalam darah membawa kepada Kolesterol Darah Tinggi.Kebanyakan orang tidak mengetahui paras kolesterol mereka.Orang yang mempunyai kolesterol darah tinggi mempunyai peluang lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung koronari.Asid lemak yang terdapat dalam minyak kacang soya membolehkan tubuh untuk mengawal tahap kolesterol.  mengurangkan tahap kolesterol berbahaya dalam badan yang menurunkan risiko mendapat banyak keadaan kesihatan seperti strok dan serangan jantung.

mengurangkan tahap kolesterol berbahaya di dalam badan yang merendahkan risiko mendapat banyak keadaan kesihatan seperti strok dan serangan jantung.

Kesihatan tulang Vitamin K   memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia dan terdapat kajian yang menunjukkan vitamin K dan meningkatkan kesihatan tulang. Kajian telah menunjukkan bahawa vitamin ini dapat meningkatkan ketumpatan mineral tulang pada orang osteoporotik dan membantu dalam perkembangan tulang sambil mengurangkan risiko tulang patah tulang. Minyak kedelai mengandungi vitamin K yang boleh merangsang penyembuhan atau pertumbuhan semula tulang. Minyak kedelai kaya dengan vitamin K jadi jika anda ingin mencegah keadaan yang berkaitan dengan tulang seperti osteoporosis pada masa akan datang, memasak dengan minyak kacang soya adalah salah satu keputusan terbaik yang boleh anda buat. Vitamin K juga memainkan peranan penting dalam membantu pembekuan darah untuk menghentikan pendarahan yang berlebihan. Selain vitamin K, minyak kedelai juga mengandungi besi dan zink yang penting untuk memastikan tulang lebih kuat.

3. Antioksidan Besar

radikal bebas atau spesies oksigen reaktif biasanya dihasilkan sebagai sebahagian daripada metabolisme sel normal oksigen.badan membentuk radikal bebas apabila menukarkan makanan kepada tenaga.Ia juga mempunyai peranan penting dalam homeostasis dan isyarat sel.Walau bagaimanapun, tekanan alam sekitar seperti kerosakan matahari, pencemaran udara, asap rokok dan lebih meningkatkan tahap radikal bebas.peringkat tinggi radikal bebas membawa kepada penyakit dan boleh menyebabkan kerosakan tidak boleh diperbaiki kepada sel-sel dan membran sel.Ini juga dikenali sebagai tekanan oksidatif.Antioksidan melindungi sel-sel daripada kesan negatif daripada spesies oksigen reaktif radikal bebas.Salah satu antioksidan adalah vitamin K   yang menghentikan pengeluaran radikal bebas terbentuk apabila lemak mengalami pengoksidaan. Kerana ia mempunyai keupayaan untuk menghadkan pengeluaran radikal bebas, ia juga boleh melambatkan atau mencegah penyakit kronik yang dikaitkan dengan radikal bebas seperti penyakit kanser atau kardiovaskular. Minyak kedelai kaya dengan vitamin E yang merupakan antioksidan yang berkesan. Ia membantu badan dalam memerangi radikal bebas sambil meningkatkan sistem imun untuk memerangi bakteria dan virus. Vitamin ini juga memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah dan membantu tubuh menggunakan vitamin K.

4. Kesihatan

Apple Cider Vinegar Untuk Kulit Minyak kacang soya juga boleh merangsang pertumbuhan semula sel-sel kulit baru sambil meningkatkan proses penyembuhan.Ia juga menghalang tanda-tanda awal penuaan seperti garis-garis halus dan kedutan.Seperti apa yang kita telah dinyatakan sebelum ini, minyak kacang soya mengandungi vitamin K yang boleh mengekalkan keanjalan kulit dan meningkatkan kelembapan. Ia juga mempunyaiasid lemak omega-3  yang menawarkan kesan positif untuk mencapai kulit yang lebih jelas. Ia juga membantu dalam mengurangkan keradangan dalam badan dan kulit yang membantu dalam mengekalkan badan yang sihat dankulit kelihatan muda .Kerana vitamin E mempercepatkan pertumbuhan semula sel, minyak kacang soya juga boleh digunakan untuk parut, jerawat dan kedutan.Ia juga dilaporkan yang sangat baik untuk melindungi kulit daripada sinar ultra violet merosakkan matahari.Jika anda sedang mencari untuk produk semula jadi anti-penuaan atau anti-kedut, minyak kacang soya tidak akan membiarkan anda ke bawah.Penggunaan tetap minyak ini boleh meningkatkan warna kulit secara keseluruhan.

5. Kesan Kognitif

Penyakit Alzheimer adalah bentuk yang paling biasa demensia yang menyebabkan masalah dengan pemikiran, tingkah laku dan ingatan.Gejala Alzheimer biasanya berlaku secara beransur-ansur dan menjadi lebih teruk dari masa ke masa.Kebanyakan orang dengan alzheimer adalah 65 tahun ke atas tetapi ini bukan sahaja satu penyakit tua.Gejala yang paling biasa Alzheimer menghadapi masalah dengan mengingati baru-baru belajar maklumat.Menurut kajian terbaru, dos harian yang besar vitamin K boleh melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer.Vitamin E melindungi sel daripada kerosakan yang berkaitan dengan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.Otak adalah mudah terdedah kepada tekanan oksidatif dan bertambah dari masa ke masa terutama apabila penuaan.Vitamin E mempunyai keupayaan untuk melambatkan penurunan kognitif dan ia telah diuji dalam kedua-dua penuaan rakyat dan pesakit Alzheimer.Vitamin K   juga melindungi sel-sel otak dari kerosakan sambil mengekalkan keadaan mental dengan baik. Penggunaan harian minyak soya boleh menghalang penyakit kronik seperti penyakit Alzheimer.

6. Faedah Mata

bagaimana untuk mengembangkan kening tebal Banyak kajian telah menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu dalam melindungi mata daripada sindrom mata kering dan degenerasi makula.sindrom mata kering adalah penyakit yang disebabkan oleh rendah dalam pengeluaran air mata atau peningkatan penyejatan air mata.Degenerasi makula adalah penyebab biasa buta.asid lemak omega-3 juga boleh membantu saliran yang sepatutnya cecair intraocular dari mata untuk mengurangkan risiko glaukoma dan tekanan mata yang tinggi.Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 adalah salmon, sardin, mackerel, tuna, minyak ikan kod, minyak ikan hering.Minyak kacang soya mengandungi 7% asid lemak omega-3 yang boleh memberi manfaat kepada mata dengan menggalakkan penglihatan yang lebih sihat.Vitamin E   juga boleh membantu dalam mengurangkan risiko degenerasi makula.

7. Sihat Jantung

Kolesterol adalah bahan lemak yang diperlukan oleh badan untuk membuat hormon dan bahan-bahan lain untuk penghadaman yang lebih baik.badan secara semulajadi menghasilkan kolesterol yang diperlukan.Walau bagaimanapun, terdapat juga makanan yang mengandungi kolesterol.Terlalu banyak kolesterol dalam darah membawa kepada Kolesterol Darah Tinggi.Kebanyakan orang tidak mengetahui paras kolesterol mereka.Orang yang mempunyai kolesterol darah tinggi mempunyai peluang lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung koronari.Asid lemak yang terdapat dalam minyak kacang soya membolehkan tubuh untuk mengawal tahap kolesterol.  adalah sejenis lemak tak tepu yang diperlukan dalam perkembangan sel-sel otak dan fungsi-fungsi lain. Omega-3 juga mengekalkan kesihatan jantung. Oleh kerana badan tidak menghasilkan asid lemak omega-3 dengan sendirinya, termasuk asid lemak penting dalam diet anda dapat melindungi hati anda daripada penyakit stroke dan penyakit jantung lain. Seperti salmon, makarel, sardin, trout dan tuna, minyak soya juga kaya dengan asid lemak omega-3. Omega-3s baik untuk saluran darah dan jantung kerana mereka mengurangkan trigliserida yang merupakan jenis lemak dalam darah. Mereka juga menghalang atau melambatkan penumpukan plak di arteri sambil menurunkan tekanan darah. Omega-3 juga mengurangkan risiko aritmia atau degupan jantung tidak teratur.

8. Kesihatan Prostat

Minyak kacang soya juga dianggap sihat untuk kelenjar prostat.Ia meningkatkan gejala aliran air kencing pada lelaki dengan pembesaran prostat atau hiperplasia prostatik benigna.Kanser prostat adalah kanser yang sama kedua yang memberi kesan kepada manusia, tetapi produk soya seperti tauhu, susu soya dan tempe boleh menurunkan risiko sehingga 70%.Lelaki yang makan makanan soya yang kaya dengan kerap mempunyai tahap yang lebih tinggi isoflavones daripada lelaki yang tidak.Majoriti isoflavon dari produk soya terdapat dalam cecair mengisi prostat.Ini bermakna bahawa produk soya menggalakkan kesihatan prostat dan isoflavon juga mempengaruhi keseimbangan hormon yang mengurangkan risiko kanser bergantung kepada hormon seperti kanser prostat, kanser payudara dan kanser rahim.

9. nyamuk Repellant

Penghalau nyamuk   Minyak kedelai adalah salah satu penghalang serangga semula jadi dan boleh melindungi kulit selama kira-kira empat jam. Cuma gunakan minyak kacang soya secara langsung pada kulit untuk mengelakkan nyamuk. Selain itu, minyak kacang soya juga mengekalkan kulit lembap dan terhidrasi semasa membaiki sel-sel kulit.

10. Rambut yang Sihat

  Ramai orang menggunakan kacang soya dalam bentuk yang berbeza untuk rambut yang lebih sihat tetapi cara yang paling berkesan untuk mengekalkan rambut yang melembapkan dan bercahaya adalah dengan menggunakan minyak secara langsung. Minyak kedelai kaya dengan asid lemak yang baik, vitamin, mangan dan lipid yang membantu rambut menjadi lebih kuat dan berkilau. Banyak produk rawatan rambut mengandungi bahan-bahan ini juga dan cara yang lebih mahal daripada mendapatkan sebotol minyak kedelai. Minyak kedelai juga mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi yang memerangi radikal bebas untuk menjaga kulit kepala yang sihat. Ia juga tidak berminyak supaya ia boleh digunakan sebagai minyak asas untuk mengelak kelembapan dari akar ke petua apabila anda memohon minyak penting lain. Minyak ini sangat baik sebagai rawatan minyak panas dan anda boleh mencampurkannya dengan perapi. Ia juga baik untuk semua jenis rambut.

Kegunaan untuk Minyak Kedelai

Terdapat banyak produk yang termasuk minyak kacang soya dalam bahan-bahan mereka seperti marjerin, mayonis, barangan bakar dan perban. Kerana minyak soya tidak mempunyai apa-apa rasa, termasuk ke dalam makanan yang berbeza adalah mudah tanpa mengubah rasa.

  • Bawang salad - Minyak kacang soya digunakan sebagai sos salad.Hanya menggabungkan dua minyak kacang soya dan cuka wain merah dan menambah sarung tangan bawang putih dihiris, halia cincang dan selasih.Anda juga boleh memerah limau segar seperti limau dan lemon.Taburkan dengan lada hitam atau cili merah untuk menambah lebih banyak rempah.
  • Makan makanan goreng - Sebaliknya atau menggunakan sayur-sayuran atau minyak canola untuk kacau menggoreng sayur-sayuran, minyak kacang soya boleh menjadi alternatif yang baik.Ia mempunyai rasa ringan dan membuat rasa makanan yang seperti mereka bersedia dari restoran.Anda juga boleh termasuk lada loceng, jagung, brokoli, bawang putih dan bawang untuk hidangan yang lebih sihat untuk seisi keluarga.
  • Dips- Jika anda ingin berenang untuk cip atau sayur-sayuran, minyak kacang soya boleh menjadi pilihan yang sihat tanpa mengubah rasa makanan kegemaran anda.Ia juga boleh menjaga kesihatan jantung anda sambil meningkatkan sistem imun anda.
  • Baking- Untuk membuat produk dipanggang anda sihat, anda boleh menggunakan minyak kacang soya untuk kurang lemak tepu, kurang kalori tanpa mengubah rasa kek anda, kayu manis atau roti.Terdapat juga resipi tertentu seperti cookies cip coklat yang termasuk minyak kacang soya.

  Minyak kedelai boleh dibeli hampir di mana-mana sahaja. Untuk meraih semua manfaat, pastikan untuk mendapatkan minyak soya segar dan organik.