Terdapat banyak orang yang tidak menyedari bahawa dandelions sebenarnya boleh membantu tubuh. Mereka lebih dikenali sebagai tumbuh-tumbuhan hiasan yang biasanya tumbuh semasa musim bunga. Mereka boleh digunakan di taman kerana warna mereka yang cemerlang. Kadangkala, mereka juga digunakan dalam beberapa perkiraan bunga di sekeliling rumah.

Mungkin ini adalah kali pertama untuk anda mengetahui bahawa dandelions sebenarnya datang dengan banyak manfaat kesihatan. Tidakkah anda fikir ia akan menjadi baik untuk mengetahui semua kelebihan yang anda boleh dapatkan untuknya? Ingat bahawa terdapat fakta yang berbeza yang harus anda ketahui tentang dandelion terlebih dahulu.

Manfaat kesihatan Dandelion yang

Beberapa Fakta Tentang Dandelion

 • The dandelion paling biasa dipanggil Taraxacum Officinale.
 • Dandelion dikatakan telah bermula di Eurasia sekitar 30 juta tahun yang lalu.
 • Terdapat pelbagai jenis bunga liar yang boleh didapati.

Mungkin anda tidak pernah menganggap bahawa dandelion adalah sesuatu yang akan membantu anda kerana anda menganggap ia hanya satu jenis rumput yang biasanya terdapat di rumput dan taman. Mereka kadang-kadang keluar di tempat-tempat yang paling tidak dijangka dan mereka biasanya diabaikan kerana orang mengandaikan bahawa mereka adalah "pesky."

Memilih The Right Dandelion

Anda mungkin mengandaikan bahawa hanya kerana mereka tumbuh di alam liar, semua dandelion yang anda dapati adalah sama. Ini jauh dari kebenaran. Anda mungkin melihat beberapa dandelions tumbuh di rumput anda. Anda juga mungkin mendapati beberapa dandelions di jalan. Ia mungkin menggoda untuk memilih mereka tetapi ingat bahawa dandelions ini mungkin telah terdedah kepada pelbagai unsur. Mereka telah terdedah kepada racun perosak dan banyak bahan kimia lain yang mungkin mempunyai kesan buruk untuk kesihatan anda.

Jika anda benar-benar mahu memilih dandelions yang betul, cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan memilih dari gunung. Sekiranya anda jauh dari pergunungan, anda boleh melihat dandelion yang tumbuh di banyak tempat terbengkalai. Ini adalah dandelions yang belum terdedah kepada apa-apa yang boleh membahayakan anda.

Sekiranya anda tidak terlalu yakin untuk memilih dandelion anda sendiri, ini tidak sepatutnya menjadi masalah. Terdapat beberapa suplemen dandelion, teh dan kapsul yang boleh anda beli dari kedai makanan kesihatan. Anda juga boleh memilih untuk membeli bibit anda sendiri dan mengembangkan sendiri.

10 Faedah Kesihatan Dandelion

Sekarang bahawa anda menyedari beberapa butiran tentang dandelion, hanya biasa bahawa anda lebih ingin tahu mengenainya. Bagaimanakah sesuatu yang biasanya dianggap sebagai rumpai menjadi sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada anda?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh mengharapkan dandelion anda untuk menyediakan untuk anda:

 1. Ia boleh meningkatkan kesihatan buah pinggang anda

Stones buah pinggang

Buah pinggang dianggap sebagai bahagian penting badan. Organ-organ berbentuk kacang yang terletak di kedua-dua belah badan adalah bertanggungjawab untuk menyingkirkan bahan buangan dan menapis toksin agar tidak masuk ke dalam aliran darah. Apabila sesuatu yang salah dengan buah pinggang, ia akan dirasakan oleh badan dengan mudah.

Oleh kerana dandelion dianggap sebagai diuretik, ini bermakna bahawa ia bertanggungjawab membantu buah pinggang menyingkirkan pelbagai jenis sisa, garam dan juga air berlebihan yang terdapat di dalam badan. Ini memastikan bahawa bakteria tidak akan tumbuh di buah pinggang anda terlalu jadi pada umumnya, buah pinggang anda menjadi lebih sihat.

 1. Ia mempunyai keupayaan untuk membantu kanser pertempuran

Kanser bukan penyakit yang perlu diambil ringan. Mereka yang didiagnosis dengan keadaan ini yang telah disembuhkan dianggap sebagai mangsa yang selamat kerana keadaan sukar yang mereka alami. Walaupun terdapat beberapa orang yang memilih untuk hanya bergantung kepada ubat-ubatan semulajadi, kebanyakan orang menjalani kemoterapi dan radiasi yang mungkin mempunyai kesan buruk pada tubuh.

Pengambilan dandelion mengikut beberapa kajian telah menunjukkan bahawa mereka boleh menjadi berkesan dalam membuat pertumbuhan kanser lebih lambat daripada biasanya. Pada masa yang sama, pengambilan dandelion dapat membantu mencegah sel-sel kanser daripada merebak ke bahagian tubuh yang berlainan. Ia adalah daun dandelion yang dianggap sebagai terkaya semua kerana kandungan antioksidan.

 1. Ia boleh membantu dalam menguruskan Diabetes

diabetes

Adakah anda telah didiagnosis menghidap Jenis II Diabetes? Ia tidak mudah. Anda tahu bahawa anda perlu menjalani perubahan gaya hidup yang lengkap. Sekiranya anda tidak melakukan ini, risiko untuk memperoleh beberapa jenis penyakit seperti masalah jantung menjadi lebih tinggi. Ini bukan sesuatu yang anda ingin pengalaman.

Apabila anda mengambil dandelion atau memasukkannya sebagai sebahagian daripada diet biasa anda, anda membantu untuk mengawal tahap gula dalam darah anda.Anda tahu bahawa anda boleh mendapatkan juga mengawal insulin anda juga.Sebab mengapa ini boleh dilakukan adalah kerana keupayaan dandelion untuk mengawal tahap lipid anda.

 1. Ia boleh menjadi penting untuk tulang anda

Anda tahu bahawa tulang anda membolehkan anda melakukan banyak perkara yang anda tidak akan dapat lakukan jika badan hanya terdiri daripada kulit, otot dan mungkin sedikit lemak. Dengan tulang anda, anda boleh berdiri dan melakukan pelbagai aktiviti tetapi ketika anda menjadi lebih tua, tulang anda mula menjadi lebih rapuh terutama jika anda tidak pernah memperhatikan diet anda dan anda gagal untuk memakan produk yang tepat untuk menjaga tulang anda sihat.

Anda boleh mula mengambil dandelions sebagai sebahagian daripada diet anda. Anda harus ingat bahawa mereka adalah penting untuk pertumbuhan tulang anda. Dandelions juga mengandungi kalsium, vitamin C dan luteolin. Semua faktor ini boleh menjadi sangat berkesan untuk menghentikan kerosakan yang dibawa ke tulang. Ingat apabila tulang anda rosak, mereka menjadi lebih lemah.

 1. Ia boleh menurunkan paras kolesterol tidak baik

kolesterol

Terdapat dua jenis kolesterol yang mungkin terdapat dalam tubuh iaitu LDL dan HDL. LDL dikenali sebagai kolesterol jahat dan ini mungkin terdapat dalam pelbagai produk makanan terutama yang digoreng atau biasanya lemak tinggi.

Jika anda ingin menurunkan tahap LDL yang terdapat di dalam badan anda, dandelion boleh menjadi sangat berkesan dalam menurunkan tahap LDL. Selain daripada menurunkan, ia juga dapat membantu mengawal tahap kolesterol yang kini beredar tubuh anda dengan meningkatkan HDL.

 1. Ia boleh menjadi berkesan dalam menyingkirkan beberapa gangguan kencing

Telah disebutkan sebelumnya bahawa dandelion dianggap sebagai diuretik. Ini boleh menjadikan mereka sangat berkesan dalam menghilangkan toksin yang terdapat di dalam badan. Adakah anda sedar di mana bahan toksik berasal? Ini umumnya berasal dari makanan yang kita makan dan persekitaran yang kita ada.

Satu lagi sebab mengapa dandelion boleh berkesan dalam menyingkirkan gangguan kencing adalah kerana ia mempunyai sifat-sifat pembasmi kuman. Ini bermakna bahawa kesihatan mikrob akan sangat terhalang. Ia tidak dianjurkan bahawa anda mengambil ini sebelum tidur walaupun kerana ia mungkin membuat anda kencing di tempat tidur semasa anda tidur.

 1. Ia boleh membantu menghilangkan beberapa gangguan hati

Masalah hati

Adakah anda merasa bahawa hati anda tidak sihat seperti yang sepatutnya? Anda boleh membuat beberapa perubahan dengan hati anda sekarang dengan memastikan anda akan mengambil dandelions secara teratur. Terdapat banyak cara yang dandelions boleh membantu besar hati. Selain dari fakta bahawa dandelions boleh menjadi sangat berkesan dalam menghentikan hati dari penuaan, pengambilan dandelions juga boleh menghentikan hati dari masalah hemorrhagic.

Melalui pengambilan dandelion biasa sama ada dalam bentuk teh atau dalam kapsul, anda boleh menjangkakan bahawa aliran hempedu yang betul boleh dikawal dengan ketara. Ini boleh membantu merangsang hati. Dengan melakukan ini, anda boleh menggalakkan pencernaan yang betul yang boleh menghalang gangguan hati yang lain daripada berlaku.

 1. Ia boleh membantu membantu anda dalam mengurangkan berat badan

Adakah anda sentiasa mahu  kehilangan sedikit berat badan? Anda tidak bersendirian. Ramai orang ingin kehilangan beberapa pound berlebihan. Penambahan berat badan boleh berlaku kerana penuaan. Ini mungkin kerana diet dan gaya hidup semasa anda. Sejak beberapa tahun yang lalu, semakin banyak orang telah mendapat berat badan kerana produk makanan yang ditawarkan kepada orang ramai.

Jika anda ingin meningkatkan berat badan, anda boleh memasukkan dandelions dalam diet anda. Oleh kerana ini dapat membantu orang mengidap lebih banyak, ini dapat membantu menghilangkan bukan hanya toksin tetapi lemak yang berlebihan sehingga mereka akan dibasmi dari badan. Perkara terbaik tentang dandelions adalah bahawa mereka umumnya rendah kalori supaya anda boleh minum beberapa cawan teh dandelion tanpa memikirkan pengambilan kalori anda.

 1. Ia boleh membantu menghalang anda daripada mendapat gangguan pundi hempedu

Pundi hempedu anda bertanggungjawab untuk menyingkirkan toksin dari badan anda tetapi ada masa apabila mereka gagal dalam melakukan tugas mereka. Anda matlamat utama adalah memastikan bahawa anda akan membuat fungsi pundi hempedu anda dengan sihat sekali lagi. Anda boleh mengharapkan bahawa melalui pengambilan dandelion, anda boleh membuat fungsi empedu anda dengan betul.

Apabila ini berlaku, anda boleh mengharapkan anda tidak akan sakit terlalu mudah. Toksin, jangkitan dan gangguan lain tidak akan menjadi biasa.

 1. Ia boleh membantu anda dalam pergerakan usus anda supaya anda tidak akan sembelit lagi

Menghilangkan Sembelit

Menjadi sembelit boleh menjadi tidak selesa terutama jika anda tidak membuang najis selama beberapa hari. Anda mungkin ingin mengambil ubat-ubatan untuk itu supaya anda boleh menghidangkan najis dengan mudah tetapi masa yang mungkin akan datang apabila anda akan menjadi terlalu bergantung kepada ubat-ubatan ini.

Anda boleh mencari jenis tertentu dandelion untuk membantu membantu anda dalam penghadaman.Pada masa yang sama, pengambilan dandelions boleh meningkatkan kesihatan usus anda.Sihat usus anda adalah, semakin besar kemungkinan bahawa anda tidak akan mengalami sembelit.Anda perlu diingatkan bahawa dandelions juga boleh berkesan untuk menghentikan cirit-birit. Ia pada asasnya boleh menjadi baik untuk pelbagai jenis masalah pencernaan.

Dandelion untuk Kulit

Dandelion juga boleh baik untuk kulit walaupun pengambilan secara teratur mungkin mula memberi kesan pada kulit, anda mungkin perlu menggunakan sap dandelion untuk mencapai jenis kulit yang anda inginkan. Anda boleh membeli sap dandelion atau anda mungkin cuba untuk mendapatkannya sendiri walaupun ini boleh menjadi sukar jika anda tidak tahu apa yang perlu dicari.

Sebab utama mengapa dandelion adalah baik untuk kulit kerana sifat kulat dan disinfektan. Sesetengah masalah kulit dan gangguan disebabkan oleh kulat dan bakteria. Dengan menggunakan sap dandelion, isu-isu ini boleh dikeluarkan dengan berkesan. Terdapat beberapa nota untuk diingati:

 • Keadaan kulit yang dandelion sap boleh digunakan pada ada ekzema, gatal-gatal dan kurap.Jika anda mengalami keadaan kulit yang lain yang tidak dinyatakan di atas, adalah lebih baik untuk bertanya kepada doktor anda mengenainya terlebih dahulu supaya ia tidak mungkin bahawa anda akan memburukkan lagi keadaan anda.
 • Ia tidak seharusnya bersentuhan dengan mata. Jika sekiranya ia masuk ke dalam mata anda, basuh dengan segera kerana anda mungkin tidak selesa.
 • Sap dandelion sangat beralkali.

Jika sekiranya anda tertanya-tanya, penggunaan dandelion juga berkesan untuk menghilangkan jerawat. Ini boleh menjadi berkesan dalam mengawal hormon-hormon badan yang mungkin menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang akhirnya boleh menyebabkan jerawat. Sesetengah remaja mungkin terdedah kepada jerawat tetapi orang dewasa mendapat terlalu banyak ketika mereka berada di bawah tekanan. Dengan meletakkan sap dandelion pada parut jerawat, anda mempunyai peluang untuk meringankannya sehingga akhirnya mereka akan hilang.

Adakah anda terkejut dengan bilangan faedah yang anda boleh terima dengan penggunaan biasa dandelions? Sekarang anda tahu apa yang boleh dilakukan, jangan teragak-agak untuk mencari produk dandelion yang tepat untuk anda. Sekali lagi, anda mempunyai pilihan untuk memilih sendiri atau anda boleh membelinya dalam bentuk lain. Ia semua bergantung kepada anda. Ingat bahawa jika anda mengalami beberapa reaksi alergi semasa mengambil dandelions, hentikan apa yang anda lakukan dengan serta-merta.